Weather Icon
Ρουμανία 7 Δεκεμβρίου 2020

Ρουμανία: Πώς οι χαμηλοί φόροι αύξησαν τους μισθούς και έδιωξαν τις βιομηχανίες ρούχων

Ρουμανία: Πώς οι χαμηλοί φόροι αύξησαν τους μισθούς και έδιωξαν τις βιομηχανίες ρούχων

Fake news: «Οι φτωχοί, εξαθλιωμένοι Ρουμάνοι με τους μισθούς των 200 Ευρώ»

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα συζήτησης από το 2016 και μετά στη Ρουμανία ήταν τα παράπονα κάποιων Ρουμάνων για τη φυγή ενός ολόκληρου βιομηχανικού κλάδου και την απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας από το κλείσιμο σχεδόν όλων των βιομηχανιών που έραβαν ρούχα. Το θέμα απασχόλησε την πολιτική ατζέντα τόσο κατά τις ευρωεκλογές του 2019, όσο και στις διπλές εκλογές του 2020, τοπικές και εθνικές. Πάρα πολλά ΜΜΕ έγραψαν για τις θέσεις που χάθηκαν και τις βιομηχανίες που έφυγαν, καθώς και τις (κυρίως) εργαζόμενες που δεν θα ξαναέβρισκαν δουλειά. Εθισμένοι στο να «κλαίνε» για όλα και να βρίσκουν ένα κακό σε κάθε καλό που τους συμβαίνει (όπως αντίστοιχα συμβαίνει και με μεγάλο κομμάτων των Ελλήνων) ελάχιστοι Ρουμάνοι συνειδητοποίησαν ότι η χώρα τους άλλαξε επίπεδο και κατηγορία…

Η αφετηρία της αλλαγής της ζωής των ανθρώπων:

Η μείωση της φορολογίας την 01.01.2005

Όταν ο υποφαινόμενος έφτασε στη Ρουμανία στις 21.01.2004, ο βασικός μισθός ήταν 1.800.000 Λέι (σημερινά 180 Λέι = 45 Ευρώ). Με τον μισθό αυτόν αμείβονταν η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού στην επαρχία και τις μεγάλες πόλεις εκτός του Βουκουρεστίου. Στη χώρα άκμαζαν οι βιομηχανίες ρούχων, που έραβαν για όλους τους μεγάλους διεθνείς παίκτες, ακόμη και για τα ακριβότερα και πολυτέλεστερα brands.

Περίπου 1/25 ανθρώπους ζούσε καλά με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα…

Όμως την 01.01.2005 συνέβη κάτι που θα άλλαζε τη μοίρα των ανθρώπων στη χώρα αυτή, έστω και αν οι ίδιοι δεν το πίστευαν τότε. Η νέα κυβέρνηση μείωσε τη φορολογία των εταιρειών στο 16% επί των κερδών, μηδενίζοντας ταυτόχρονα και κάθε άλλη επιβάρυνσή τους πέραν του φόρου αυτού.

Ταυτόχρονα με την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση που «κλείδωσε» τον Δεκέμβριο του 2004, η χώρα άρχισε να προσελκύει κολοσσιαίες επενδύσεις από το εξωτερικό (γιατί παντού και πάντα μόνο οι επενδύσεις αυξάνουν τους μισθούς, όχι οι αποφάσεις του κράτους). Έτσι ήδη από το 2008 τα δεδομένα είχαν αρχίσει να αλλάζουν ριζικά και τα εισοδήματα να έχουν πολλαπλασιαστεί, μαζί με τη μεγάλη αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων. Ήδη στις μεγάλες πόλεις η ζωή δεν θύμιζε σε τίποτε αυτή πριν από λίγα μόλις χρόνια και πάνω από 2.000.000 Ρουμάνοι είχαν γίνει «αστοί», μεσαία τάξη…

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube