Weather Icon
Κίνα 2 Δεκεμβρίου 2020

Τι κάνουν τα κράτη που θέλουν να επιβιώσουν – Το παράδειγμα Κίνα και το πρόγραμμα «Thousand Talents»

Τι κάνουν τα κράτη που θέλουν να επιβιώσουν – Το παράδειγμα Κίνα και το πρόγραμμα «Thousand Talents»

Σκιαγραφώντας τις προσπάθειες της Κίνας να στρατολογήσει επιστήμονες

Το πρόγραμμα «Thousand Talents» αποτελεί μόνο ένα μέρος της ευρύτερης εθνικής στρατηγικής του Πεκίνου, με στόχο το οικονομικό και στρατιωτικό πλεονέκτημα.

Το πρόγραμμα “Thousand Talents” είναι ένα τα πιο προβεβλημένα σχέδια του Πεκίνου, στην προσπάθεια του να προσελκύσει ερευνητές, επιστήμονες και ακαδημαϊκούς (κυρίως στους κλάδους των επιστημών και της τεχνολογίας), ώστε να συνεισφέρουν στους στρατηγικούς στόχους της Κίνας.

Πριν από ένα χρόνο, η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας της Γερουσίας υποστήριξε ότι τα πλάνα της Κίνας «αντλούν» ταλέντα από τις ΗΠΑ, ενώ προκαλούν παράλληλα ζημιά στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας. Έτσι, χαρακτηρίστηκαν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Το «Thousand Talents” ωστόσο, αποτελεί ένα μικρό κομμάτι μιας ευρύτερης στρατηγικής · Υπολογίζεται ότι υφίστανται πάνω από 250 παρόμοια προγράμματα, τα οποία έχουν δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο, του οποίου η δράση δεν έχει μελετηθεί και δημοσιοποιηθεί. Εάν οι ΗΠΑ θέλουν να καταπολεμήσουν τις κινεζικές προσπάθειες στρατολόγησης, τότε πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι κλπ. πρέπει να αναλάβουν δράση.

Το Κέντρο Ασφάλειας και Αναπτυσσόμενης Τεχνολογίας του πανεπιστημίου Georgetown, δημιούργησε ένα νέο εγχείρημα με τίτλο «Chinese Talent Program Tracker», σκοπός του οποίου είναι η ανίχνευση και η εις βάθος κατανόηση των προσπαθειών στρατολόγησης που υλοποιεί το Πεκίνο. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να «φιλτράρουν» τα προγράμματα τα οποία ερευνούν με βάση το στάδιο υλοποίησης στο οποίο βρίσκονται, το κοινό στο οποίο απευθύνονται, τους τομείς στους οποίους είναι ενεργά και άλλα χαρακτηριστικά.

Οι συνεργάτες μου στο CSET κι εγώ, αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε 2 τρόπους «φιλτραρίσματος» στο σχεδιασμό αυτού του προγράμματος/ανιχευτή: Μέσω της τοποθεσίας (Κίνα ή άλλη χώρα) και ανάλογα με το αν είναι προαπαιτούμενη η κινεζική ιθαγένεια για τη συμμετοχή στα προγράμματα στρατολόγησης. Τα αποτελέσματα οδηγούν στην ταυτοποίηση τριών ομάδων: Κινέζους πολίτες στην Κίνα, Κινέζοι της διασποράς και τέλος αλλοδαποί.  Από την έναρξη του προγράμματος «Πρωτοβουλία για την Κίνα» (από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ) μέχρι και σήμερα, άτομα και από τις τρεις ομάδες έχουν συμμετάσχει σε πληθώρα κινεζικών προγραμμάτων.

Μία αξιοσημείωτη παρατήρηση, κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του Ανιχνευτή,  ήταν ότι τα κινεζικά προγράμματα στρατολόγησης διαφοροποιούν τη λέξη “overseas” από τη λέξη “foreign” για τον προσδιορισμό τοποθεσίας. H επιλογή “overseas” αφορά Κινέζους της διασποράς, ενώ η επιλογή “foreign” αφορά ανθρώπους διαφορετικής εθνικότητας. Στην κινεζική γλώσσα υπάρχουν εξειδικευμένοι ορισμοί, όπως η λέξη “huaqiao”(Κινέζοι του εξωτερικού), ή η λέξη “haigui”(Κινέζοι που φεύγουν στο εξωτερικό για να αποκτήσουν εμπειρία και έπειτα επιστρέφουν). Οι ορισμοί αυτοί, τους οποίους συναντά συχνά κάποιος στην περιγραφή των προγραμμάτων στρατολόγησης, λένε πολλά για το target group των κινεζικών πλάνων.

Επιπρόσθετα, το Chinese Talent Program Tracker, εμπεριέχει πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις των προγραμμάτων ως προς τον τόπο διαμονής. Η κινεζική ηγεσία έχει εφαρμόσει μια πολιτική- αντίμετρο στο brain drain της χώρας, με τον τίτλο «βοήθεια από το εξωτερικό», μέσω της οποίας προσεγγίζει άτομα σε στρατηγικές θέσεις εκτός Κίνας, γεγονός που εξαλείφει την ανάγκη φυσικής παρουσίας των συμμετεχόντων στη χώρα. Για παράδειγμα τα προγράμματα “Spring Light” και “Chunhui” επιτρέπουν σε Κινέζους διδακτορικούς φοιτητές και ακαδημαϊκούς να διατηρήσουν τη θέση τους στο εξωτερικό, εφόσον «παρέχουν πληροφορίες για νέες τεχνολογίες ή  πληροφορούν άλλους ακαδημαϊκούς και φοιτητές για τις συνθήκες στην Κίνα, προς όφελος του κράτους».

Τα κινεζικά προγράμματα στρατολόγησης είναι και θα παραμείνουν ένας κινούμενος στόχος. Τον τελευταίο χρόνο η Κίνα έχει καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να «εξαφανίσει» από το διαδίκτυο αναφορές στο πρόγραμμα “Thousand Talents”, πιθανόν λόγω της κριτικής που δέχτηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Εξαιρετικά χρήσιμη στη μελέτη αυτών των προγραμμάτων είναι η κατανόηση του βάθους και της στρατηγικής τους, διαδικασία την οποία εκτελεί το “Chinese Talent Program Tracker”. Μπορεί το πρόγραμμα να περιέχει συγκεκριμένες πληροφορίες για διάφορα project, αποσκοπεί ωστόσο στην παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης εικόνας για αυτά. Σε επόμενο στάδιο θα παρέχει πληροφορίες για τοπικά/περιφερειακά προγράμματα, αλλά και για πρωτοβουλίες που συσχετίζονται με ακαδημαϊκά ιδρύματα , οργανισμούς και διαγωνισμούς, καθώς αυτοί είναι οι τομείς στους οποίους επικεντρώνεται η στρατηγική του Πεκίνου. Η ανοιχτή αυτή πλατφόρμα θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε το ζήτημα και να συνεισφέρουμε σε μια πολιτική πληροφόρησης που θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των προσπαθειών της Κίνας να εισάγει νέες τεχνολογίες.

Οι Αμερικανοί πολιτικοί δεν αγνοούν ότι επιστημονικά και ακαδημαϊκά προγράμματα ανταλλαγών μπορούν να εργαλιοποιηθούν προς συμφέρον της εξέλιξης της έρευνας, της διεθνούς συνεργασίας και της αμοιβαίας πολιτιστικής κατανόησης. Επιπλέον, αυτές οι «ανταλλαγές» μπορούν να αποφέρουν απτά και σημαντικά αποτελέσματα, τα οποία επιτρέπουν στις ΗΠΑ διατηρήσουν την ηγετική τους θέση στον τομέα της τεχνολογίας. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι κάποια από αυτά τα προγράμματα δημιουργήθηκαν με σκοπό να υπονομεύσουν το στοιχείο της πνευματικής ιδιοκτησίας, ο έλεγχος αυτών των προγραμμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ευημερία των Ηνωμένων Πολιτειών. Αναλυτικότερα, η κλοπή αμερικανικών διαδικτυακών πρωτοκόλλων (ΙΡ) από την Κίνα, κοστίζει από 225 έως και 600 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, σύμφωνα με την έρευνα του USTR, το 2018. Τα προγράμματα στρατολόγησης είναι ένα στοιχείο-κλειδί για την τεχνολογική πλεκτάνη που έχει στήσει η κινεζική κυβέρνηση.

Η Emily Weinstein είναι ερευνήτρια του Georgetowns Center for Security and Emerging Technology (CSET), με τομέα εξειδίκευσης την Κινεζική καινοτομία και την ανάπτυξη πολιτικών ασφάλειας και τεχνολογίας.

defenseone.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube