REAL TIME |

Weather Icon
Ελλάδα , Τουρκία 3 Δεκεμβρίου 2020

Σε σκληρή γραμμή ο Τσαβούσογλου

Σε σκληρή γραμμή ο Τσαβούσογλου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιμένει να εκφράζει τις σκληρές θέσεις της Τουρκίας για τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο και να κατηγορεί την Ε.Ε. «Στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα και η “ελληνοκυπριακή διοίκηση” (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) προσπαθούν να επιβάλουν μονομερή και μαξιμαλιστική προσέγγιση, την ώρα που η άμεση προτεραιότητα της Τουρκίας είναι να προστατέψει τα δικαιώματα της Τουρκίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου.  

Την ώρα που η Αγκυρα εκφράζει την επιθυμία της να προσεγγίσει τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε πως «βλέπουμε συχνά πως η αλληλεγγύη της Ε.Ε. χρησιμοποιείται για την υποστήριξη της εθνικιστικής ατζέντας αυτών των μελών (σ.σ. Ελλάδας και Κύπρου)». Στην ομιλία του στο συνέδριο της κρατικής τηλεόρασης TRT World, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι για διάλογο και συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό τον λόγο κάναμε έκκληση για μια περιφερειακή διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου με τη συμμετοχή όλων των παράκτιων κρατών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων».

Στην Τουρκία θεωρούν πως η Αγκυρα έχει κάνει αυτά που πρέπει και ζητούν να ξεκινήσει ο διάλογος άμεσα. Ως παράδειγμα της «καλής θέλησης» της Τουρκίας δείχνουν την απόσυρση του «Ορούτς Ρέις» από την Ανατολική Μεσόγειο, τη λειτουργία του μηχανισμού αποκλιμάκωσης στο ΝΑΤΟ – όπως λένε, επικρατεί ηρεμία στο Αιγαίο. Για την τουρκική πλευρά σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα ανακοινώσει ο Ερντογάν στη Δικαιοσύνη και στα ανθρώπινα δικαιώματα, γίνονται σοβαρά βήματα προσέγγισης της Ε.Ε. Κανένας, πάντως, δεν συζητάει για τα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες, αλλά όλοι προσπαθούν να στρέψουν την προσοχή των Ευρωπαίων στο μέλλον.

Η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί και οι πληροφορίες που υπάρχουν στην Τουρκία είναι πως στις Βρυξέλλες δεν θα αποφασιστεί η άμεση επιβολή κυρώσεων, γεγονός που ικανοποιεί απόλυτα την κυβέρνηση Ερντογάν.

To πρακτορείο Ανατολή σε τηλεγράφημά του αναφέρει πως «το NATO θέλει να ενισχύσει τον μηχανισμό ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα» και παραπέμπει στη συνέντευξη Τύπου του γ.γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, όπου έκανε λόγο για τη σύσταση μηχανισμού αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και για την ανάγκη ενίσχυσής του, τονίζοντας τη σημασία ύπαρξης πολιτικής βούλησης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν πως η κυβέρνηση μπορεί να αναβάθμισε, αλλά στην ουσία απομάκρυνε από τα καθήκοντά τους, τους γενικούς εισαγγελείς της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας. Οι δύο γενικοί εισαγγελείς διορίστηκαν ως μέλη του ανώτατου δικαστηρίου. Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Ηurriyet Aμντουλκαντίρ Σελβί αναφέρει πως τα ονόματα που θα οριστούν στη θέση τους θα δείξουν τις προθέσεις της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube