Weather Icon
Τουρκία 23 Δεκεμβρίου 2020

Παιχνίδια εκφοβισμού από Ακάρ

Παιχνίδια εκφοβισμού από Ακάρ
Φρίξος Δαλίτης   
Παιχνίδια εντυπώσεων και προκλήσεων συνέχεια από την Άγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να επιρρίπτει ευθύνες στην Αθήνα για τη μη έναρξη του διαλόγου. «Είναι η Ελλάδα που παρουσιάζει αρνητικά την επιδίωξη των δικαιωμάτων μας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας ότι «ο πιο σωστός δρόμος για να βρεθεί λύση είναι η Ελλάδα να κάνει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία».

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι «είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τα συμφέροντά της χώρας μας. Θέλουμε απλώς να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας». Πρόσθεσε ότι «είναι η Ελλάδα που παρουσιάζει αρνητικά την επιδίωξη των δικαιωμάτων μας. Ο πιο σωστός δρόμος για να βρεθεί λύση είναι η Ελλάδα να κάνει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Εμείς έχουμε σχέδια, προσπαθούμε να προχωρήσουμε σε αυτό το πλαίσιο. Εάν εσείς αναζητείτε λύσεις αλλού πέραν των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αυτό το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Εμείς λέμε μόνο διάλογο. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι και να μην επιτρέψουμε τετελεσμένα». 

Για τους S400 ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι «η Ρωσία μας απάντησε θετικά για το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας». «Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν προκαλούν ζημιά. Οι ΗΠΑ πρέπει να διορθώσουν το λάθος τους το συντομότερο. Περιμένουμε διόρθωση της απόφασης. Αυτή τη στιγμή γίνεται έλεγχος των S400 στη χώρα μας», κατέληξε.

Πέραν των δηλώσεων Ακάρ, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠ, δημοσίευμα της Hakikat, υπό τον πιο πάνω τίτλο, στεγάζει ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Άμυνας, το οποίο αναφέρει ότι η Τουρκία τασσόταν και τάσσεται πάντοτε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στα πλαίσια των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου, υποστηρίζοντας, την ίδια στιγμή, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και συμφέροντα της «τδβκ» και να αποτελεί εγγύηση για την ειρήνη και ασφάλεια της «τδβκ» στα πλαίσια των συνθηκών εγγυήσεων και συμμαχίας.

Η ανακοίνωση αναφέρει και τα εξής σχετικά με τις εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο: «Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις παρέχουν ηρεμία και ασφάλεια στο ερευνητικό τους πλοίο Μπαρμπαρός στη Μεσόγειο, στο Φατίχ στη Μαύρη Θάλασσα και στο ερευνητικό τους πλοίο OCEANIC. 

Όσον αφορά στην επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, η Τουρκία, όπως πάντοτε, τάσσεται υπέρ της επίλυσης τους στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας και στηρίζει την ανάγκη για επίλυση των προβλημάτων αυτών μέσω διαπραγματεύσεων χωρίς όρους. Η Ελλάδα, παρά τη θετική και εποικοδομητική μας προσέγγιση, προβαίνει σε ενέργειες για να περιορίσει τα φυσικά μας δικαιώματα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, προβαίνει σε ασκήσεις, παρενοχλήσεις και παραβιάσεις και με επιθετικές δηλώσεις, κλιμακώνει την ένταση και εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα στην περιοχή. Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα να προστατεύουν τα δίκαια δικαιώματα και συμφέροντα τόσο της ίδιας [Τουρκίας] όσο και της τδβκ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και θα συνεχίσουν να αποτελούν την εγγύηση για την ασφάλεια και ειρήνη στην Κύπρο.» 

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube