Weather Icon
Απόψεις 5 Δεκεμβρίου 2020

Σκόπιμη ή αναγκαστική αποστασία;

Σκόπιμη ή αναγκαστική αποστασία;

Ένα από τα ζητήματα της επικαιρότητας που μας απασχολούν είναι η Σύνοδος Κορυφής που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στη Τουρκία. Τα δεδομένα όμως φανερώνουν ότι δεν πρόκειται για πραγματική επιβολή κυρώσεων αλλά για κάποιου είδους αμυντική στάση που στοχεύει στο να ‘’θορυβήσει’’ την τουρκική πλευρά. Σε αυτό το σημείο θα μπορούσε κανείς να παρομοιάσει την Ευρωπαϊκή πολιτική με ένα λιοντάρι που βρυχάται κλεισμένο στο κλουβί του. Αδιαμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η γειτονική μας χώρα έχει αυξήσει την επεκτατική-προκλητική της στάση. Κύριο μέλημα του Ερντογάν  αποτελεί η επίτευξη των γεωπολιτικών στόχων της χώρας του. 

Το ισχυρό χαρτί της Τουρκίας έναντι της Συνόδου Κορυφής αποτελούν το μεταναστευτικό και η διαδικασία ένταξής της στην Ε.Ε. Έχοντας λοιπόν γνώση αυτού, η Ε.Ε. μαζί με την Ελλάδα θα πρέπει να δείξουν ότι η πίεση είναι μονόπλευρη, διότι εάν η Τουρκία καταφέρει  όχι μόνο να δεχθεί αλλά και να ασκήσει πίεση, τότε σίγουρα το ζήτημα περιπλέκεται. 

Η Ελλάδα λοιπόν θα πρέπει να απαντήσει σε όλο αυτό το εγχείρημα με μια ουσιαστική εξωτερική πολιτική που διαφυλάσσει το εθνικό συμφέρον. Η θέση μας επιβάλλεται να είναι ξεκάθαρη και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από το Διεθνές Δίκαιο και των νόμων που παρέχονται ώστε να αυξήσουν τη δική μας ισχύ έναντι της τουρκικής. Η ελληνική πλευρά πρέπει να καταστήσει σαφές ότι ο κλοιός στενεύει και τα περιθώρια των τουρκικών διεκδικήσεων τελειώνουν.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα μπορεί να αποτελέσει η αποστασία των Μυτιληναίων την περίοδο 428-427 π.Χ, στόχος της οποίας ήταν η ένωση των πόλεων της Λέσβου μαχόμενοι τις τότε επεκτατικές-ηγεμονικές τάσεις των Αθηναίων. Σε αυτό αρχικά σύμμαχοί τους  ήταν οι Σπαρτιάτες, οι οποίοι τελικά αρνήθηκαν να τους βοηθήσουν. Η έκβαση της αποστασίας στέφθηκε με αποτυχία και οι Αθηναίοι κυριάρχησαν θέτοντας το νησί υπό τον έλεγχό τους. Φτάνοντας στη σημερινή πραγματικότητα στη θέση των Σπαρτιατών είναι η Ε.Ε, ενώ ως Αθηναίοι χαρακτηρίζονται η Τουρκία και ως Μυτιληναίοι αποστάτες η Ελλάδα.

Το μείζον ζήτημα λοιπόν είναι εμείς οι ίδιοι να πολεμήσουμε αλλάζοντας την έκβαση της αποστασίας ώστε να γίνουμε  οι κυρίαρχοι στη πολιτική σκακιέρα. Το αποτέλεσμα αυτού θα φανεί σε βάθος χρόνου…

  • Μαρία Παπαδοπούλου

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube