Weather Icon

Το «παιχνίδι» της έντασης επαναφέρει η Άγκυρα: Νέες τουρκικές navtex – Σε ετοιμότητα άμεσης αντίδρασης οι Ένοπλες Δυνάμεις

Το «παιχνίδι» της έντασης επαναφέρει η Άγκυρα: Νέες τουρκικές navtex – Σε ετοιμότητα άμεσης αντίδρασης οι Ένοπλες Δυνάμεις

Τις προθέσεις της να διατηρήσει ψηλά την ένταση αναμένοντας τις αποφάσεις Ευρώπης και ΗΠΑ για ενδεχόμενες κυρώσεις αποκαλύπτει η Άγκυρα με την έκδοση δυο προκλητικών navtex για ασκήσεις του Πολεμικού της Ναυτικού. Και μάλιστα σε δύο «καυτές» περιοχές μόλις ελάχιστα 24ωρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών με το κλίμα να γίνεται συνεχώς και πιο βαρύ για τους γείτονες.

Στην άσκηση την οποία προανήγγειλαν και μάλιστα με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου για τις 9 και 10 Δεκεμβρίου ήρθε να προστεθεί μια ακόμα navtex με την οποία το τουρκικό ναυτικό δεσμεύει θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης ανοιχτά της Ιεράπετρας σε διεθνή ύδατα μέσα όμως στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα για την ερχόμενη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου. Και ενώ έως τώρα η Άγκυρα απέφευγε οποιαδήποτε δραστηριότητα δυτικά του 28ουΜεσημβρινού με το Oruc Reis αλλά και τα πλοία του στόλου της να κινούνται ανατολικά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου αποφάσισε να κάνει ένα ακόμη προκλητικό βήμα σε θαλάσσια περιοχή εντός του παράνομου Τουρκο-Λιβυκού αλλά και της Ελληνο-Αιγυπτιακής συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ.

Η ξεκάθαρη στάση της Αιγύπτου και φυσικά η μεγάλη πολυεθνική διακλαδική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 10» η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα με μια εντυπωσιακή αεροναυτική ενέργεια και απόβαση στις ακτές τις Αλεξάνδρειας,έχει προκαλέσει τεράστιο εκνευρισμό στην Τουρκία. Η Άγκυρα μάλιστα έστειλε και φρεγάτα για να μεταφέρει εικόνα της άσκησης στο Τουρκικό επιτελείο.

Πέρα όμως από κινήσεις νευρικότητας και αντίδρασης με τις νέες navtex αλλά και την εμπρηστική ρητορική της η Τουρκία δείχνει ότι η δήθεν διάθεση που επιδεικνύει για αποκλιμάκωση-δεν έχει πείσει κανέναν πλέον σε Ευρώπη και ΗΠΑ-είναι απόλυτα υποκριτική και ήδη προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Είτε έχοντας σε βάρος της μέτρα από Ευρώπη και ΗΠΑ-εξαιτίας των S-400- είτε ξεπερνώντας όσο το δυνατό ανώδυνα έναν ακόμη «σκόπελο».

Η σθεναρή στάση της Αθήνας η οποία πλέον δεν «τσιμπάει» από τον τουρκικό ελιγμό, ζητά μέτρα και εμπάργκο ενώ απαιτεί χειροπιαστές αποδείξεις αποκλιμάκωσης και όχι μια παροδική απόσυρση του ερευνητικού φαίνεται ότι φέρνει την Τουρκία σε ακόμη πιο δύσκολη θέση. Και σχεδόν πάντα όταν οι γείτονες πιέζονται τα γεγονότα δείχνουν ότι προσφεύγουν στην ένταση.

Δεν ήταν τυχαία στις αρχές τις εβδομάδας η μεγάλη σύσκεψη στο Ελληνικό επιτελείο την οποία συγκάλεσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και έλαβαν μέρος εκτός από τους Αρχηγούς των Κλάδων, ανώτατοι επιτελείς και διοικητές Σχηματισμών. Η στρατιωτική ηγεσία ανέλυσε την κατάσταση και δόθηκαν εντολές για πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Παρά τη μεγάλη καταπόνηση μέσων και προσωπικού καθώς βρίσκονται σε «κόκκινο» συναγερμό εδώ και μήνες αποφασίστηκε ότι η εγρήγορση πρέπει να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο και όλα τα οπλικά συστήματα με έμφαση στον Στόλο να αποκατασταθούν άμεσα όπου απαιτείται.

Ανά πάσα στιγμή η πιεσμένη Άγκυρα και ο στριμωγμένος από τις εξελίξεις Ερντογάν εκτιμάται ότι μπορεί να αντιδράσει με ότι αυτό συνεπάγεται. Είτε με νέα έξοδο ερευνητικού δυτικά του 28ου Μεσημβρινού, είτε ακόμα και με απόφαση για απόπλου πλωτού γεωτρύπανου προς την περιοχή στην οποία δραστηριοποιήθηκε τους προηγούμενους μήνες το Oruc Reis. Στο τραπέζι των Ελλήνων επιτελών εξετάστηκαν για μια ακόμη φορά μια σειρά από σενάρια και επανασχεδιάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης. Ο Ερντογάν άλλωστε έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη ότι είναι απρόβλεπτος. Διαβεβαίωνε τη Γερμανία ότι προχωρά σε αποκλιμάκωση και λίγα 24ωρα αργότερα έδωσε εντολή στο Oruc Reis να βάλει πλώρη προς το Καστελόριζο.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube