Weather Icon

Στην τελική ευθεία για την απόκτηση των Rafale – Πότε πέφτουν οι υπογραφές

Στην τελική ευθεία για την απόκτηση των Rafale – Πότε πέφτουν οι υπογραφές

Νωρίτερα απ’ ότι είχε σχεδιαστεί θα έρθουν στη χώρα μας τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale, καθώς το μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Μάλιστα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, έρχεται πριν από τα Χριστούγεννα (ίσως στις 22 Δεκεμβρίου) στην Αθήνα για ένα και μόνο σκοπό να υπογράψει με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο τη σύμβαση για την προμήθεια των 18 καινούργιων και μεταχειρισμένων Rafale.

Tο προσχέδιο της σύμβασης για τα Rafale θα συζητηθεί στις 17 και 18 Δεκεμβρίου στη Βουλή και αμέσως μετά εφόσον υπογραφεί από τους δύο υπουργούς θα αναχωρήσουν για τη Γαλλία οι πρώτοι πιλότοι και μηχανικοί της Πολεμικής Αεροπορίας για να εκπαιδευτούν στα αεροσκάφη αυτά.

Στόχος είναι η συμφωνία να υπογραφεί πριν το μπει το 2021, ενώ το κόστος των υπερσύγχρονων μαχητικών, ανέρχεται στα 2,5 δις. Ευρώ.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τρεις συμφωνίες σε μία οι οποίες προβλέπουν την αγορά των 18 μαχητικών, την απόκτηση όπλων για τις «ριπές» και την τεχνική υποστήριξη των αεροσκαφών όπως και την εκπαίδευση τεχνικών και ιπτάμενων. Πρόκειται για συμφωνία χιλιάδων σελίδων η οποία προβλέπει κάθε λέπτομέρεια με στόχο να μην υπάρχει το παραμικρό κενό ή σκοτεινό σημείο που θα αποτελέσει τροχοπέδη στην ομαλή υλοποίηση του προγράμματος.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι Γάλλοι θα παραδόσουν τα δύο πρώτα μεταχειρισμένα Rafale το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2021 αν και η Αθήνα ζητά ακόμα πιο σύντομη παράδοση αν είναι δυνατό και μέσα στην άνοιξη. Στη συνέχεια ανά δύο μήνες θα παραδοθούν δύο ακόμη ζεύγη μεταχειρισμένων μαχητικών για να ακολουθήσουν τα οκτώ καινούργια ενώ η συμφωνία θα ολοκληρωθεί με την παραχώρηση ακόμη έξι μεταχειρισμένων μέχρι να φτάσουμε τα 18 μαχητικά.

Όσον αφορά τα μεταχειρισμένα Rafale τόσο τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και της ΓΔΑΕΕ διαβεβαιώνουν ότι θα είναι πλήρως εκσυγχρονισμένα σε διαμόρφωση F3R αλλά και οι ώρες πτήσης τους θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Μάλιστα οι Γάλλοι πριν παραδώσουν τα μεταχειρισμένα μαχητικά θα τα έχουν περάσει από εξαντλητικούς ελέγχους και θα διαθέτουν πιστοποίηση για χιλιάδες ακόμη ώρες πτήσης.

Όλα τα αεροσκάφη καινούργια και μεταχειρισμένα θα παραχωρηθούν στη HAF με πλήρη φόρτο όπλων κάθε κατηγορίας μεταξύ των οποίων και οι «φονικοί» Meteor. Σε πρώτη φάση όπως αναφέρουν οι πληροφορίες κάποια από τα όπλα θα παραχωρηθούν προσωρινά από τη Γαλλική πολεμική αεροπορία μέχρι να είναι έτοιμα τα όπλα που θα παραγγείλει η HAF έτσι ώστε τα Rafale να μην μείνουν άοπλα ούτε για μια ημέρα.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube