Weather Icon
Τουρκία 4 Δεκεμβρίου 2020

Ο ζωτικός χώρος της Τουρκίας

Ο ζωτικός χώρος της Τουρκίας

File Photo: Το Barbaros συνοδεύεται από πολεμικά πλοία της Τουρκίας. Φωτογραφία τουρκικό υπουργείο Άμυνας

Του ΜΑΡΙΟΥ ΠΟΥΛΛΙΚΚΑ

Αν θέλουμε να κατανοήσουμε την προσέγγιση της Τουρκίας στο Κυπριακό, θα πρέπει να εξετάσουμε τη διεκδίκηση «Ζωτικού Χώρου» από τη δική της σκοπιά.

Η Τουρκία, από το 1956 δήλωσε πως έχει ανάγκη την «Επανάκτηση της Κύπρου» λόγω της γεωγραφικής της εγγύτητας. Το ίδιο ισχύει τώρα και για ΟΛΑ τα Ελληνικά νησιά που γειτονεύουν με τις ακτές της, από το βόρειο Αιγαίο ως το Καστελλόριζο.

Ο «Ζωτικός Χώρος» δεν αφορά μόνο στο φυσικό αέριο ή στα κέρδη που προκύπτουν από αυτό και δεν πρέπει να βλέπουμε το θέμα τόσο επιφανειακά. Ο «Ζωτικός Χώρος» είναι πεδίο Άσκησης Κυριαρχίας σε όλα τα επίπεδα και αφορά σε Έδαφος, Αέρα και Θάλασσα.

Η Τουρκία, προκειμένου να ασκεί Κυριαρχία σε ένα ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΟ «Ζωτικό Χώρο», συμπεριφέρεται λες και τα νησιά αυτά, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ στον χάρτη!

Ακολουθώντας αυτή τη λογική, μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε πως η Τουρκία διεκδικεί στην Κύπρο οτιδήποτε θα μπορούσε να επεκτείνει το Ζωτικό της Χώρο, στα όρια που θα είχε ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ η Κύπρος. Αφ’ ης στιγμής το νησί υπάρχει, οι επιλογές της είναι δύο: 1. Η πλήρης κατάληψη, 2. Ο πλήρης Πολιτικός Έλεγχος.

Εικόνες: Ο Ζωτικός Χώρος της Τουρκίας (1) αν δεν υπήρχε η Κύπρος, (2) αν η Κύπρος καταστεί πλήρως Ελεύθερη και Κυρίαρχη, (3) αν η Κύπρος κατακτηθεί από την Τουρκία.

Το σχέδιο «Επανάκτησης της Κύπρου» (1957) σε αυτό στοχεύει, άσχετα αν οι τακτικές αλλάζουν ή αν προσαρμόζονται αναλόγως των δεδομένων. Η απειλή για Προσάρτηση ή για λύση Δύο Κρατών ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ τον τελικό της στόχο. Ενδιάμεσο; ‘Ίσως. Διπλωματικός ελιγμός; Ίσως.

Εικόνες: Ο Ζωτικός Χώρος της Τουρκίας (1) σε Λύση Δύο Κρατών ή Προσάρτηση, (2) σε ΔΔΟ ή Συνομοσπονδία, (3) αν η Κύπρος καταστεί πλήρως Ελεύθερη και Κυρίαρχη.

Στόχος τους παραμένει η Συν-Διακυβέρνηση του νέου Κράτους, είτε αυτό αφορά σε δύο κρατίδια με τη ΔΔΟ, είτε σε δύο κράτη με τη Συνομοσπονδία. Αν δεν μπορεί να πετύχει κανένα από τα δύο, η μόνη λύση που της απομένει είναι η πλήρης κατάληψη με χρήση στρατιωτικής βίας.

Πρέπει να προστατεύσουμε την Κύπρο και τους εαυτούς μας από τα δύο αυτά ενδεχόμενα. Ενίσχυση της άμυνας μας και αποφυγή οποιασδήποτε λύσης που θα παραχωρεί την εξουσία στην Τουρκία. Μόνη λύση η Απελευθέρωση και ένα Δημοκρατικό Πολίτευμα στο οποίο θα ισχύει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο επί του Λαού, του Εδάφους και της Εξουσίας.

Οφείλουμε να διεκδικήσουμε μίαν Ευρωπαϊκή Κύπρο, Ελεύθερη, Ανεξάρτητη, Δημοκρατική και Κυρίαρχη. Δεν έχουμε άλλη επιλογή.

Πηγή: Απόψεις

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube