Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 16 Δεκεμβρίου 2020

Σημαντικό μήνυμα προς την Τουρκία η απόφαση για κυρώσεις από ΗΠΑ

Σημαντικό μήνυμα προς την Τουρκία η απόφαση για κυρώσεις από ΗΠΑ

Η ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΗ Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής σε μια από τις τελευταίες, ενδεχομένως, αποφάσεις της προχώρησε σε κυρώσεις κατά της κατοχικής Τουρκίας. Πρόκειται για ήπιες κυρώσεις ενώ αναμένεται πως θα υπάρξουν κι άλλες, ενδεχομένως πριν ολοκληρωθεί η θητεία της νυν διακυβέρνησης των ΗΠΑ. Αυτό που δεν έχουν κάνει οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, το κάνουν οι Αμερικανοί. Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση στη βάση του νόμου CAATSA, που τιμωρεί τους εχθρούς της Αμερικής. Αυτή τη φορά, οι κυρώσεις αφορούν μια σύμμαχο χώρα. Η απόφαση των ΗΠΑ έρχεται μερικές ημέρες μετά την άρνηση της Ε.Ε. να αποφασίσει μέτρα κατά της κατοχικής Τουρκίας. Μέτρα που θα έπρεπε να υιοθετήσει, καθώς η Άγκυρα επιτίθεται και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της Ε.Ε.

ΣΥΜΦΩΝΑ με την αμερικανική απόφαση, που λήφθηκε λόγω της αγοράς από την Τουρκία των ρωσικών πυραύλων S-400, επηρεάζονται κάποια πρόσωπα.  Ο Ισμαήλ Ντεμίρ πρόεδρος της «Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών», ο Ντενίζ Μουσταφά Αλπέρ, Σέρχατ Γκένσογλου, Φαρούκ Γιγκίτ στελέχη της ίδιας Υπηρεσίας. Γι’ αυτούς προβλέπεται το πάγωμα καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων, οι συναλλαγές με συνάλλαγμα, οι τραπεζικές συναλλαγές. Περαιτέρω για την Προεδρία των αμυντικών Βιομηχανιών επιβάλλονται κυρώσεις εξαγωγών, απαγόρευση δανείων από τις ΗΠΑ, δάνεια από διεθνείς οικονομικούς θεσμούς και εισαγωγή, εξαγωγή τραπεζικής βοήθειας για τα άτομα που έχουν μπει σε κυρώσεις. Είναι σαφές πως η εξάρτηση της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας από τις ΗΠΑ, προφανώς και θα στοιχίσει στην Άγκυρα. Θα της προκαλέσει πολλά και σοβαρά προβλήματα στη συνέχεια. Όπως έχει αναφερθεί, θα επηρεασθεί, μεταξύ άλλων, το τουρκικό πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16 με ραντάρ AESA. 

ΤΟ μήνυμα για την απόφαση αυτή είναι ξεκάθαρο. Το διατυπώνει ευθέως και ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, με ανάρτησή του στο twitter. Χωρίς να κόβει τις γέφυρες συνεννόησης με την Τουρκία, θέτει ως όρο για την ομαλοποίηση των σχέσεων την άρση του τετελεσμένου, που επέβαλε η Άγκυρα με την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος. «Οι σημερινές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας δείχνουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως το νόμο «Αντιμετώπισης των εχθρών της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA). Δεν θα ανεχτούμε σημαντικές συναλλαγές με το ρωσικό αμυντικό τομέα», ανέφερε ο κ. Πομπέο. 

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μια σημαντική απόφαση. Οι κυρώσεις όπως έχουν ανακοινωθεί προφανώς και δεν θα πλήξουν ανεπανόρθωτα την τουρκική οικονομία, το καθεστώς Ερντογάν. Ωστόσο, δυνητικά θα επηρεασθεί η οικονομία της κατοχικής δύναμης και τούτο θα φανεί και με μια νέα πτώση της τουρκικής λίρας. Πρόκειται για μια ενέργεια που συζητείται εδώ και πολλά χρόνια. Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν μεγάλες και επίμονες. Θα πρέπει με την ευκαιρία να αναφερθούμε στον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε ο βουλευτής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος κατάφερε να εξασφαλίσει σε αυτό το ζήτημα διακομματική συναίνεση. Την ίδια ώρα θα πρέπει να αναφερθούμε στον άνθρωπο, ο οποίος στήριξε από την αρχή αυτή την προσπάθεια. Τον αείμνηστο Νίκο Μούγιαρη, και την οργάνωσή του, το HALC, με  ηγέτη του τον Έντι Ζεμενίδη. Ένα πρώτο σημαντικό βήμα έχει γίνει και ελπίζουμε να ακολουθήσουν κι άλλα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τη σύμμαχό τους Τουρκία, πλην όμως είναι πρόδηλο πως δεν μπορούν να ανεχθούν και την παραβίαση των νόμων τους. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube