Weather Icon
Κίνα , Τουρκία 22 Δεκεμβρίου 2020

Το πρώτο τρένο μεταφοράς εμπορευμάτων Τουρκίας-Κίνας ολοκλήρωσε ιστορικών διαστάσεων ταξίδι

Το πρώτο τρένο μεταφοράς εμπορευμάτων Τουρκίας-Κίνας ολοκλήρωσε ιστορικών διαστάσεων ταξίδι

Χωριανόπουλος Άγγελος

Σημαντικό ορόσημο για τις Σινοτουρκικές σχέσεις αποτελεί το γεγονός πως το πρώτο τρένο που μετέφερε εμπορεύματα από την Τουρκία στην Κίνα έφτασε στον προορισμό του το Σάββατο, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας.

“Ανακοινώνοντας τη δύναμη της Τουρκίας στην εφοδιαστική παγκόσμια αλυσίδα, το Τρένο Εξαγωγών της Κίνας είναι η νίκη μας στις σιδηροδρομικές μεταφορές”, έγραψε στο Twitter ο Adil Karaismailoglu.

Το τρένο ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη στις 4 Δεκεμβρίου και κάλυψε μια απόσταση 8.693 χιλιομέτρων (πάνω από 5.400 μίλια) σε όλη την Τουρκία, τη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, την Κασπία Θάλασσα και το Καζακστάν για να φτάσει στην πόλη Xi’an της Κίνας.

Ακολούθησε τον Μέσο Διάδρομο Ανατολής-Δύσης μέσω του σιδηροδρόμου Baku-Tbilisi-Kars, σύμφωνα με δήλωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών κατά τη στιγμή της αναχώρησης.

Το ταξίδι περιελάμβανε περισσότερα από 2.300 χιλιόμετρα (πάνω από 1.440 μίλια) στην Τουρκία, 220 χιλιόμετρα (περίπου 135 μίλια) στη Γεωργία, 430 χιλιόμετρα (πάνω από 265 μίλια) στο Αζερμπαϊτζάν, 420 χιλιόμετρα (περίπου 260 μίλια) σε όλη την Κασπία Θάλασσα και 3.200 χιλιόμετρα (σχεδόν 1.990 μίλια) στο Καζακστάν, κλείνοντας με 2.100 χιλιόμετρα εντός της Κίνας. 

Τα δημόσια έργα μεταφορών εντάσσονται στην γεωοικονομική στρατηγική BRI της Κίνας σύμφωνα με την οποία η Κίνα χρηματοδοτεί τεράστια έργα δημόσιων υποδομών προσπαθώντας να ενώσει την Ευρασία σε ένα ενιαίο εμπορικό δίκτυο με 3 διαδρόμους (Βόρειο, Κεντρικό, Νότιο) με σκοπό να περάσει η πολιτικοοικονομική επιρροή της ”παγκόσμιας νήσου” υπό την ηγεσία της.

Η Τουρκία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του BRI καθώς είναι ο κλειδόλιθος των εμπορευματικών ροών από την Μέση Ανατολή προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως στον πρόσφατο πόλεμο στο Nagorno Karabah ο αυτοκινητόδρομος που ελέγχεται από τις Ρωσικές δυνάμεις αποτελεί τον εμπορευματικό διάδρομο Κινεζικών προϊόντων από την Κίνα στην Ευρώπη. Η Ρωσία όχι μόνο κέρδισε πολιτική επιρροή στον Καύκασο μέσω της συγκρούσεως, αλλά έγινε και ο θεματοφύλακας ενός μεγάλου μέρος των εισαγωγών της Ευρώπης από την Κίνα.

Με πληροφορίας από eurasiamonitor, anadoluagency

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube