Weather Icon
Κύπρος 31 Δεκεμβρίου 2020

Πολιτική αυτοχειρία η συζήτηση για λύση δύο κρατών

Πολιτική αυτοχειρία η συζήτηση για λύση δύο κρατών

ΕΠΑΝΗΛΘΕ στη δημόσια σφαίρα η συζήτηση περί δύο κρατών. Μια συζήτηση η οποία δημιουργεί εκ των πραγμάτων μια αντιπαράθεση στο εσωτερικό για τη διαχείριση του Κυπριακού. Είναι σαφές πως η χρονική περίοδος κατά την οποία γίνεται αυτή η δημόσια συζήτηση δεν μπορεί να είναι τυχαία. Συνδέεται εκ των πραγμάτων και με τις επικείμενες εξελίξεις που αναμένονται στο Κυπριακό με τον νέο χρόνο. Όπως είναι γνωστό, προγραμματίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη μια άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη, που χρονικά τοποθετείται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο Φεβρουαρίου. Ενόψει τούτου αναμένεται ότι το νησί θα επισκεφθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιανουαρίου η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Τζέιν Χολ Λούτ.

ΔΕΝ είναι πρόθεσή μας να υπεισέλθουμε στις συζητήσεις που παρακολουθούμε στη δημόσια σφαίρα. Κυρίως επειδή υπάρχουν και στοιχεία -αν και δεν θα έπρεπε- κομματικής αντιπαράθεσης. Πρόθεσή μας, ωστόσο, είναι να ασχοληθούμε με την ουσία των θεμάτων. Δηλαδή, με το θέμα της λύσης δύο κρατών και της συνομοσπονδίας. Είναι βαθιά πεποίθησή μας ότι τόσο τα δύο κράτη όσο και η συνομοσπονδία δύο κρατών, είναι καταστροφικά για την Κύπρο. Θα συνιστά κατά την άποψη μας πολιτική αυτοχειρία η αποδοχή τέτοιων λύσεων στο Κυπριακό. Θα παραδοθεί, εν πολλοίς, η μισή μας πατρίδα στην Τουρκία και στην περίπτωση της συνομοσπονδίας, που είναι και ο βασικός, διαχρονικός στόχος της κατοχικής δύναμης, θα της προσφέρεται η δυνατότητα για να ελέγχει ολόκληρο το νησί. 

ΤΕΤΟΙΕΣ συζητήσεις, είτε υπό τη μορφή της βολιδοσκόπησης είτε ως τροφή για σκέψη, είναι λάθος. Δεν πρέπει καν να γίνονται τέτοιες σκέψεις, τέτοιες συζητήσεις. Κι αυτό γιατί ανοίγει η όρεξη της Άγκυρας, ενθαρρύνεται η κατοχική δύναμη για να επιμένει σε αυτό το μοντέλο λύσης. Συνεπώς στα διάφορα εναλλακτικά σενάρια, που ενδεχομένως να συζητούνται, δεν θα πρέπει να περιλαμβάνονται αυτά της συνομοσπονδίας και των δύο χωριστών κρατών. Εμείς πρώτοι πρέπει να αποκλείουμε αυτό το ενδεχόμενο και να επιμείνουμε. Να μην αναμένουμε από τους τρίτους να το απορρίψουν καθώς ενδέχεται να μην το πράξουν ποτέ. Αυτό να το έχουμε υπόψη μας όταν γίνεται η διαχείριση του Κυπριακού. 

Η ΛΥΣΗ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγεί σε νέες περιπέτειες. Δεν μπορούν οι ρυθμίσεις σε μια συμφωνία να αφήνουν τη χώρα μετέωρη στην επόμενη κρίση, που ενδεχομένως θα προκληθεί. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το ρισκάρει, για αυτό και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και προπαντός να μην διαμορφώνεται έδαφος προς την κατοχική δύναμη για να πετύχει τους διαχρονικούς της στόχους. Δεν είναι θέμα προσέγγισης ή διαφορετικών  απόψεων. Πρόκειται για την επιβίωση της πατρίδας μας κι αυτό πρέπει όλοι να το συνειδητοποιήσουν. Κανείς δεν μπορεί να συζητά οτιδήποτε, το οποίο αποδεδειγμένα θα βλάψει τη χώρα και θα επηρεάσει αρνητικά το μέλλον της πατρίδας μας. Κανείς δεν μπορεί να στέλνει σινιάλο ότι ενδεχομένως να αποδεχθεί μια τέτοια διευθέτηση στο εθνικό μας θέμα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube