REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Ισραήλ 17 Δεκεμβρίου 2020

“Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στηρίξουν την κατασκευή του αγωγού EastMed”

“Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στηρίξουν την κατασκευή του αγωγού EastMed”

Ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters (της Angeliki Koutantou) από την Αθήνα καταγράφει την δήλωση του Υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ Dan Brouillette, σύμφωνα με τον οποίον οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στηρίξουν την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου EastMed, «συνεχίζοντας τη συνεργασία τους με την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη μέχρι την ολοκλήρωση του έργου».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL

«Υπάρχει ακόμα πολύ έντονο ενδιαφέρον από ιδιωτικές επιχειρήσεις και από κυβερνήσεις της περιοχής για την όσο το δυνατόν πιο σύντομη ολοκλήρωση του αγωγού», συμπλήρωσε.

Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν ήδη εγκρίνει τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού EastMed, η οποία σχεδιάζεται αρκετά χρόνια, με στόχο την επίτευξη μίας τελικής συμφωνίας για το ύψος της επένδυσης μέχρι το 2022 και την ολοκλήρωση του αγωγού (κόστους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ) μέχρι το 2025, προκειμένου να υπάρξει μία εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη.

Η Ελλάδα επιδιώκει να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, στόχος που βρίσκει απόλυτα σύμφωνη την Washington. Η εισαγωγή φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι η εμπορική λειτουργία του αγωγού TAP, ο οποίος εκκινεί από την Κασπία θάλασσα και διασχίζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα, καταλήγοντας στην Ν. Ιταλία, έχει ξεκινήσει από τον προηγούμενο μήνα.

Η Ελλάδα σκοπεύει, επίσης, να κατασκευάσει έναν αγωγό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) βόρεια από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος θα συνδέεται με τον TAP και έναν άλλο αγωγό που κατασκευάζει από κοινού με τη Βουλγαρία.

defencepoint.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube