REAL TIME |

Weather Icon
Αιγαίο , Εθνική Άμυνα , Τουρκία 6 Δεκεμβρίου 2020

Σε επιφυλακή το Πολεμικό Ναυτικό: Προετοιμασία για τον επόμενο γύρο έντασης με την Τουρκία – 360 ημέρες στην πρώτη γραμμή αποτροπής

Σε επιφυλακή το Πολεμικό Ναυτικό: Προετοιμασία για τον επόμενο γύρο έντασης με την Τουρκία – 360 ημέρες στην πρώτη γραμμή αποτροπής

Η προκλητική και θρασύτατη ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου εξωτερικών περί δικαιωμάτων της Άγκυρας στο Καστελόριζο λίγα μόλις 24ωρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο είτε εφησυχασμού είτε αισιοδοξίας για τις εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες. Η ‘’στοχοποίηση’’ από την Άγκυρα του ακριτικού συμπλέγματος όχι απλά φαίνεται ότι θα παραμείνει στην ατζέντα των γειτόνων αλλά η προσπάθεια αμφισβήτησης των Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων θα συνεχιστεί με ότι αυτό συνεπάγεται.

Και μπορεί προς το παρόν το Τουρκικό ναυτικό να μάζεψε τα πλοία του πίσω στους ναυστάθμους μαζί με το ερευνητικό ώστε να δείξει υποκριτικά σημάδια καλής θέλησης ωστόσο στο Ελληνικό επιτελείο δεν τρέφουν την παραμικρή ψευδαίσθηση ότι σύντομα θα τα ξαναδούμε σε περιοχές Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Οι πληροφορίες άλλωστε που φτάνουν στην Αθήνα κάνουν λόγο για εξαντλημένα Τουρκικά πλοία και πληρώματα στα όριά τους έπειτα από 82 ημέρες στη θάλασσα όπως ανέφερε και το προπαγανδιστικό βίντεο του Τουρκικού υπουργείου άμυνας. Ήταν λοιπόν μια ευκαιρία ανασύνταξης και για τους γείτονες. Μόνο που το βίντεο έκρυψε τι πραγματικά έγινε αυτές τις ημέρες στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο όταν τα πλοία και υποβρύχια των γειτόνων βρέθηκαν μια ‘’ανάσα’’ από τα Ελληνικά πλοία και πληρώματα.

Στο βίντεο δεν παρουσιάστηκε φυσικά το περιστατικό με την φρεγάτα ‘’KEMAL REIS’’ να αποχωρεί νικημένη με ένα μεγάλο ρήγμα στα πλευρα της έπειτα από τη σύγκρουση με την Ελληνική φρεγάτα ‘’ΛΗΜΝΟΣ’’. Ούτε το πανικόβλητο πλήρωμα του Τουρκικού υποβρυχίου ‘’209’’ ανοιχτά του Καφηρέα όταν αναγκάστηκε να αναδυθεί ‘’σκασμένο’’ από την ανελέητη καταδίωξη των Ελληνικών φρεγατών, ελικοπτέρων S-70 και ΑΒ-212 και το αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας P3 ORION.

Το ‘’στοχοποιημένο’’ από τους γείτονες Καστελόριζο βρίσκεται εδώ και χρόνια πόσο μάλλον τους τελευταίους μήνες που η ένταση χτυπά ‘’κόκκινο’’ πίσω από την ασπίδα των πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων του Ελληνικού Στόλου. Μέσα στο λιμάνι του ή γύρω από τα τρία μεγαλύτερα νησιά Μεγίστη, Ρω και Στρογγύλη τα Ταχέα Σκάφη Κατευθυνόμενων Βλημάτων έχουν μόνιμη και ισχυρή παρουσία. Ενώ και οι ‘’αόρατοι’’ φύλακες των Ελληνικών θαλασσών, τα υποβρύχια του Στόλου περιπολούν και συχνά αναδύονται αιφνιδιαστικά όπως έκανε πρόσφατα το ‘’ΠΡΩΤΕΑΣ’’ ακριβώς πάνω στο όριο των Ελληνικών με τα Τουρκικά ύδατα.

Ακόμα και τις πιο ήρεμες εβδομάδες πλοία του Στόλου παρά την τεράστια επιβάρυνση παραμένουν στα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Την ίδια ώρα στους ναυστάθμους δίνεται μια μεγάλη μάχη έτσι ώστε τα πλοία που επέστρεψαν πίσω για συντήρηση , ‘’ανάσες’’ και ανεφοδιασμό να είναι το συντομότερο έτοιμα να αποπλεύσουν. Οι πληροφορίες αλλά και η αίσθηση στη στρατιωτική ηγεσία δεν αφήνουν κανένα περιθώριο χαλάρωσης. Οι εντολές παραμένουν για άμεση ετοιμότητα απόπλου στο σύνολο του Στόλου.

Φέτος εξαιτίας της φονικής πανδημίας το Πολεμικό Ναυτικό γιορτάζει λιτά χωρίς να δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες όπως άλλες χρονιές να επισκεφθούν τα πλοία και τα υποβρύχια του Στόλου στα λιμάνια. Όμως τους τελευταίους μήνες η πρωτοφανής κινητοποίηση με όλες τις Μονάδες να βρίσκονται στη θάλασσα για εβδομάδες αλλά κυρίως το γεγονός ότι τα πληρώματα ξεπέρασαν τα όριά τους ανέβασε ακόμη πιο ψηλά την εκτίμηση των πολιτών στον καθημερινό αγώνα των ανθρώπων της θάλασσας.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube