Weather Icon
Πολιτισμός 25 Δεκεμβρίου 2020

Πώς η Ελλάδα μπήκε στο ραντάρ των παραγωγών του Χόλιγουντ

Πώς η Ελλάδα μπήκε στο ραντάρ των παραγωγών του Χόλιγουντ

 

Η Λήδα είναι μία 47χρονη χωρισμένη καθηγήτρια Πανεπιστημίου, που έχει αφιερώσει τη ζωή της στις κόρες και τη δουλειά της. Όταν τα κορίτσια μετακομίζουν στον Καναδά για να ζήσουν με τον πατέρα τους, εκείνη αποφασίζει να περάσει το καλοκαίρι σε ένα παραθαλάσσιο χωριουδάκι της Ν. Ιταλίας. Εκεί, η τυχαία συνάντησή της με μία φασαριόζικη οικογένεια Ναπολιτάνων, θα τη φέρει αντιμέτωπη με τα τραύματα του δικού της παρελθόντος.

Η ηθοποιός Μάγκι Τζίλενχαλ ήξερε ότι ήθελε να μεταφέρει το «The Lost Daughter» στη μεγάλη οθόνη από την πρώτη στιγμή που διάβασε το βιβλίο της Έλενα Φεράντε. Και τον Απρίλιο, όλα ήταν έτοιμα για το σκηνοθετικό της ντεμπούτο. Το ιταλικό χωριουδάκι στο οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία θα στηνόταν στο… Νιού Τζέρσεϊ και τα γυρίσματα θα ξεκινούσαν την ώρα που η πανδημία του κορωνοϊού σάρωνε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως τα σχέδια άλλαξαν. Λίγο καιρό αργότερα, η Μάγκι Τζίλενχαλ, η Ολίβια Κόουλμαν, η Ντακότα Τζόνσον και το υπόλοιπο καστ της ταινίας πατούσαν το πόδι τους στις Σπέτσες.

«Μέσα σε 1,5 μήνα, η παραγωγή έστρεψε το πλοίο», εξηγεί, μιλώντας στο moneyreview.gr ο Κώστας Κεφάλας, επικεφαλής παραγωγής της Faliro House Productions, της ίδιας εταιρείας που στις αρχές του 2019 έκλεισε για δύο ημέρες ολόκληρη την Πλατεία Συντάγματος για τα γυρίσματα του αμερικανικού θρίλερ «Born to be murdered».  

Οι δύο αυτές χολιγουντιανές ταινίες είναι ένα μικρό μόνο κομμάτι από μία μακριά λίστα με ξένες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές που γυρίστηκαν στην Ελλάδα, από τη στιγμή που θεσπίστηκε το σχετικό πρόγραμμα επιχορηγήσεων, cash rebate program. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, τη διαχείριση του οποίου έχει αναλάβει το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), παρέχει επιδότηση με τη μορφή επιστροφής χρημάτων επί της επένδυσης, για τις παραγωγές που θα έρθουν στην Ελλάδα. Από τον Ιούλιο του 2020, το ποσοστό του rebate (δηλαδή της επιστροφής χρημάτων) αυξήθηκε από το 35% στο 40% της επένδυσης της παραγωγής. Παράλληλα με το cash rebate εφαρμόζεται και πρόγραμμα tax relief, που προβλέπει φορολογική απαλλαγή ύψους 30% για επενδύσεις σε παραγωγές που γίνονται στην Ελλάδα.

Από τον Ιούλιο του 2020, το ποσοστό του rebate αυξήθηκε από το 35% στο 40% της επένδυσης. 

Τα συγκεκριμένα προγράμματα κατάφεραν να βάλουν την Ελλάδα στο χάρτη της παγκόσμιας βιομηχανίας του κινηματογράφου και στο ραντάρ των παραγωγών του Χόλιγουντ.  Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε στο moneyreview.gr το ΕΚΟΜΕ, ο οργανισμός έχει λάβει μέχρι σήμερα 136 αιτήσεις για την υλοποίηση οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα. Από τα συνολικά 99 έργα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα έως και τις 6/11/2020, οι 54 ήταν ελληνικές παραγωγές και οι 45 ήταν διεθνείς, προερχόμενες από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κορέα, το Ισραήλ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Φιλανδία, η Τουρκία, η Κίνα, η Αλβανία, η Κύπρος, η Σερβία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Σουηδία.

Για τη συνέχεια Kathimerini

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube