REAL TIME |

Weather Icon

Το «όπλο» που αλλάζει επίπεδο στην Ελλάδα απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα -Έξι ετοιμοπόλεμα Rafale το 2021 -Το χρονοδιάγραμμα, το κόστος και ο οπλισμός

Το «όπλο» που αλλάζει επίπεδο στην Ελλάδα απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα -Έξι ετοιμοπόλεμα Rafale το 2021 -Το χρονοδιάγραμμα, το κόστος και ο οπλισμός

Νόμο του κράτους θα αποτελεί η απόκτηση των Γαλλικών μαχητικών τις πρώτες ημέρες του 2021.Μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι η Πολεμική Αεροπορία προχωρά άμεσα στην απόκτηση μίας μοίρας 18 αεροσκαφών ‘’Rafale’’ αντικαθιστώντας τα ‘’Mirage 2000’’ γίνεται πράξη μόλις τρεις μήνες μετά-σε χρόνο ρεκόρ –ο σχεδιασμός και η εκτέλεση ενός τόσο σύνθετου και μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος.

Οι αρμόδιες αρχές-Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ-προχώρησαν στην έγκριση για την προμήθεια 18 αεροσκαφών ‘’Rafale’’ εκ των οποίων τα έξι (δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια) καινούργια και δώδεκα μεταχειρισμένα (δύο διθέσια και δέκα μονοθέσια) από την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, μαζί με τα απαραίτητα όπλα, εξοπλισμό υποστήριξης, ανταλλακτικά, αλλά και υπηρεσίες εν συνεχεία υποστήριξης.

Είχαν προηγηθεί συντονισμένες και συνεχείς επικοινωνίες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με την Γαλλίδα Υπουργό Άμυνας Φλωράνς Παρλύ.

Το συνολικό κόστος των αεροσκαφών ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ -χωρίς κρατήσεις-για τα 18 αεροσκάφη και σε 400 εκατ. ευρώ -χωρίς κρατήσεις- για τα όπλα τους, τα οποία περιλαμβάνουν κατευθυνόμενα βλήματα “Meteor’’, καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη (“Mica”, “Scalp”, ”Exocet”).

Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα έρθουν στη χώρα 6 μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης -τον Ιούνιο του 2021-με ρυθμό ένα ανά μήνα. Τα έξι καινούργια αεροσκάφη θα παραληφθούν από τον 20o μήνα μετά την υπογραφή της Συμβάσεως με ρυθμό ένα ανά μήνα, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα θα παραληφθούν από τον 26ο μήνα μετά την υπογραφή της Συμβάσεως.

Η γαλλική πλευρά ικανοποίησε τις απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς την κατάσταση των μεταχειρισμένων αεροσκαφών, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία “Dassault”, παρέχει την εγγύηση καλής λειτουργίας τους.

Η Πολεμική Αεροπορία προσδοκά να διαθέτει έξι ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη στο τέλος του 2021, 12 στο τέλος του 2022 και 18 το καλοκαίρι του 2023. Οι πρώτοι τέσσερις πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταβούν στη Γαλλία για εκπαίδευση στις αρχές του 2021.

 

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube