Weather Icon
Ουκρανία , Τουρκία 1 Δεκεμβρίου 2020

Oυκρανοί αξιωματούχοι μεταβαίνουν στην Άγκυρα για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων

Oυκρανοί αξιωματούχοι μεταβαίνουν στην Άγκυρα για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων

Σχόλιο Χωριανόπουλος Άγγελος: Όπως έχουμε προαναφέρει στο infognomonpolitics το επόμενο πεδίο διενέξεως μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας θα είναι η ”παγωμένη σύγκρουση” της Κριμαίας. Στην αναλυτική παρουσίαση των αμυντικών συμφωνιών βλέπουμε πως ξεκινάει και πάλι η ”διπλωματία των Bayraktar” μέσω των οποίων θα καλυφθεί ο εναέριος χώρος του Donbass, γεγονός που σημαίνει πως και επισήμως θα δούμε τις αποδόσεις του Bayraktar σε διενέξεις αστικού αγώνα, εναντίον μίας αεροπορικής άμυνας παλαιών συστημάτων, αλλά με μία στοιχειώδη οργάνωση σε επίπεδο Command-Control. 

Η διεθνής ισχύ που θα αντλήσει η Τουρκία σε περίπτωση μίας τέτοιας εμπλοκής θα είναι τεράστια, καθώς η Ρωσο-ουκρανική διένεξη του 2014 αποτελούσε το ”μαύρο αγκάθι” στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα, αλλά και της Γερμανίας. Το επιτελείο Μπάιντεν μέχρι στιγμής έχει στελεχωθεί από αρκετά μέλη της πρώην κυβέρνησης του 2014 που ενδέχεται να στηρίξουν ανοιχτά τις επιθετικές ψυχροπολεμικές πολιτικές της Άγκυρας έναντι της Ρωσίας. 

Nicholas Morgan

Οι πολιτικοί ηγέτες της Ουκρανίας και της Τουρκίας βρίσκονται ολοένα και περισσότερο υποστηριζόμενοι πολιτικά σε περιφερειακές συγκρούσεις, ενώ καλλιεργούν ισχυρότερους οικονομικούς και αμυντικούς δεσμούς. Το Σαββατοκύριακο, μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου αξιωματούχων της Ουκρανίας έφτασε στην Άγκυρα για διήμερες συνομιλίες με στόχο την ενίσχυση των διμερών δεσμών στο τελευταίο σημάδι αυξανόμενης συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών της Μαύρης Θάλασσας.
Το επίκεντρο του ταξιδιού ήταν να ενθαρρύνει περισσότερες τουρκικές επενδύσεις στην Ουκρανία: ταξιδεύοντας μαζί με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Denys Shmyhal ήταν οι υπουργοί του για στρατηγικές βιομηχανίες και υποδομές. Συναντήθηκαν με εκπροσώπους του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEIK) και του Τουρκικού-Ουκρανικού Συμβουλίου Επιχειρήσεων. Τη Δευτέρα το πρωί, ο Shmyhal συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό παλάτι, όπου επαίνεσε την Τουρκία ως βασικό εταίρο που προωθεί την περιφερειακή σταθερότητα. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο θα συνάψουν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα προωθούσε περαιτέρω τη συνεργασία τους.
Η επίσκεψη του Shmyal στην Τουρκία αντικατοπτρίζει την εκκολαπτόμενη σχέση που έχει αναπτύξει με την Ουκρανία τα τελευταία χρόνια. Μόλις ένα μήνα πριν από αυτήν την επίσκεψη, ο Ερντογάν ταξίδεψε στο Κίεβο για μια σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βόλοτυρ Ζελένσκι, όπου υπέγραψαν συμφωνίες διπλασιασμού των συναλλαγών στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τα τρέχοντα 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, το εμπόριο παραμένει μόνο ένας τομέας όπου η Τουρκία και η Ουκρανία βρέθηκαν ευθυγραμμισμένες περαιτέρω. Σε πολλά σημεία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Shmyal κατέστησε σαφές ότι η χώρα του θεωρεί την Τουρκία ως βασικό εταίρο. «Έχουμε αμοιβαία κατανόηση σχετικά με όλα τα ζητήματα στην ατζέντα μας», δήλωσε ο Shmyal στο πρακτορείο ειδήσεων Demirören.
«Χωρίς δισταγμό, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως φίλο και συνεργάτη μας την Τουρκική Δημοκρατία». Μεγάλη προσοχή δόθηκε στη σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία, η οποία καθορίστηκε τόσο από τον ανταγωνισμό όσο και από τη συνεργασία. Παρά τη βαθιά ανταγωνιστική σχέση που έχει η Ουκρανία με τη Ρωσία, λόγω της προσάρτησης της Μόσχας στη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014 και της κατοχής των παραμεθόριων περιοχών τους στο Ντόνμπας, η σχέση του Κιέβου έχει ωριμάσει σημαντικά με την Άγκυρα.
Το πιο εμφανές παράδειγμα είναι η αμυντική συνεργασία, ιδίως στον τομέα των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων. Πέρυσι, η Ουκρανία αγόρασε έξι μαχητικά αεροσκάφη Bayraktar TB2 από την Τουρκία και την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε σχέδια για αγορά πέντε ακόμη. Ο Vadym Nozdri, Διευθύνων Σύμβουλος του κρατικού ομίλου Ukrspetsexport, δήλωσε τον Οκτώβριο ότι η Ουκρανία ενδιαφέρεται να αγοράσει έως και 48 TB2, γεγονός που θα καταστήσει τη χώρα τον μεγαλύτερο χειριστή drone εκτός Τουρκίας. Από την απόκτηση του TB2, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν δοκιμάσει τη συμβατότητά της με τις αντιαρματικές ομάδες Javelin, καθώς και την ικανότητά της να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τους σκοπευτές, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα. Ένας συμμετέχων στις συζητήσεις αυτού του Σαββατοκύριακου ήταν ο Haluk Bayraktar, ο δημιουργός του ομώνυμου drone, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Μαζί για ένα δυνατό μέλλον».
Η ανάπτυξη των αεροσκαφών της Τουρκίας υπήρξε με πολλούς τρόπους το αποτέλεσμα της αύξησης των αμυντικών δεσμών με την Ουκρανία. Το τελευταίο drone της Άγκυρας, γνωστό ως Akinci, τροφοδοτείται από έναν turboprop που αναπτύχθηκε από την Ουκρανία και η Baykar, η εταιρεία drone της Bayraktar, ολοκλήρωσε μια κοινοπραξία με την Ukrspetsexport για την παραγωγή νέων κινητήρων και τεχνολογίας πυραύλων που ονομάζεται Black Sea Shield. Οι χώρες βρίσκονται ακόμη σε συνομιλίες για την ανάπτυξη ενός μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους, σύμφωνα με την ουκρανική αμυντική ανασκόπηση.
Ο πρωθυπουργός Shmyal είπε ότι η αμυντική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας ήταν συμπληρωματική και «βασικό στοιχείο της στρατηγικής συνεργασίας». Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν υιοθετήσει στάσεις ευνοϊκές για την Τουρκία, ακόμη και όταν άλλες χώρες καταδίκασαν τις τουρκικές ενέργειες σε συγκρούσεις όπως αυτές στη Λιβύη και τον Νότιο Καύκασο. Μιλώντας στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba είπε ότι η χώρα του βρίσκεται «στην ίδια σελίδα» με την Τουρκία.
Στην περίπτωση του Αζερμπαϊτζάν, ο Kuleba είπε ότι κάθε παγωμένη σύγκρουση χωρίς λύση έχει τη δυνατότητα να ξεσπάσει ξανά και ότι το Κίεβο υποστήριξε την Τουρκία στο ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το 2014, η Ουκρανία ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Αρμενία μετά την αναγνώριση του Γιερεβάν για το σταδιακό δημοψήφισμα στην Κριμαία μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία. Οι παρατηρήσεις του Kuleba υπαινίχθηκαν έναν ιδιαίτερο συντονισμό για την Ουκρανία, δεδομένης της αδυναμίας της να αποκαταστήσει τον έλεγχό της είτε στην Κριμαία είτε στις περιοχές Donbas στα ρωσικά σύνορα. Η Τουρκία αρνείται σταθερά να αναγνωρίσει την Κριμαία ως τμήμα της Ρωσίας και έχει υποστηρίξει σθεναρά την Ουκρανική πλευρά.
Τον Οκτώβριο του 2017, ο Ερντογάν παρενέβη προσωπικά για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση δύο Τάταρων της Κριμαίας που φυλακίστηκαν από τη Μόσχα για απόρριψη του ρωσικού δημοψηφίσματος. Σε συνέντευξή του στο Anadolu Agency, ο Kuleba είπε ότι η Ουκρανία βλέπει την Τουρκία ως «καλό εταίρο» για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας πλατφόρμας για την επίλυση του ζητήματος της προσάρτησης της Κριμαίας. Επί του παρόντος, υπάρχουν διεθνή φόρουμ σχετικά με τη σύγκρουση του Ντονμπάς αλλά όχι με την Κριμαία. «Είμαστε ευγνώμονες στην Τουρκία που υποστηρίζει με συνέπεια και σταθερά την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, καθώς και την προθυμία του Προέδρου Ερντογάν να συνεργαστεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με αυτήν την κατάσταση, ιδίως όταν πρόκειται για το πεπρωμένο της Κριμαίας και των Τατάρων  που ζούσαν υπό ρωσική κατοχή στην Κριμαία », είπε ο Kuleba.

Μετάφραση-Σχόλιο: Χωριανόπουλος Άγγελος
πηγή: ahvalnews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube