Weather Icon
Ισραήλ , Τουρκία 24 Δεκεμβρίου 2020

Σύμβουλος Ερντογάν: Η Τουρκία έχει αγοράσει πληθώρα οπλικών συστημάτων από το Ισραήλ, μπορούμε να επαναλάβουμε μία αντίστοιχη συνεργασία

Σύμβουλος Ερντογάν: Η Τουρκία έχει αγοράσει πληθώρα οπλικών συστημάτων από το Ισραήλ, μπορούμε να επαναλάβουμε μία αντίστοιχη συνεργασία

Ο σύμβουλος του Προέδρου Recep Tayyip Erdoğan Mesut Hakkı Caşın δήλωσε ότι η Τουρκία αγόρασε πολλά oπλικά συστήματα από το Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ έχει πολλά να κερδίσει από την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. “Η Τουρκία αγόρασε πολλά όπλα από το Ισραήλ. Μπορούμε να το κανονίσουμε ξανά. Οι αμυντικές βιομηχανίες της Τουρκίας και του Ισραήλ μπορούν να προχωρήσουν μαζί”, δήλωσε ο Caşnn στη Φωνή της Αμερικής σε συνέντευξή του στις 21 Δεκεμβρίου, επιβεβαιώνοντας επίσης ότι διμερείς συνομιλίες και πλήρεις διπλωματικές σχέσεις θα μπορούσαν να αποκατασταθούν έως τον Μάρτιο.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κάποτε ως συμμαχικές, αλλά κατέρρευσαν με την Τουρκία να αποσύρει τον πρέσβη της το 2017, εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων. “Εάν το Ισραήλ έρθει ένα βήμα κοντά μας, η Τουρκία μπορεί να κάνει δύο βήματα κοντά του”, δήλωσε ο Caşın σε σχέση με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες με το Ισραήλ. “Εάν δούμε ένα πράσινο φως, η Τουρκία θα ανοίξει ξανά την πρεσβεία και θα επιστρέψει άμεσα τον πρέσβη της. Ίσως τον Μάρτιο, μπορούμε να αποκαταστήσουμε ξανά τις πλήρεις διπλωματικές σχέσεις. “Η εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας είναι πολύ σημαντική για το Ισραήλ και την Τουρκία. Μετά τον Mavi Marmara, δεν θέλουμε άλλο ατύχημα με το Ισραήλ”, πρόσθεσε ο Caşın. Το Mavi Marmara ήταν το μεγαλύτερο από τα έξι πλοία σε έναν στολίσκο με προορισμό τη Γάζα, το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους το 2010. Οι υπέρ-Παλαιστίνιοι ακτιβιστές που επιδιώκουν να σπάσουν τον οικονομικό αποκλεισμό του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας ήταν στο σκάφος όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο πλοίο, σκοτώνοντας εννέα Τούρκους υπήκοους.

Έκτοτε, οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις δεν έχουν ποτέ ανακάμψει πλήρως παρά τις έντονες προσπάθειες διαμεσολάβησης των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανοικοδόμηση των δεσμών μεταξύ των δύο βασικών περιφερειακών συμμάχων τους. Η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και η καταστολή των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας κατά των παλαιστινιακών διαδηλώσεων είδε την Τουρκία και το Ισραήλ να αποσύρουν τους πρεσβευτές τους. Ο Caşın αναγνώρισε την εκλογή του Biden στην προεδρία των ΗΠΑ ως ώθηση στις προσπάθειες αποκατάστασης δεσμών. «Υπάρχουν νέες προοπτικές με τον Biden. πολλά πράγματα θα αλλάξουν “, είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan είχε μια στενή σχέση με τον Τrump, αλλά μια προεδρία του Biden προβλέπεται ότι θα είναι πιο δύσκολη για την Άγκυρα. Η Τουρκία και το Ισραήλ βρήκαν πρόσφατα κοινό έδαφος στην πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τον αμφιλεγόμενο κυρίως εθνοτικό Αρμένιο θύλακα στο Αζερμπαϊτζάν. Ισραηλινά και τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αποδείχθηκαν καθοριστικής σημασίας στη νίκη του Αζερμπαϊτζάν έναντι των αρμενικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από το Ιράν.

«Η μεγαλύτερη αγορά είναι η Τουρκία»

Ο Caşın είπε ότι η Τουρκία μπορεί να είναι η μεγαλύτερη αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ισραήλ. Δεύτερον, οι ενεργειακοί πόροι, [του Ισραήλ] ανακαλύπτουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Μεσόγειο. Εντάξει, το Ισραήλ αποτελείται από 8 εκατομμύρια ανθρώπους. Πού μπορούν να πουλήσουν αυτό το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο; Η μεγαλύτερη αγορά είναι η Τουρκία και η Τουρκία θα  ο συνδετικός κρίκος, του διαδρόμου προς το Αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ”

Ως σημαντικό αντίκτυπο από τις ισραηλινές και τις τουρκικές εντάσεις ήρθε η ισραηλινή συμμαχία με τους περιφερειακούς αντιπάλους της Τουρκίας, την Αίγυπτο και την Ελλάδα. Οι τρεις χώρες αναπτύσσουν συνεργασία με βάση την ενέργεια και την άμυνα, μια κίνηση που λένε οι παρατηρητές πως ήρθε ως αντίδραση στην ολοένα και πιο ισχυρή στάση της Τουρκίας στην περιοχή. Οι αναλυτές προτείνουν ότι το Ισραήλ πιθανότατα θα προσέξει να μην θέσει σε κίνδυνο τους πρόσφατους βαθύτερους δεσμούς του με την Αίγυπτο και την Ελλάδα. Ένα δυνητικά πιο σημαντικό εμπόδιο στην προσέγγιση του Ισραήλ-Τουρκίας είναι η υποστήριξη της Άγκυρας για τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τη Χαμάς.

Ο Ερντογάν, που θέλει να παρουσιαστεί ως υπερασπιστής των παγκόσμιων μουσουλμανικών δικαιωμάτων, παραμένει στην πρώτη γραμμή της αντίθεσης των διπλωματικών προσπαθειών του Ισραήλ για διασφάλιση της διεθνούς αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας. Ταυτόχρονα, η υποστήριξη της Άγκυρας στη Μουσουλμανική Αδελφότητα αποτελεί κεντρικό σημείο της τουρκικής διπλωματίας στην περιοχή. Τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανταλλάσσουν συστηματικά προσβολές, τις οποίες οι παρατηρητές λένε ότι παίζουν καλά με τις εκλογικές τους βάσεις. Με το Ισραήλ πιθανότατα έτοιμο για νέες εκλογές, αναλυτές αναφέρουν ότι είναι απίθανο να υπάρξει ανακοίνωση για οποιαδήποτε ανακάλυψη πριν από το αναμενόμενο αποτέλεσμα της δημοσκόπησης.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: duvarenglish.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube