Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράν 23 Δεκεμβρίου 2020

Οι ΗΠΑ στέλνουν πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στον Περσικό Κόλπο – Μήνυμα προς το Ιράν

Οι ΗΠΑ στέλνουν πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στον Περσικό Κόλπο – Μήνυμα προς το Ιράν

Το πυρηνικό υποβρύχιο κατηγορίας Οχάιο, USS Georgia (φώτο), μαζί με τα αντιτορπιλικά που φέρουν κατευθυνομένους πυραύλους, USS Port Royal και USS Philippine Sea, διέσχισαν τα στενά του Ορμούζ και μπήκαν στον Περσικό Κόλπο, ανακοίνωσε το ναυτικό των ΗΠΑ στις 21 Δεκεμβρίου.

Το υποβρύχιο USS Georgia, που φέρει επίσης κατευθυνομένους  πυραύλους, είναι ικανό να μεταφέρει έως και 154 πυραύλους Tomahawk. Το υποβρύχιο μπορεί επίσης να διαμορφωθεί ώστε να φιλοξενεί έως και 66 στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων. Εάν διαταχθεί από την ηγεσία των ΗΠΑ, το υποβρύχιο μπορεί να αναπτύξει ομάδες σαμποτέρ για να χτυπήσουν στόχους στην ιρανική ακτή ή να επιτεθούν σε ιρανικά πλοία.

Η αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στον Κόλπο έρχεται εν μέσω εντάσεων με το Ιράν, που κλιμακώθηκαν μετά την πρόσφατη δολοφονία ενός κορυφαίου ιρανικού πυρηνικού επιστήμονα κοντά στην Τεχεράνη. Μόλις στις 20 Δεκεμβρίου, οκτώ ρουκέτες στόχευσαν την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης. Η επίθεση προκάλεσε ζημιά σε κτίρια και αυτοκίνητα στην περιοχή κοντά στην πρεσβεία. Για να αποκρούσει την επίθεση, ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποίησε σύστημα άμυνας C-RAM, το οποίο αναπτύχθηκε στο Ιράκ μαζί με πυραύλους επιφανείας-αέρος Patriot νωρίτερα το 2020.

Ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo κατηγόρησε τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν για την επίθεση. ΜΜΕ και οι «ανώνυμες πηγές» εκφράζουν «ανησυχίες» ότι το Ιράν μπορεί να χρησιμοποιήσει την επέτειο της δολοφονίας του στρατηγού Qasem Solemani για να πραγματοποιήσει συμβολική επίθεση στα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Οποιοδήποτε είδος τέτοιας επίθεσης ή ακόμη και η «πιθανότητα» μιας τέτοιας επίθεσης θα μπορούσε εύκολα να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση Τραμπ ως πρόσχημα για έναν νέο γύρο ενεργειών κατά του Ιράν.

Πηγή: southfront.org

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube