REAL TIME |

Weather Icon
Ιράν , Ισραήλ 1 Δεκεμβρίου 2020

Θα είναι ο αρχηγός της Hezbollah ο επόμενος στόχος του Ισραήλ;

Θα είναι ο αρχηγός της Hezbollah ο επόμενος στόχος του Ισραήλ;

Χωριανόπουλος Άγγελος

Ο αρχηγός της Hezbollah Hassan Nasrallah φοβάται ότι θα είναι ο επόμενος στη λίστα δολοφονιών του Ισραήλ και γιαυτόν τον λόγο έχει κρυφτεί βαθιά εντός του Ιρανικού κράτους. Ο Nasrallah έχει κλονιστεί από τη δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα Mohsen Fakhrizadeh και λαμβάνει τώρα επιπλέον μέτρα ασφαλείας για την προστασία της ζωής του ανέφερε το Channel 13.

Ο αρχηγός της Hezbollah ακύρωσε τις περισσότερες προγραμματισμένες συναντήσεις και συνεντεύξεις του για την επόμενη εβδομάδα και θα παραμείνει στο καταφύγιο προς το παρόν, ανέφερε η έκθεση.

Επιπλέον, ο Hassan Nasrallah φέρεται να ανησυχεί ότι ο χρόνος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία αποτελεί σημαντικό κίνδυνο.

Προειδοποίηση του IDF στον Nasrallah

Το Σεπτέμβριο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του IDF προειδοποίησε τον Hassan Nasrallah ότι ενδέχεται να στοχοποιηθεί για δολοφονία υπό ορισμένες συνθήκες. Θα ήταν ασφαλέστερο για τον ηγέτη της Hezbollah να παραμείνει στο καταφύγιο του, δήλωσε ο Αρχηγός της Βόρειας Διοίκησης Αμίρ Μπαράμ.

Ένα πρόσφατα δημοσιευμένο ψυχολογικό προφίλ του Nasrallah λέει ότι είναι τρομοκρατημένος από το Ισραήλ και το θεωρεί επικίνδυνο και απρόβλεπτο, ειδικά μετά τον πόλεμο του Λιβάνου το 2006.

Εν τω μεταξύ, η Hezbollah εκκενώνει επίσης κάποιες από τις θέσεις της στον ανατολικό Λίβανο, ανέφεραν αραβικές πηγές. Αυτό θα μπορούσε επίσης να υποδηλώνει ότι η ομάδα φοβάται μια επίθεση από το Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε πρόσφατα ότι η IDF ενδέχεται να χτυπήσει εργοστάσια πυραύλων ακριβείας στο Λίβανο πριν από το τέλος του έτους.

Το σχέδιο πυραυλικής επίθεσης της Hezbollah έναντι του Ισραήλ

Η Hezbollah θα χρησιμοποιήσει το μεγάλο οπλοστάσιο πυραύλων της για να επιτεθεί στο Τελ Αβίβ σε περίπτωση μεγάλης σύγκρουσης, προειδοποιεί Ισραηλινός ειδικός. Η ομάδα είναι απρόθυμη να δεχτεί μια εξίσωση που επιτρέπει στον IDF να βομβαρδίσει ζωτικά κυβερνητικά στοιχεία ως μέρος μιας περιορισμένης αψιμαχίας, λέει ο βετεράνος ερευνητής Σιμόν Σαπίρα.

Ισραηλινοί αμυντικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πρόσφατα ότι ο IDF είναι έτοιμη για λίγες ημέρες έντονων μαχών σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Hezbollah. Ωστόσο, η ομάδα θα αντιμετωπίσει μια αντιπαράθεση ως έναν πόλεμο και θα ανταποκριθεί με πλήρη ισχύ, έγραψε ο Σαπίρα σε άρθρο που δημοσιεύθηκε από το Κέντρο Δημοσίων Υποθέσεων της Ιερουσαλήμ.

Η Hezbollah μετέφερε σαφώς αυτό το μήνυμα στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια μεγάλης κλίμακας πολεμικής άσκησης του IDF τον περασμένο μήνα, αναφέρει η ανάλυση. Η ομάδα κήρυξε αθόρυβα αυξημένη κατάσταση συναγερμού κατά τη διάρκεια της άσκησης, κινητοποιώντας τις δυνάμεις μάχης της, συμπεριλαμβανομένων των πυραυλικών μονάδων.

Αυτό ήταν ένα μήνυμα ότι η Hezbollah δεν θα επιτρέψει στον IDF να βομβαρδίσει στρατηγικούς στόχους χωρίς αντίποινα σε μεγάλο βαθμό, έγραψε ο Σαπίρα. Η ομάδα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε επιθέσεις έναντι βασικών δομών ασφαλείας, όπως το πρόγραμμα πυραύλων ακριβείας.

Συνολικά, τα πολεμικά σχέδια της Hezbollah απαιτούν οποιαδήποτε ενέργεια είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι το Ισραήλ δεν θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού, ανέφερε το άρθρο. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο μια μεγάλη επίθεση με πυραύλους στο Τελ Αβίβ, αλλά και διασυνοριακές επιδρομές σε κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ.

Το IDF έχει πλήρη επίγνωση ότι η ομάδα είναι σε θέση να οργανώσει τέτοιες επιδρομές και να προσομοιώσει αυτό το σενάριο κατά τη διάρκεια της κύριας άσκησης. Πρόσφατα, ανώτερος αξιωματικός δήλωσε ότι ο στρατός προετοιμάζει κάποιες εκπλήξεις για τη Χεζμπολάχ στο ισραηλινό έδαφος.

Το πολεμικό δόγμα της Hezbollah

Εν τω μεταξύ, ένας πρώην στρατηγός του IDF λέει ότι το Ισραήλ χρειάζεται ένα νέο δόγμα μάχης για να αποφύγει την ήττα στον επόμενο πόλεμο του Λιβάνου. Οι σχεδιαστές της Hezbollah σχεδίασαν μια στρατηγική που έχει ως στόχο να ”απονευρώσει” το Ισραήλ και να αποτρέψει το στρατό από την επίτευξη μιας νίκης.

Η ομάδα του Λιβάνου θέτει μια «άνευ προηγουμένου επιχειρησιακή πρόκληση» στον IDF, στηρίζοντας τα πολεμικά του σχέδια σε τρεις βασικούς πυλώνες, δήλωσε ο Hacohen.

  • Πρώτον, η Hezbollah σχεδιάζει να χτυπήσει το στρατιωτικό μέτωπο και τις στρατιωτικές βάσεις του Ισραήλ με πυραύλους για πολλές ημέρες.
  • Η δεύτερη τακτική είναι μια πυκνή αμυντική στάση που στοχεύει στην παραγωγή μεγάλου αριθμού θυμάτων μεταξύ των δυνάμεων βομβαρδισμού του IDF.
  • Τρίτον, η Hezbollah σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ειδικές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας με στόχο πολίτες και θέσεις του IDF σε ολόκληρα τα σύνορα.

Ο συνδυασμός αυτών των τριών προσπαθειών θα μπορούσε να προκαλέσει τις παραδοσιακές δυνατότητες του IDF στο σημείο της «στρατηγικής αμηχανίας», έγραψε ο Hacohen. Ακόμη και μια βαθιά εισβολή που φτάνει στη Βηρυτό δεν θα εξασφαλίσει απαραίτητα μια ισραηλινή νίκη, σημείωσε, καθώς οι πολιορκημένες δυνάμεις της Hezbollah θα συνεχίσουν να πολεμούν.

Η εξουδετέρωση της Hezbollah θα απαιτούσε μια τεράστια προσπάθεια και οι πύραυλοι της ομάδας θα συνεχίσουν να παραλύουν το ”σπίτι του Ισραήλ” έγραψε ο πρώην στρατηγός. Οι επιθέσεις από τον Λίβανο θα μπορούσαν να συμπληρωθούν με πυραυλικές επιθέσεις από τη Συρία και το Ιράκ, πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Hacohen σημείωσε ότι το Γενικό Επιτελείο του IDF αντιλαμβάνεται πλήρως τους κινδύνους. Εξήρε ιδιαίτερα τον αρχηγό του στρατού Aviv Kochavi για την προώθηση ενός καινοτόμου δόγματος μάχης. Τελικά, το κλειδί για να νικήσουμε τη Hezbollah έγκειται στις προηγμένες τεχνολογίες του IDF στον τομέα της νοημοσύνης, κατέληξε ο Hacohen. Δεδομένης της νέας φύσης της απειλής, πρόσθεσε, το Ισραήλ δεν μπορεί να βασιστεί σε μαθήματα που αντλήθηκαν από άλλους στρατούς και θα πρέπει να βρει τις απαντήσεις.

με πληροφορίες από jpost, israelradar, middleeastmonitor

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube