Weather Icon
Τουρκία 26 Δεκεμβρίου 2020

Τουρκία-Κυρώσεις-Ιστορία: Διδάγματα, για όποιον έχει καλή διάθεση να ακούσει

Τουρκία-Κυρώσεις-Ιστορία: Διδάγματα, για όποιον έχει καλή διάθεση να ακούσει

Πριν πολλά χρόνια, τη δεκαετία του 1930, υπήρξε μια κυβέρνηση που μεθοδικά ενίσχυε τον στρατό της, διεκδικώντας εδάφη άλλων κρατών. Η διεθνής κοινότητα, άπραγη, έβλεπε που πήγαινε η κατάσταση. Το αποτέλεσμα ήταν το επιθετικό κράτος να αδειάσει τόνους χημικών αερίων, εξοντώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ενός κράτους που τελικά κατέκτησε. Όταν η διεθνής κοινότητα επέβαλε κυρώσεις ήταν αργά.

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress

Μέσα από επιλεγμένες βάσεις δεδομένων κυρώσεων των τελευταίων 100 ετών, μπορούμε να προβλέψουμε τη ζημιά που θα προκαλέσει η άρνηση της ΕΕ να στριμώξει με κυρώσεις την Τουρκία. Η επιθετική χώρα της δεκαετίας του 1930 ήταν η Ιταλία. Στο φασιστικό πρόγραμμα δημιουργίας μιας ισχυρής αυτοκρατορίας είχε συμπεριληφθεί και η μακρινή Αιθιοπία, στην οποία εισέβαλε ο ιταλικός στρατός εξοντώνοντας περίπου 300.000 ανθρώπους!

Ενώ η Κοινωνία των Εθνών έβλεπε το δράμα να πλησιάζει, δεν έπραξε τίποτα για να το αποτρέψει. Όταν λοιπόν η Ιταλία κατέκτησε την Αιθιοπία το 1935, η Κοινωνία των Εθνών επέβαλε κυρώσεις που αποδείχτηκαν τελείως ανεπαρκείς και έτσι η Αιθιοπία παρέμεινε κατεχόμενη χώρα. Φυσικά, η Ιταλία εξελίχθηκε σε παίχτη καταλύτη φέρνοντας πολλά δεινά στην ανθρωπότητα. Το παράδειγμα, όμως, του Μουσολίνι ακολουθούν 80 χρόνια μετά οι Τούρκοι.

Παίρνοντας τα στοιχεία από βάση δεδομένων κυρώσεων από το 1950 μέχρι το 2016, που εγκαινίασε και ενημερώνει η Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Drexel, βλέπουμε ότι μόνο η 1 στις 3 κυρώσεις πέτυχαν τον σκοπό τους.

Το δε Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Peterson, μέσα από την εξέταση 204 περιπτώσεων κυρώσεων από το 1914 μέχρι το 2006 καταλήγει στο ίδιο περίπου συμπέρασμα περί της αμφιλεγόμενης αποτελεσματικότητας των κυρώσεων: μόνο 70 εξ’ αυτών σημείωσαν σχετική επιτυχία! Για να μεταφερθούμε στη δεκαετία του 1970.

Στραγγαλίστε τον τουρκικό Στρατό
Όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν να τιμωρήσουν την Τουρκία για την εισβολή της στην Κύπρο το 1974 επιβάλλοντας εμπάργκο όπλων, η Άγκυρα άρχισε να στριμώχνεται. Ο πρωθυπουργός Ντεμιρέλ αγέρωχα έβγαινε δημοσίως και έλεγε ότι «η τουρκική κυβέρνηση δεν θα άφηνε ποτέ το εμπάργκο να αποδυναμώσει την Τουρκία» ενώ ο ναύαρχος Σεζάλ Κορκούντ τράβαγε ακόμα περισσότερο το σχοινί.

Με το πύρινο άρθρο του “Είναι ώρα να πούμε αντίο Αμερική” στη Milliyet, ο ναύαρχος κατέγραφε τα προβλήματα στον τουρκικό στρατό λόγω αμερικανικού εμπάργκο και άνοιγε κουβέντα για αναθεώρηση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων! Η ιστορία επαναλαμβάνεται καταπληκτικά. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

defencepoint.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube