Weather Icon
Υγεία 2 Δεκεμβρίου 2020

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι light αρνητές

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι light αρνητές

Τώρα δείχνουμε την ωριμότητά μας ως πολίτες, τώρα φαίνεται ποιοι είναι οι αλληλέγγυοι και ποιοι οι «δικαιωματιστές»

Αυτούς τους 10 περίεργους μήνες της πανδημίας και του lockdown, πέρασα δύσκολα. Θάψαμε τη μάνα μας, μόνοι μας, εγώ και η αδερφή μου σ’ ένα άδειο νεκροταφείο. Πέθανε ο παιδικός μου φίλος και δεν μπορούσα να πάω στην κηδεία του. Νοσηλεύτηκα με covid. Όμως νιώθω ότι δεν πρέπει να γκρινιάζω, να παραπονιέμαι, ακόμα και που το αναφέρω, συνιστά ύβρη.

Γύρω μου ακούω συνέχεια δράματα. Κάθε μέρα 100 οικογένειες θρηνούν τους αγαπημένους τους, άνθρωποι υποφέρουν στα νοσοκομεία προσπαθώντας να πάρουν μια ανάσα για να κρατηθούν στη ζωή. Άνθρωποι δουλεύουν αγόγγυστα, φοράνε τις ειδικές στολές κάθε μέρα και ορμάνε στους θαλάμους προσπαθώντας να σώσουν μια ζωή, να ανακουφίσουν έναν άρρωστο. Άνθρωποι σε όλες τις θέσεις εργασίας προσπαθούν να κρατήσουν την κοινωνία μας σε λειτουργία. Κάνουμε απλώς τη δουλειά μας, λένε, όταν τους ευχαριστείς.

Όταν η απειλή είναι πραγματικά μεγάλη, όταν δεν «παίζουμε στα ψέματα», οι άνθρωποι βρίσκουν μέσα τους τον καλύτερο εαυτό τους. Η αρρώστια, ο θάνατος, οι χαμένες δουλειές μας, η οικονομική καταστροφή, σε συνεφέρνουν. Καταλαβαίνεις ότι το πρόβλημά σου δεν είναι αν θα κάνεις ρεβεγιόν. Αλλά αν θα μπορέσεις να σώσεις τους ανθρώπους σου. Η απειλή, ελπίζω, δεν θα μας στεγνώσει, δεν θα μας κάνει πιο σκληρούς και κυνικούς. Θα μας κάνει περισσότερο ευαίσθητους, θα μας χαρίσει την ενσυναίσθηση που θα μας επιτρέψει να βγαίνουμε από τον μικρόκοσμό μας και να νιώθουμε την οδύνη των άλλων. Να συμπάσχουμε με τη θλίψη του άλλου, την αγωνία του για τη δουλειά του.

Η παγκόσμια απειλή μάς κάνει σοφότερους. Όχι όλους. Η «μεγαλύτερη αναστολή ατομικών ελευθεριών που βίωσε η γενιά μου», γράφει αυτάρεσκα κάποιος. Αυτό ένιωσε ετούτος απ’ όλο αυτό τον πόνο. Πληκτρολόγησε κωδικό 6 για να πάει βόλτα. «Μεγάλη βαρβαρότητα να σου στερούν τη νύχτα», ακκίζεται ένας άλλος, έχασε τα μπαρ. Την ώρα που η ανθρωπότητα θρηνεί 1,5 εκατομμύριο ψυχές, την ώρα που θάβουν τους νεκρούς τους σε σφραγισμένα φέρετρα, κάποιοι πνιγμένοι στην αυτοαναφορικότητά τους, δεν μπορούν να νιώσουν τίποτα έξω από τον φτωχό, λειψό εαυτό τους. Δεν θα γίνουμε σαν κι αυτούς.

Τώρα δείχνουμε την ωριμότητά μας ως πολίτες, τώρα φαίνεται ποιοι είναι οι αλληλέγγυοι και ποιοι οι «δικαιωματιστές», γιατί το μεγαλύτερο δικαίωμα είναι η ζωή του άλλου. Κάθε πράξη μας, κάθε φράση μας, έχει συνέπειες. Τώρα αποδεικνύει ο καθένας τι εννοεί, φαίνεται ποιοι είναι υπεύθυνοι και ποιοι κακομαθημένοι, ποιοι δεν μπορούν να δουν τίποτε άλλο πέρα από το προσωπικό τους όφελος.

για τη συνέχεια AthensVoice

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube