Weather Icon
Εξοπλισμοί , Ρωσία 10 Δεκεμβρίου 2020

S-500: Πότε θα αρχίσουν οι εξαγωγές του νέου ρωσικού υπερόπλου

S-500: Πότε θα αρχίσουν οι εξαγωγές του νέου ρωσικού υπερόπλου

Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rostec, Σεργκέι Τσέμεζοφ, κάποιες χώρες ενδιαφέρονται ήδη να προμηθευτούν τα νέα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας S-500 Prometheus.

Κάποιες χώρες ενδιαφέρονται ήδη να προμηθευτούν τα νεότερα συστήματα αεράμυνας S-500 Prometheus, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ρωσικής κρατικής εταιρείας RostecΣεργκέι Τσέμεζοφ, υπογραμμίζοντας ότι οι εξαγωγές δεν θα πραγματοποιηθούν μέχρι τον πλήρη εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας με τα συγκεκριμένα συστήματα.

«Πριν ξεκινήσουμε να πουλάμε, πρέπει να εξοπλίσουμε τον δικό μας στρατό και μετά να κάνουμε εξαγωγές. Δεν έχουμε ακόμη το διαβατήριο εξαγωγής και το διαβατήριο έκθεσης. Επομένως, είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε γι’ αυτό» ανέφερε, ερωτηθείς για το πότε μπορεί κάποιος να περιμένει παραδόσεις των S-500 στο εξωτερικό.Ο επικεφαλής της Rostec επισήμανε, επίσης, ότι κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και εκείνες που χρησιμοποιούν ήδη τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 Triumph, ενδιαφέρονται να προμηθευτούν τα υπερσύγχρονα συστήματα αεράμυνας S-500 Prometheus.

Σήμερα τα συστήματα S-400 τα διαθέτουν η Κίνα και η Τουρκία, ενώ υπάρχει και η σύμβαση για την προμήθεια αυτών των συστημάτων στην Ινδία.

«Υπάρχει ενδιαφέρον (σ.σ. από ξένους αγοραστές), δεν θα αναφέρω όμως από ποιους. Μεταξύ τους είναι και εκείνοι που έχουν ήδη προμηθευτεί το S-400 από εμάς» δήλωσε ο Τσέμεζοφ.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Αλεξέι Κριβορούτσκο, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αποκτήσουν τα πρώτα συστήματα αεροπορικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-500 το 2021, ενώ οι μαζικές παραδόσεις είναι προγραμματισμένες για το 2025.

Τα χαρακτηριστικά των S-500

Το σύστημα S-500 Prometheus είναι η πέμπτη γενιά ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας που κατασκευάστηκε λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή ανάπτυξη εξοπλισμού αεροπορικών επιθέσεων των επόμενων 25 ετών.

Τα χαρακτηριστικά που εφαρμόζονται στο σύστημα αεροπορικής άμυνας S-500 καθιστούν δυνατή την καταστροφή, εκτός των αεροδυναμικών και βαλλιστικών στόχων και των υπερηχητικών όπλων όλων των τύπων και κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών στο διάστημα, σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από τη Γη.

Ο βασικός στόχος του συστήματος αεράμυνας είναι η καταστροφή βαλλιστικών πυραύλων μεσαίας εμβέλειας.

Όμως το S-500 μπορεί να καταστρέψει, εάν είναι απαραίτητο, διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους στην τελική φάση της πτήσης τους, και σε ορισμένες περιπτώσεις στη μεσαία φάση.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του S-500 είναι η ικανότητα ανίχνευσης και καταστροφής συμβατικών αεροδυναμικών στόχων, αεροπλάνων, ελικοπτέρων και πυραύλων.

Αξιοσημείωτο είναι το ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η εμβέλεια δράσης.

Σύμφωνα με πηγές, το βεληνεκές του συστήματος προσεγγίζει τα 600 χλμ. ξεπερνώντας κατά 200 χλμ. το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας τέταρτης γενιάς S-400.

Το S-500 έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει και ταυτόχρονα να καταστρέφει δεκάδες βαλλιστικούς στόχους που πετούν με ταχύτητα επτά χλμ. ανά δευτερόλεπτο.

Πηγή: Σπουτνίκ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube