REAL TIME |

Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Τουρκία 1 Δεκεμβρίου 2020

Το ελληνικό στρατιωτικό δόγμα απέναντι στον Τουρκικό επεκτατισμό – Δύναμη σταθερότητας και οι συμμαχίες της Αθήνας

Το ελληνικό στρατιωτικό δόγμα απέναντι στον Τουρκικό επεκτατισμό – Δύναμη σταθερότητας και οι συμμαχίες της Αθήνας

Η φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» πρωταγωνίστρια στο επεισόδιο του καλοκαιριού με την Τουρκική «KEMAL REIS», είναι ένα από τα πλοία του Στόλου που λαμβάνουν μέρος στη μεγάλη πολυεθνική διακλαδική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 10». Μαζί με τη φρεγάτα «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» το αρματαγωγό «ΧΙΟΣ» αλλά και ένα από τα τέσσερα πανίσχυρα υποβρύχια «214» το «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» αποτελούν την Ελληνική ναυτική δύναμη η οποία βρίσκεται ήδη στην Αλεξάνδρεια. Μαζί τους και τα Ελληνικά «φτερά» της 340 Πολεμικής Μοίρας «ΑΛΕΠΟΥ», ελικόπτερα «APACHE» και «CHINOOK», το ιπτάμενο ραντάρ ΑΣΕΠΕ, πεζοναύτες και άνδρες Ειδικών Επιχειρήσεων.

Πρόκειται για θαλάσσια, εναέρια μέσα αλλά και προσωπικό τα οποία εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες βρίσκονται σε «κόκκινο» συναγερμό απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα. Όπως και συνολικά οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε αέρα, ξηρά και κυρίως θάλασσα. Η φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ», πλοίο ηλικίας 40 ετών, εδώ και μήνες βρίσκεται συνεχώς στη θάλασσα με ελάχιστες ημέρες ανεφοδιασμού και συντήρησης στο ναύσταθμο. «Όργωσε» το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, έφτασε έως τις ακτές της Λιβύης και τώρα εκπαιδεύεται στη Αίγυπτο. Αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της συνεχούς επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ελληνικών πλοίων με συμμετοχή σε Εθνικές αλλά και Συμμαχικές αποστολές.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στους τρεις κλάδους με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση ενώ ταυτόχρονα να επενδύουν στη στρατιωτική διπλωματία με παρουσία σε κάθε συμμαχική άσκηση και εκπαιδευτική δραστρηριότητα.

Τα Ελληνικά «φτερά» της 347 Πολεμικής Μοίρας «ΠΕΡΣΕΑΣ» πέταξαν έως τη Γαλλία, της 330 «ΚΕΡΑΥΝΟΣ» στην Ισπανία ενώ οι Έλληνες ιπτάμενοι και τεχνικοί φιλοξένησαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα μαχητικά F-16 block 70 και προσωπικό από τα ΗΑΕ. Πλοία του Στόλου ταυτόχρονα με την ακατάπαστη παρουσία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο λαμβάνουν μέρος σε Συμμαχικές αποστολές όπως η «IRINI», η «SEA GUARDIAN» και η «SNMG». Στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων και άνδρες Ειδικών επιχειρήσεων εκπαιδεύονται μεταξύ άλλων με Αμερικανούς(«STOLENCERBERUS») και Γάλλους («ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»). Και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας.

Το ΓΕΕΘΑ και ο Αρχηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έχουν ως δόγμα ταυτόχρονα με την υψηλή ετοιμότητα και προάσπιση των Εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να αποτελούν πυλώνα συνεργασίας και να συνδράμουν με κάθε τρόπο στην στρατιωτική διπλωματία που αναπτύσσει η χώρα. Σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται και η συμφωνία στην οποία προχώρησε την περασμένη εβδομάδα το Ελληνικό Επιτελείο με Γαλλία, Ιταλία και Κύπρο για πραγματοποίηση της άσκησης «ΕΥΝΟΜΙΑ 2021» στην Ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα υπό Ελληνική διοίκηση.Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η παραχώρηση προς τη Σαουδική Αραβία μιας συστοιχίας Ελληνικών αντιαεροπορικών πυραύλων «PATRIOT» μαζί με εξειδικευμένο προσωπικό.

Γαλλία, Αίγυπτος,Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ,Ισραήλ και φυσικά οι ΗΠΑ αποτελούν τις χώρες με τις οποίες η στρατιωτική συνεργασία «χτίζεται» καθημερινά και συνεχώς ενισχύεται. Πέρα από τα ισχυρά οφέλη στον διπλωματικό τομέα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους εκπαδευόμενες με προηγμένες στρατιωτικά χώρες και ανεβαίνουν συνεχώς επίπεδο. Η εξωστρέφεια άλλωστε αποτελεί ζητούμενο για το ΓΕΕΘΑ με την προσπάθεια για νέες συνεργασίες να είναι συνεχής. Ήδη το ΓΕΑ προετοιμάζει την μεγάλη πολυεθνική αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» για την επόμενη Άνοιξη με αισιοδοξία ότι έως τότε η πανδημία του COVID-19 θα έχει ελεγχθεί και η άσκηση θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube