Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Κύπρος , ΟΗΕ 2 Δεκεμβρίου 2020

Θα πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά η κατοχική Τουρκία

Θα πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά η κατοχική Τουρκία

ΤΗΝ ώρα, κατά την οποία η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, βρίσκεται στην Κύπρο και σήμερα θα αρχίσει επαφές, στην Άγκυρα το καθεστώς Ερντογάν κινείται -όχι τώρα- προς την κατεύθυνση της επιβολής νέων τετελεσμένων. Στόχος να ενισχύσει μέσα από την επιβολή μονομερών ενεργειών τη διαπραγματευτική του θέση, όταν και όποτε αρχίσει μια διαδικασία στο Κυπριακό. Σε μια ενδεχόμενη, για παράδειγμα, σύγκληση άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης, που όπως όλα δείχνουν θα πραγματοποιηθεί. 

ΤΑ μηνύματα που θέλουν να στείλουν οι Τούρκοι προς τα Ηνωμένα Έθνη είναι, κατά την άποψή μας ξεκάθαρα. Και σε σχέση με τις μονομερείς ενέργειες σε έδαφος και θάλασσα όπως και στα… διαδικαστικά. Αναφορικά με το δεύτερο, όπως αποκάλυψε ο «Φ», η Τζέιν Χολ Λουτ δεν θα μεταβεί στην Άγκυρα αυτή την εβδομάδα, που θα βρίσκεται στην περιοχή, αλλά στις 14 Δεκεμβρίου. Κι αυτό γιατί προφανώς η Τουρκία  θα αναμένει πρώτα τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η σύνοδος του οποίου θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου. Με την κίνηση αυτή, η κατοχική Τουρκία συνδέει τις επόμενες κινήσεις στο Κυπριακό με τις συζητήσεις στην Ε.Ε. για ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της. Δυστυχώς αυτά τα παιχνίδια γίνονται ανεχτά από τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία θα έπρεπε να αντιδράσουν αμέσως. Η αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού είχε  προφανώς συνεννοηθεί πως θα βρισκόταν στην περιοχή αυτή την εβδομάδα, καθορίσθηκαν οι συναντήσεις, πλην όμως θα πρέπει να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη και να επανέλθει σε 14 ημέρες για να πραγματοποιήσει επαφές στην Άγκυρα. 

ΤΟ μέγα θέμα δεν είναι ασφαλώς μόνο η ταλαιπωρία που θα υποστεί η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών. Το ζήτημα είναι η συμπεριφορά της Άγκυρας τόσο έναντι του Διεθνούς Οργανισμού, της Κύπρου, της Ελλάδος κι άλλων χωρών, που δέχονται επίθεση από την κατοχική Τουρκία. Τα Ηνωμένα Έθνη, για παράδειγμα, διά του Βοηθού Γενικού Γραμματέα, σχολιάζοντας τις επεκτατικές ενέργειες της Άγκυρας στην Αμμόχωστο, κάλεσε τις πλευρές «να αποφεύγουν μονομερείς ενέργειες». Τι εννοεί; Ποιος προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες; Δεν είναι σαφές ποιος εισέβαλε στην περίκλειστη κατεχόμενη περιοχή της Αμμοχώστου και το ψάχνουν ακόμη στα Ηνωμένα Έθνη; Μήπως δυσκολεύονται να πουν ευθέως ποιος είναι ο εισβολέας; Προφανώς και δεν θέλουν. 

ΟΤΑΝ η Τουρκία αισθάνεται πως όταν προβαίνει σε παρανομίες, παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και στα Ηνωμένα Έθνη δεν την κατονομάζουν καν, γιατί άραγε να αλλάξει συμπεριφορά; Δεν πρόκειται να αλλάξει συμπεριφορά, γιατί δεν έχει κόστος. Ούτε καν φραστικά και δεν την καταγγέλλουν. 

Η ΤΖΕΪΝ ΧΟΛ Λουτ θα έλθει για να ακούσει την Αθήνα, τη Λευκωσία και ασφαλώς και το φερέφωνο της κατοχικής Τουρκίας, τον νέο εγκάθετο της κατοχικής δύναμης, τον Ερσίν Τατάρ. Την κατοχική δύναμη θα την ακούσει πολύ αργότερα. Όταν και όποτε αποφασίσει ο νεοσουλτάνος και με τους δικούς του προφανώς όρους. Όπως τον κακομαθαίνουν. Όχι μόνο τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και κάποιοι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μεγάλο ζητούμενο για την Κύπρο είναι η επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Αυτό θα γίνει εάν αλλάξει στάση και συμπεριφορά η κατοχική Τουρκία. Υπάρχουν εργαλεία για να γίνει τούτο, φτάνει να αποφασισθεί. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube