Weather Icon
Εξοπλισμοί , ΗΠΑ , Ρωσία , Τουρκία 14 Δεκεμβρίου 2020

Παρέκαμψαν τον Τραμπ: Κυρώσεις ΗΠΑ σε Άγκυρα για S-400: Στο στόχαστρο ο επικεφαλής τα αμυντικής βιομηχανίας – Οργή Ερντογάν

Παρέκαμψαν τον Τραμπ: Κυρώσεις ΗΠΑ σε Άγκυρα για S-400: Στο στόχαστρο ο επικεφαλής τα αμυντικής βιομηχανίας – Οργή Ερντογάν

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πριν λίγο κυρώσεις εις βάρος του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τεσσάρων ακόμη Τούρκων αξιωματούχων.

Οι κυρώσεις εντάσσονται στα τιμωρητικά μέτρα της Ουάσινγκτον ενάντια στην απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία.

Οργή από Ερντογάν
Οργή επικρατεί στην Τουρκία έπειτα από την υπερψήφιση των κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας από τις ΗΠΑ για την ενεργοποίηση του αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε η Τουρκία αναμένει από τον νατοϊκό της σύμμαχο, τις ΗΠΑ, να την υποστηρίξουν και να μην της επιβάλουν κυρώσεις για την αγορά και την απόκτηση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, και προσέθεσε ότι ο ίδιος είναι αναστατωμένος που η Ουάσινγκτον προχώρησε στη διαδικασία επιβολής κυρώσεων.

Ούτε οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτρέψουν την Τουρκία από το να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της, ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ που περιλαμβάνει μια διάταξη για τέτοιες κυρώσεις.

Το βέτο του Τραμπ και η παράκαμψη
Πάντως, όπως δήλωσε την Κυριακή ο Ντόναλντ Τραμπ, θα ασκήσει βέτο στον αμυντικό προϋπολογισμό που περιλαμβάνονται και οι κυρώσεις για τους S-400. Ο αμερικανός πρόεδρος έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter: «Ο μεγαλύτερος κερδισμένος από το αμυντικό μας νομοσχέδιο είναι η Κίνα! Θα ασκήσω βέτο!».

Το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, όπου περιλαμβάνονται οι κυρώσεις, είχε εγκριθεί, τόσο από την πλειοψηφία της Αμερικανικής Γερουσίας, όσο και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το νομοσχέδιο προβλέπει μέτρα για να καθυστερήσει ή να εμποδιστεί η προγραμματισμένη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία και το Αφγανιστάν, δυσκολεύοντας επίσης τον πρόεδρο να αναπτύξει στρατιωτικό προσωπικό στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Ωστόσο για να περάσει χρειάζεται την έγκριση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αν ασκήσει βέτο, όπως λέει, τότε αυτό θα επιστρέψει στη Βουλή.

Σύμφωνα με το usatoday τυχόν βέτο του Τραμπ δεν θα σταματήσει την εφαρμογή του νομοσχεδίου, καθώς η Γερουσία το ενέκρινε με ψήφους 84-13, δηλαδή υπερψηφίστηκε πάνω από τα δύο τρίτα των ψήφων, που είναι και η δικλείδα ασφαλείας για να ανατραπεί τυχόν βέτο σε νομοθεσία. Επιπλέον το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube