REAL TIME |

Weather Icon

Το τουρκικό δικαστήριο απέρριψε την αίτηση απελευθέρωσης του Ντεμιρτάς επειδή…

Το τουρκικό δικαστήριο απέρριψε την αίτηση απελευθέρωσης του Ντεμιρτάς επειδή…

… δεν υπήρχε μετάφραση της απόφασης του ΕΔΑΔ!!!

Το δικαστήριο της Άγκυρας απέρριψε την αίτηση για απελευθέρωση από τη φυλακή του συμπροέδρου του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, επικαλούμενο την έλλειψη μετάφρασης της γραπτής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα Τουρκικά.

Σε απόφαση που εκδόθηκε το Σάββατο, το δικαστήριο της Άγκυρας απέρριψε την αίτηση αποφυλάκισης του πρώην συμπροέδρου του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς . Ως αιτιολόγηση, το 7ο Ποινικό Τμήμα του δικαστηρίου αναφέρθηκε στην «έλλειψη μετάφρασης» της γραπτής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στα Τουρκικά. Σύμφωνα με το ποινικό τμήμα του δικαστηρίου, “Οι δικηγόροι υπεράσπισης του εναγόμενου επισύναψαν μόνο μια αγγλική μετάφραση στην αίτησή τους για αποφυλάκιση του κρατουμένου. Από την άποψη αυτή, θεωρούμε ότι η απόφαση του ΕΔΔΑ δεν είναι κατάλληλη για τη νομική εξέταση του εντάλματος σύλληψης κατά του εναγόμενου”.

Ο δικηγόρος του Ντεμιρτάς, Mahsuni Karaman, κατηγόρησε το δικαστήριο ότι διέπραξε «έγκλημα».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάσισε στις 22 Δεκεμβρίου ότι η κράτηση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς υποκινήθηκε από πολιτικά κίνητρα και ότι πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως. Επιπλέον, η τουρκική ηγεσία πρέπει να αποζημιώσει τον Κούρδο πολιτικό, καταβάλλοντάς του το ποσό των 60.400 ευρώ για ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία, υλικές ζημιές και ως αποζημίωση για λοιπά κόστη και έξοδα. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το ΕΔΑΔ για “δύο μέτρα και δύο σταθμά” και για “υποκρισία”, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι δικαστές του Στρασβούργου υποστήριξαν έναν “τρομοκράτη” με την απόφασή τους.

Ο Ντεμιρτάς βρίσκεται στη φυλακή εδώ και παραπάνω από τέσσερα χρόνια. Ο πολιτικός και δικηγόρος συνελήφθη στις 4 Νοεμβρίου 2016, μαζί με πολλούς άλλους Κούρδους και αριστερούς πολιτικούς και στη συνέχεια φυλακίστηκε. Προς έκπληξη όλων, πριν από ένα χρόνο, τα εντάλματα σύλληψης κατά του Ντεμιρτάς και της συμπροέδρου Figen Yüksekdağ, αναστάλθηκαν. Ωστόσο, κατόπιν εντολών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκδόθηκε νέο ένταλμα σύλληψης εναντίον τους. Ο Ερντογάν δήλωσε, “Δεν μπορούμε να τους απελευθερώσουμε. Διείσδυσαν στο κοινοβούλιο. Το έθνος μας δεν μπορεί να ξεχάσει αυτούς που κάλεσαν ανθρώπους στους δρόμους και δολοφόνησαν τους γιους μας. Θα τους κυνηγήσουμε μέχρι το τέλος και δεν θα σταματήσουμε ποτέ.”

Τον Ιούνιο, το Τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο εξέτασε την αγωγή που υπέβαλε ο Ντεμιρτάς, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η προσωπική του ελευθερία είχε παραβιαστεί από την προδικαστική απόφαση κράτησης. Το δικαστήριο δικαίωσε τον Ντεμιρτάς, αποφασίζοντας ότι η περίοδος της προδικαστικής κράτησης που του επεβλήθη, υπερέβη την «συνήθη και εύλογη χρονική περίοδο» και, ως εκ τούτου, παραβίαζε το άρθρο 19 του τουρκικού συντάγματος. Σύμφωνα με την απόφαση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα έπρεπε επίσης να του καταβάλει και χρηματική αποζημίωση. Παρά τη νομική αυτή επιτυχία, ο Ντεμιρτάς δεν απελευθερώθηκε από τη φυλακή επειδή είχε ήδη εκδοθεί εναντίον του νέα απόφαση κράτησης, αυτή τη φορά με άλλη κατηγορία.

Το ΕΔΑΔ στο Στρασβούργο, είχε ήδη αποφανθεί τον Νοέμβριο του 2018 ότι η προδικαστική κράτηση του Ντεμιρτάς ήταν παράνομη.

Πηγή: kurdishvoice.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube