Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Τουρκία 31 Δεκεμβρίου 2020

Οι μαχητές της πρώτης γραμμής και το μήνυμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ από τους βράχους του Αρχιπελάγους: Η χρονιά των προκλήσεων και της αποτροπής

Οι μαχητές της πρώτης γραμμής και το μήνυμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ από τους βράχους του Αρχιπελάγους: Η χρονιά των προκλήσεων και της αποτροπής

Πάνοπλοι σαν αστακοί. Αποφασισμένοι. Έτοιμοι. Οι μαχητές της πρώτης γραμμής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλάζουν χρονιά πάνω στους βράχους της εσχατιάς, στα πλοία επιφυλακής, στα readiness της Πολεμικής Αεροπορίας. Η εικόνα από το Καστελόριζο και την Καλόλιμνο, από τη Ρόδο και την Κρήτη που αντίκρυσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στην περιοδεία του ήταν παντού η ίδια. Μόνο τα πρόσωπα και το περιβάλλον άλλαζε.

Ο καταδρομέας Αρχηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επέλεξε να βρεθεί δίπλα τους τις εορταστικές ημέρες όχι μόνο για συμβολικούς λόγους και ευχές αλλά και για να τους στείλει το μήνυμα ότι πέρασαν μεν το πρώτο δύσκολο τεστ με την Τουρκική προκλητικότητα να χτυπά «κόκκινο» αλλά κανένας δεν γνωρίζει τι θα φέρει το 2021.

Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις κλήθηκαν να διαχειριστούν μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Μια παρατεταμένη περίοδο υψηλής έντασης με την Τουρκία. Η κρίση των Ιμίων το 1996 όπως και αυτές το 1987 και 1986 κράτησαν μόλις λίγες ημέρες. Από τον περασμένο Φεβρουάριο οι γείτονες έδειξαν τις προθέσεις τους με την ασύμμετρη υβριδική επίθεση στον Έβρο. Και κορύφωσαν την προκλητικότητά τους το καλοκαίρι αναγκάζοντας ολόκληρο το Στόλο να αναπτυχθεί στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Την Πολεμική Αεροπορία να φορτώσει τα μαχητικά της και να τεθεί σε συναγερμό και τις Μονάδες των νησιών να προχωρήσουν σε πολεμική προετοιμασία.

Αυτές τις Μονάδες της πρώτης γραμμής, αυτά τα νησιά στην εσχατιά της επικράτειας, αυτές τις Πολεμικές Μοίρες που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της αναχαίτισης και αυτά τα πλοία του Στόλου που επιχείρησαν απέναντι στο Τουρκικό ναυτικό επέλεξε να επισκεφθεί ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Τους φρουρούς του Αιγαίου αλλά και τους αφανείς μαχητές της αποτροπής όπως τα στελέχη και τους κληρωτούς στη μικρή αλλά με κρίσιμο ρόλο Ναυτική Βάση στο Κυριαμάδι. Εκεί όπου τα πλοία του Στόλου υποστηρίζονταν για να επιτηρούν την «καυτή» περιοχή ανατολικά της Ρόδου. Άλλωστε ο Ελληνικό «αεροπλανοφόρο» του Αιγαίου, η Κρήτη, αναδεικνύεται μέσα από την κρίση ως ο κύριος πυλώνας αποτρεπτικής ισχύος με το Ναύσταθμο της Σούδας αλλά και την 155 Πτέρυγα Μάχης να αποτελούν τα ορμητήρια των ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων που επιτηρούν τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις μπαίνουν στο 2021 έχοντας στείλει μηνύματα ισχύος και αποτροπής ενώ ταυτόχρονα έχουν αποκομίσει χρήσιμα συμπεράσματα «διαβάζοντας» τις προκλητικές ενέργειες των γειτόνων στον Έβρο, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας για εξοπλιστική ενίσχυση δίνει το στίγμα ότι η Αθήνα έχει αντιληφθεί πως πέρα από τις διπλωματικές κινήσεις και τις συμμαχίες που αναπτύσσει η ισχύς των ΕΔ είναι η βάση πάνω στην οποία θα στηρίξει την προσπάθεια να διατηρήσει την ειρήνη στην περιοχή αλλά και θα διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Το μήνυμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ από τη Στρογγύλη και την Καλόλιμνο ως το Κυριαμάδι και τη Σούδα ήταν παντού το ίδιο. Κανένας εφησυχασμός και συνεχής εγρήγορση. Η Άγκυρα δεν πείθει ότι διαφαινόμενη αποκλιμάκωση που επιχειρεί να εμφανίσει μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή και με την παραμικρή αφορμή.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube