Weather Icon
Γενικά θέματα 5 Δεκεμβρίου 2020

Θα καταφέρει το Πεντάγωνο να γεφυρώσει το κενό στην ανάπτυξη υπέρ-υπερηχητικών πυραύλων;

Θα καταφέρει το Πεντάγωνο να γεφυρώσει το κενό στην ανάπτυξη υπέρ-υπερηχητικών πυραύλων;

Χωριανόπουλος Άγγελος

Κάθε όπλο στον σύγχρονο πόλεμο συνοδεύεται από ένα αντι-οπλικό σύστημα (π.χ. για τους τακτικούς πυραύλους, υπάρχει ένα αντιπυραυλικό σύστημα). Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι επιστήμονες που ασχολούνται με τον κλάδο δυσκολεύονται να αναπτύξουν τεχνολογίες σχετικά με την αντιμετώπιση υπερηχητικών πυραύλων που ταξιδεύουν με πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου (Mach 5).

Τα συμβατικά συστήματα αεράμυνας μπορούν να εντοπίσουν έναν πύραυλο και να τον καταστρέψουν πριν φτάσει στο στόχο, αλλά δεν είναι πολύ χρήσιμα ενάντια σε αντίστοιχους υπερηχητικούς. Εάν ένα σμήνος υπερ-υπερηχητικών πυραύλων εκτοξευθεί από μία μονάδα πυροβολικού, είναι ζήτημα αν τα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας καταφέρουν να καταρρίψουν έναν ή δύο. Η ανίχνευση και η καταστροφή τους οφείλεται όχι μόνο στο χαμηλό θερμικό ίχνος που αφήνουν, αλλά και στην ιλιγγιώδη ταχύτητα που αναπτύσσουν.

Στο Ενδιάμεσο Διάστημα

Με τη Ρωσία και την Κίνα (εκτός από την Ινδία) να κατέχουν υπερηχητικούς πυραύλους, οι ΗΠΑ προσπαθούν να αναπτύξουν μία αντίστοιχη απάντηση. Η τρέχουσα τεχνογνωσία δεν είναι βασισμένη στην ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων. Τα επίγεια ραντάρ μπορούν να ανιχνεύσουν έναν πύραυλο σε υψόμετρο έως 80.000 πόδια, ενώ οι δορυφόροι έχουν σχεδιαστεί για υψόμετρα μεγαλύτερα από 150.000 πόδια. Δεδομένου ότι οι υπερηχητικοί ταξιδεύουν μεταξύ του υψομέτρου των 80.000 και 150.000 ποδιών καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η ανίχνευσή τους. Ο Μάικλ Γουάιτ, διευθυντής του Πενταγώνου για τα Υπερηχητικά Συστήματα, το αποκάλεσε “ενδιάμεσο διάστημα”.

“Τα συστήματα αεράμυνας και τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν και στις δύο πλευρές αυτής της ζώνης λειτουργίας κοντά στο διάστημα”, δήλωσε ο Γουάιτ. “Έτσι, από την αρχή, πραγματικά δεν έχουμε ένα σύστημα όπου η αρχιτεκτονική αισθητήρων φαίνεται αποτελεσματική στο υψομετρικό καθεστώς πλησίον του διαστήματος.”

Χάσμα στην άμυνα

Οι τεχνολογικοί περιορισμοί αφήνουν ένα κενό στην άμυνα – κάτι που μια χώρα όπως οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν στην τύχη. Καθώς η υπερηχητική λειτουργία μπορεί να διατηρήσει μια “σταθερή ταχύτητα” πριν χτυπήσει το στόχο με εξαιρετική ταχύτητα, ένας άλλος υπερηχητικός πύραυλος μπορεί να είναι μια πιθανή λύση, ανέφερε το National Interest. Ωστόσο, ένας πύραυλος cruise θα πρέπει να ταξιδέψει γρηγορότερα από τον αντίστοιχο, καθιστώντας τον μια δύσκολη πρόταση αντιμετώπισης.

“Η πρόκληση με τα υπερηχητικά συστήματα είναι ότι πετούν σε μια περιοχή της ατμόσφαιρας. Η υπερηχητική ταχύτητα επιτρέπει τη συνεχή πτήση στις ανώτερες περιοχές της ατμόσφαιρας, έτσι πετούν σε μια σειρά που μερικοί άνθρωποι αποκαλούν ”περιοχή κοντά στο διάστημα”, ας πούμε μεταξύ 80.000 και 150.000 ποδιών. Χωρίς υπερηχητικές ταχύτητες, δεν έχετε αρκετή ώθηση για να πετάξετε σε αυτό το υψόμετρο με χαμηλές πυκνότητες. Και έτσι, η υπερηχητική ταχύτητα επιτρέπει πραγματικά τη συνεχή πτήση σε αυτό το υψόμετρο,» προσέθεσε.

Τεχνολογία που τροφοδοτείται από ΑΙ 

(ΑΙ=Τεχνητή Νοημοσύνη) Η άλλη πιθανή λύση που εξετάζει το Πεντάγωνο είναι ένας αναχαιτιστής υψηλής ανίχνευσης τεχνητής νοημοσύνης. Ο κινητήρας ai θα είναι σε θέση να ανιχνεύσει την τροχιά του υπερηχητικού και να εκτοξεύσει έναν πύραυλο για να τον χτυπήσει πριν φτάσει στο στόχο. Θα μπορούσε επίσης να είναι σε συγχρονισμό με τους αμυντικούς δορυφόρους, οπότε αν ανιχνεύσουν μια υπερηχητική κίνηση, θα ειδοποιούσε την επίγεια μηχανή τεχνητής νοημοσύνης να ξεκινήσει μια σειρά αμυντικών μέτρων. Αυτό που χρειάζονται είναι ένας αστερισμός δορυφόρων χαμηλής γήινης τροχιάς που μπορούν να ανιχνεύσουν τέτοιους πυραύλους.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει ήδη συμβόλαιο με τη SpaceX για να κάνει ακριβώς αυτό. Ο στρατός των ΗΠΑ έχει προγραμματίσει να αναβαθμίσει τον δορυφορικό αστερισμό Starlink της SpaceX για να τον χρησιμοποιήσει ως εναλλακτική λύση στο GPS για πλοήγηση, ενώ ένα άλλο δορυφορικό σύστημα θα τους βοηθούσε στην ανίχνευση πυραύλων. Το Πεντάγωνο ήδη εξετάζει την αυτονομία του για να κάνει μεγάλο μέρος της δουλειάς του.

Ωστόσο, προς το παρόν, η Ουάσιγκτον δεν έχει απάντηση στην υπερηχητική απειλή, αλλά με την αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού για τον εκσυγχρονισμό υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, το Πεντάγωνο είναι πρόθυμο να βρει μια λύση γρήγορα.

”Η προσέγγιση που παίρνουμε είναι να επεκτείνουμε την παραδοσιακή πολυεπίπεδη αμυντική φιλοσοφία μας, στην αεράμυνα και την βαλλιστική πυραυλική άμυνα. Εξετάζουμε πώς θα εμπλακούμε σε υπερηχητικές απειλές στον τερματικό σταθμό”, δήλωσε ο Γουάιτ.

Mεπληροφορίες από: defense.gov, ibtimes, NationalInterest

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube