Weather Icon
Κύπρος , ΟΗΕ 1 Δεκεμβρίου 2020

Συζητείται νομιμοποίηση κατοχικών δεδομένων και θα μας μείνει και χρέος για αποπληρωμή!

Συζητείται νομιμοποίηση κατοχικών δεδομένων και θα μας μείνει και χρέος για αποπληρωμή!

  Κώστας Βενιζέλος   

Τα όσα θα ακούσει σήμερα η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, είναι  προβλεπτά και αναμενόμενα. Τα γνωρίζει και από επαφές που προηγήθηκαν της άφιξής της, αλλά και από τα προηγούμενα ταξίδια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που η ίδια φαίνεται να μην ενθουσιάζεται με τα ταξίδια της στην περιοχή. Αυτό το ταξίδι, βεβαίως, παρά τις όποιες άλλες αναφορές και επικλήσεις, αποφασίσθηκε να γίνει ενόψει και των συζητήσεων, των διεργασιών, που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ε.Ε. για τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται συναφώς,  ότι και στις συζητήσεις που έγιναν τον Οκτώβριο είχαν εμπλοκή τα Ηνωμένα Έθνη.

Τότε, ως γνωστό, ο Γενικός Γραμματέας, εξήγγειλε πρωτοβουλία για σύγκληση Πενταμερούς και η τοποθέτηση αυτή «κόλλησε» στα επιχειρήματα, που αναπτύχθηκαν για να δοθεί «χρόνος στη διπλωματία», αντί να επιβληθούν κυρώσεις στην κατοχική Τουρκία. Το πώς αξιοποίησε το δίμηνο η Τουρκία φάνηκε στη φιέστα που οργανώθηκε στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου. 

Τι θα ακούσει σήμερα η κ. Λουτ και τι θα καταγράψει στο σημειωματάριο της; Τι θα προτείνει στον Γενικό Γραμματέα; 

Ο Ερσίν Τατάρ, με «σκονάκι» από την Άγκυρα και έχοντας δίπλα του δοκιμασμένους σκληροπυρηνικούς από την εποχή Ντενκτάς και Έρογλου, υποστηρίζει πως όλα τα προβλήματα στην Κύπρο θα επιλυθούν με τα δύο κράτη. Και η συμφωνία αυτή σύμφωνα με τον κατοχικό ηγέτη, θα περιλαμβάνει εσαεί «αποτελεσματική και πραγματική εγγύηση της Τουρκίας» και «κυριαρχική ισότητα».

Ακόμη υποστηρίζει επίλυση του περιουσιακού με βάση διακανονισμού,  που δεν αγνοεί τους τίτλους ιδιοκτησίας που έχουν εκδοθεί «αλλά και ό,τι έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια». Για το δε εδαφικό ο Τατάρ υποστηρίζει αναπροσαρμογές που «δεν θα μετέτρεπαν εκ νέου τους ανθρώπους μας σε πρόσφυγες» (συνέντευξη στον Νίκο Στέλγια, «Καθημερινή», 29.11.2020).

Δηλαδή, να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος, όπως είναι σήμερα  και να εξευρεθεί μια φόρμουλα για συνεργασία των «δυο κρατών». Αυτό που έλεγε ο Ραούφ Ντενκτάς: «Αναγνωρίστε με για μερικά λεπτά και το Κυπριακό θα λυθεί…»

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει τη δυνατότητα να οχυρωθεί πίσω από τις αποφάσεις του ΟΗΕ και να ζητήσει και από τους εκπροσώπους του Διεθνούς Οργανισμού να πράξουν το ίδιο. Κι αυτό για να αποφύγει συζητήσεις για δύο κράτη κι άλλες ιδέες, που «φωτογραφίζουν» συνομοσπονδία.  Αυτή η οδός θα ήταν εύκολη, εάν βέβαια  δεν άνοιγε ο ίδιος τη συζήτηση για «νέες ιδέες» και για «χαλαρή ομοσπονδία». Αλλά και πάλιν μπορεί να το πράξει και να επιμένει. 

Δυστυχώς, η ελληνική πλευρά έχει καταφέρει διαχρονικά «να σκοτώσει» την υπόθεση της, ως θύμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.

Με λογικές ότι πρέπει να πλησιάσει τις ακραίες θέσεις της Τουρκίας για να συνεργασθεί, έχει φθάσει σε σημείο να συζητείται η νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων και θα μένει και χρέος για αποπληρωμή. Αυτό είναι το κατάντημα μας. Εάν γίνουν σήμερα ανατροπές, τότε η συνέχεια θα είναι εφιαλτική. 

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube