Weather Icon

Θρασύτατος ο Ερντογάν – Ο διοργανωτής της λαθρομετανάστευης, ζήτησε κι άλλα ανταλλάγματα και κατηγόρησε την Ελλάδα

Θρασύτατος ο Ερντογάν – Ο διοργανωτής της λαθρομετανάστευης, ζήτησε κι άλλα ανταλλάγματα και κατηγόρησε την Ελλάδα

Νέα ανταλλάγματα στο μεταναστευτικό ζήτησε ο Erdogan από τη Merkel για την αναθέρμανση των σχέσεων με την ΕΕ – Άσκησε κριτική στην Ελλάδα

Το μεταναστευτικό χαρακτήρισε ως κλειδί για την θετική ατζέντα ΕΕ – Τουρκίας ο Τούρκος πρόεδρος

Τα τουρκικά παζάρια άρχισε και πάλι ο πάλι ο Erdogan ο οποίος στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία με την A. Merkel έθεσε στο τραπέζι νέες συμφωνίες για το  μεταναστευτικό.
Ως μοχλό για την αναθέρμανση των σχέσεων με την ΕΕ ο πρόεδρος Erdogan ζητά την επικαιροποίηση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου 2016 για το μεταναστευτικό λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι το κλειδί για την θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας», oπως αναφέρει η DW.
Ο Erdogan κατηγόρησε για μια ακόμη φορά την Ελλάδα στην Γερμανίδα καγκελάριο λέγοντας ότι «η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, η οποία τις αποφεύγει με διάφορα προσχήματα» και συνέχισε λέγοντας ότι η Τουρκία εξακολουθεί να επιδεικνύει εποικοδομητική στάση και καλή θέληση στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι το Oruc Reis δεν έχει μεταβεί ξανά στην περιοχή γι αυτόν τον λόγο.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την καγκελάριο για τις εποικοδομητικές της προσπάθειες και την συμβολή της για τις σχέσεις Τουρκίας ΕΕ.
Ο Tayyip Erdogan επιτέθηκε και στους ηγέτες που τέθηκαν υπέρ των κυρώσεων, επισημαίνοντας ότι η στάση τους δύναται να βλάψει το παράθυρο που έχει ανοίξει για αμοιβαίο συμφέρον, με την αναφορά στην θετική ατζέντα.
Η Άγκυρα- μετά και από τις κυρώσεις των ΗΠΑ- λέει ότι επιθυμεί μια επαναπροσέγγιση με την ΕΕ, αλλά ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πως θα επιτευχθεί αυτό.
Καθώς, όσο κι αν διαφαίνεται παράθυρο επικοινωνίας, η διαδικασία θα πρέπει να περάσει μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο για την Ανατολική Μεσόγειο.
Χωρίς όμως ακόμη να υπάρχει- τουλάχιστον γνωστός και αποδεκτός από τις δύο πλευρές- οδικός χάρτης ενός ουσιαστικού διαλόγου με την Ελλάδα.

Daily Sabah: Μία νέα σελίδα

Ο Erdogan σημείωσε ότι η Τουρκία θέλει να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και επίσης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τη Merkel για την εποικοδομητική της προσέγγιση και τη συνεισφορά της στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ.
Επισήμανε τις θετικές εξελίξεις που σημειώθηκαν στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ, προσθέτοντας ότι ορισμένες χώρες επιδιώκουν να σαμποτάρουν το αισιόδοξο περιβάλλον που βασίζεται στα αμοιβαία συμφέροντα.
 Είπε επίσης ότι η Ελλάδα δεν έχει απαντήσει στις προσπάθειες της Τουρκίας να ξεκινήσει διμερείς συνομιλίες, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να δείχνει καλή θέληση και να προσπαθήσει για εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο.

Εύσημα Merkel στον Erdogan

Μιλώντας στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020 στο γερμανικό Κοινοβούλιο η Μerkel είχε εξάρει τη στάση του Erdogan στο μεταναστευτικό, λέγοντας πως έχει καταφέρνει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα κρατώντας εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα του.

Αντίθετα, αναφερόμενη στις πυρκαγιές του καλοκαιριού στη Μόρια,  είχε επιπλήξεις εμμέσως πλην σαφώς την Αθήνα.
«Τις τελευταίες μέρες είδαμε τρομακτικές εικόνες, κι όχι από την Τουρκία αλλά από τη Λέσβο, ένα κράτος μέλος της ΕΕ», είχε δηλώσει συγκεκριμένα.
Δένδιας: Ο φόβος του μεταναστευτικού στη Γερμανία

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σημειώνει ότι το γερμανικό πολιτικό σύστημα και η γερμανική κοινωνία αντιλαμβάνονται την τουρκική επιθετικότητα σε ορισμένα ζητήματα.
Ωστόσο υπάρχει «ένα μεγάλο ζήτημα με την παρούσα γερμανική κυβέρνηση που αφορά το μεταναστευτικό» εξηγεί στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής»
Όσα συνέβησαν το 2015 έχουν «λειτουργήσει ως τραύμα» επισημαίνει.
«Όποιος κίνδυνος σχετίζεται με αυτό μεγενθύνεται υπερβολικά στα μάτια τους», αναφέρει. 
«Κινούνται με στερεότυπα του τύπου ”ο Erdogan δεν θα είναι εκεί για πάντα”.
Άρα σς ανεχθούμε αυτό που συμβαίνει σήμερα εν όψει ενός καλύτερου μέλλοντος που μαθηματικά θα έλθει», διευκρινιζει ο κ. Δένδιας.
Πρόκειται, για μία μεταφυσική πολιτική προσέγγιση των Γερμανών, υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών.

Η συμφωνία που δεν τηρήθηκε ποτέ

Βάσει της συμφωνίας του 2016. όλοι οι παρανόμως εισερχόμενοι από την Τουρκία στην Ελλάδα από τις 20 Μαρτίου 2016 και εξής θα επέστρεφαν στην Τουρκία.
Όσοι φθάνουν σε ελληνικά νησιά θα ταυτοποιούνται διεξοδικά και οι αιτήσεις ασύλου θα εξετάζονται από τις ελληνικές αρχές, με βάση την Οδηγία για τις Διαδικασίες Ασύλου.
Τουρκία και Ελλάδα αναλάβουν όσες διμερείς διατυπώσεις χρειάζονται και Τούρκοι αξιωματούχοι θα αποκτήσουν παρουσία στα ελληνικά νησιά, ώστε να εγγυηθούν την τήρηση των ανωτέρω.
Επίσης για κάθε Σύρο ο οποίος θα επιστρέφει στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στην ΕΕ, με προτεραιότητα βασισμένη στα Κριτήρια του ΟΗΕ.
Αναφέρεται επίσης στη συμφωνία ότι από την πλευρά της ΕΕ, η επανεγκατάσταση θα προχωρήσει, κατά πρώτο λόγο, με την τήρηση των δεσμεύσεων της 22ας Ιουλίου, από όπου παραμένουν ανοικτές 18.000 θέσεις για επανεγκατάσταση.
Οποιεσδήποτε περαιτέρω ανάγκες για επανεγκατάσταση θα καλυφθούν μέσω μιας παρόμοιας εθελοντικής ρύθμισης με ανώτατο όριο επιπλέον 54.000 ατόμων.

Η Τουρκία από την άλλη δεσμευόταν να λάβει οποιαδήποτε αναγκαία μέτρα για να αποτρέψει να ανοίξουν νέα μονοπάτια παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία προς την ΕΕ.
Όσο για τα ανταλλάγματα, ορίζεται ότι η διαδικασία της κατάργηση της visa για τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην ΕΕ θα επιταχυνόταν, με ορίζοντα τα τέλη Ιουνίου 2016.
Ενώ για την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί για τις εγκαταστάσεις των προσφύγων στην Τουρκία έως τα τέλη Μαρτίου 2016, αναφερόταν ότι είναι μια διαδικασία που θα επιταχυνθεί και όταν οι συγκεκριμένοι πόροι θα έχουν αποκατασταθεί πλήρως και η τουρκική πλευρά θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, θα κινείτο η διαδικασία εκταμίευσης άλλων 3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018.

Η σύνδεση μεταναστευτικού – κυρώσεων

Η Τουρκία τηρεί προς το παρόν τη συμφωνία με την ΕΕ, διατείνεται η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel αφού παρά τις προειδοποιήσεις προς οι τουρκικές Αρχές επιτηρούσαν στενά στη διάρκεια του καλοκαιριού τις ακτές της χώρας τους κατά τους τελευταίους μήνες του 2020.
Ωστόσο τον Σεπτέμβριο του 2020 η τουρκική προεδρία είχε διακηρύξει, πως θα διακόψει τη συνεργασία με την ΕΕ  στο προσφυγικό σε περίπτωση που η Ευρώπη αποφάσισε την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.

Η Τουρκία προετοιμάζεται για την Διάσκεψη της Αν. Μεσογείου, ακυρώνονται οι κυρώσεις 25-26/3/2021

Εν τω μεταξύ μεθοδικά η Τουρκία και ο τούρκος Πρόεδρος Erdogan σχεδιάζουν την συμμετοχή τους στην Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο και η νέα στρατηγική που θα ακολουθήσουν… είναι να επιχειρήσουν να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας με όλες τις χώρες…
Με βάση πληροφορίες οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα περιμένουν ο Biden ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ να αναλάβει τα καθήκοντα του και ακολούθως να συνδιαμορφώσουν μαζί με το ΝΑΤΟ την στρατηγική για την… Τουρκία.
Το βασικό ζήτημα είναι το εξής, ενώ η Τουρκία εμφανίζεται να διεκδικεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου και να ερευνά ελληνικές θαλάσσιες δικαιοδοσίες… στην πράξη η Τουρκία ενδιαφέρεται για την ενέργεια ή για την Γαλάζια Πατρίδα και ότι αυτό συνεπάγεται στην στρατηγική της;
Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι η Τουρκία αναζητάει φυσικό αέριο αλλά στην πράξη μέσω αυτού…προσπαθεί να επεκτείνει τα φυσικά της σύνορα ειδικά τα θαλάσσια μέσω της Blue Homeland ή Mavi Vatan ή Γαλάζια Πατρίδα όπου η Τουρκία διεκδικεί σχεδόν 3 φορές περισσότερη θαλάσσια δικαιοδοσία με βάση τα ισχύοντα από όλες τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις.

Ποιες οι κινήσεις της Τουρκίας;

Η Τουρκία προετοιμάζεται για τις 25 και 26 Μαρτίου 2021 για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής και θέλει να αποδειχθεί στα μάτια της Ευρώπης ότι έχει κάνει ουσιαστικές κινήσεις.
Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου 2021 δεν θα υπάρξουν κυρώσεις στην Τουρκία, με βάση έγκυρες πληροφορίες… ο χάρτης των κυρώσεων που σχεδιάζουν οι Βρυξέλλες και η διπλωματία της ΕΕ… έχουν τυπικό χαρακτήρα.
Η Τουρκία διαμεσολαβεί μετά την εμπλοκή της με τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα UAV στην νίκη των Αζέρων στο Nagorno Karabakh… στην ειρήνη μαζί με τους ρώσους.
Η Τουρκία άνοιξε εκ νέου την πρεσβεία της στο Ισραήλ κίνηση που έχει διττό στόχο να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το εβραϊκό κράτος αλλά και να περάσει ένα μήνυμα στην διακυβέρνηση Biden των ΗΠΑ.. ότι επιθυμεί ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σχεδιάζει να έρθει σε επαφές με την Αιγυπτιακή κυβέρνηση ενώ ήδη διατηρεί άριστες σχέσεις με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης την οποία έχει υποστηρίξει με τα μη επανδρωμένα UAV νικώντας σε ορισμένες μάχες τον στρατάρχη Haftar…

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube