Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 14 Δεκεμβρίου 2020

Βέτο Τραμπ στο νομοσχέδιο που περιέχει και τις κυρώσεις στην Τουρκία

Βέτο Τραμπ στο νομοσχέδιο που περιέχει και τις κυρώσεις στην Τουρκία
(Φωτ.: EPA / Yuri Gripas / POOL)
Την πρόθεσή του να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) των ΗΠΑ για το 2021, το οποίο, μεταξύ άλλων, ανοίγει το δρόμο για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τους ρωσικούς S-400, δηλώνει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος επαναλαμβάνει την αντίθεσή του, τονίζοντας πως «ο μεγαλύτερος νικητής είναι η Κίνα».

Οι αντιρρήσεις του Ντόναλντ Τραμπ δεν αφορούν τις κυρώσεις στην Τουρκία αλλά έχουν να κάνουν με διατάξεις που προβλέπουν την αλλαγή ονομάτων σε στρατιωτικές βάσεις και τη νομική προστασία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία την Παρασκευή από τη Γερουσία. Είχε προηγηθεί η έγκρισή του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Εφόσον όντως ασκήσει βέτο, τότε θα επιστρέψει στο Κογκρέσο. Θα χρειαστεί ενισχυμένη πλειοψηφία και στη Βουλή και στη Γερουσία ώστε να γίνει νόμος του κράτους, καθώς τότε ο πρόεδρος θα είναι υποχρεωμένος να βάλει την υπογραφή του.

Η συμπερίληψη των μέτρων κατά της Τουρκίας θεωρείται ότι οφείλεται στην απροθυμία του Λευκού Οίκου να χρησιμοποιήσει το Νόμο για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων (CAATSA).

Στο ίδιο νομοσχέδιο –που παραδοσιακά περνάει με διακομματική στήριξη και ευρεία πλειοψηφία– περιλαμβάνονται μέτρα για να καθυστερήσει ή να εμποδιστεί η προγραμματισμένη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία και το Αφγανιστάν, δυσκολεύοντας επίσης τον πρόεδρο να αναπτύξει στρατιωτικό προσωπικό στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

pontos-news.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube