Weather Icon
Πακιστάν 11 Δεκεμβρίου 2020

Ο βιασμός ως αποδεκτό κοινωνικό φαινόμενο στο Πακιστάν

Ο βιασμός ως αποδεκτό κοινωνικό φαινόμενο στο Πακιστάν

Μέχρι και ο Πακιστανός Πρωθυπουργός, Ιμράν Χαν (φώτο), παραδέχεται αύξηση των σεξουαλικών εγκλημάτων στη χώρα

Πρόσφατα, ο Πακιστανός Πρωθυπουργός, Ιμράν Χαν, δήλωσε ότι τα αυξανόμενα σεξουαλικά εγκλήματα στο Πακιστάν οφείλονται στην πρόσβαση των νέων σε smartphones και σε «χυδαίο» περιεχόμενο και ότι η παρακολούθηση τουρκικών τηλεοπτικών σειρών θα φέρει τους νεαρούς πιο κοντά στον ισλαμικό τρόπο ζωής μειώνοντας έτσι τον αριθμό των εγκλημάτων αυτών. Ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να λαμβάνει υπόψιν τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό αυτών των περιπτώσεων, είναι πασιφανές ότι δεν έχουμε ακόμη ενημερωθεί για τους πραγματικούς λόγους στους οποίους οφείλεται η αύξηση των εγκλημάτων αυτών.

Η συγκατάθεση είναι ένα θέμα που μπορούμε να περιμένουμε από ένα παιδί του νηπιαγωγείου να κατανοήσει, αλλά όταν πρόκειται για τον ενήλικο ανδρικό πληθυσμό του Πακιστάν, αυτή η λέξη παραμένει ξένη για τη συντριπτική του πλειοψηφία. Η έννοια της συναίνεσης παραμένει απούσα από την ανατροφή των περισσοτέρων νέων αγοριών στην πακιστανική κοινωνία. Όταν στο σπίτι τα καλύτερα κομμάτια κρέατος προορίζονται για τα αγόρια, σπάνια αυτά τα αγόρια μεγαλώνοντας πιστεύουν ότι οι γυναίκες έχουν δικαίωμα σε οτιδήποτε στη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων των σωμάτων τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άντρες του Πακιστάν θεωρούν το σύνθημα «mera jism meri marzi (το σώμα μου, η επιλογή μου)» πιο προσβλητικό ακόμη και από το πιο άθλιο ρατσιστικό σχόλιο. Η οργή που έχει προκαλέσει αυτό το σύνθημα στο παρελθόν αποτελεί απόδειξη του γεγονότος ότι οι άνδρες στην κοινωνία του Πακιστάν, διεκδικούν ανοιχτά την κυριότητα των σωμάτων των γυναικών – και εκεί είναι όπου βρίσκεται η ρίζα του προβλήματος.

Τα νεαρά αγόρια, μεγαλώνουν πιστεύοντας ότι με το να θέτουν τις γυναίκες του σπιτιού υπό τον έλεγχο τους, προστατεύουν την τιμή των οικογενειών τους. Ενώ από τη μία θα δείτε νεαρούς στους δρόμους ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα να προστατεύουν τις αδερφές τους μέχρι και από τα βλέμματα των ανδρών, από την άλλη οι ίδιοι αυτοί νεαροί έχουν διδαχθεί πως δεν θα πρέπει να σέβονται τις γυναίκες αν αυτές, για οποιονδήποτε λόγο, βρίσκονται έξω στο δρόμο. Τότε είναι, λοιπόν, που αυτοί οι άνδρες, οι οποίοι πιστεύουν με απολυταρχικό τρόπο ότι τους ανήκουν όλα τα γυναικεία σώματα, καταλήγουν να βιάζουν τις γυναίκες που μπορεί να πετύχουν έξω απλώς και μόνο επειδή πιστεύουν πως φταίνε εκείνες που κυκλοφορούσαν εκτός σπιτιού.

Βέβαια, ενώ η κοινή λογική υπαγορεύει πως πρέπει να αρνηθούμε να ντροπιάσουμε τα θύματα των βιασμών ή να τα θεωρήσουμε υπεύθυνα για την τραγωδία που υπέστησαν, στην πακιστανική κοινωνία συμβαίνει εντελώς το αντίθετο, διότι το θύμα ντροπιάζεται. Με αυτόν τον τρόπο ενδυναμώνονται, κοινωνικά, οι βιαστές με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να αυξάνεται.

Πριν από λίγο καιρό, ο διοικητής της αστυνομικής διεύθυνσης της επαρχίας της Λαχόρης κατηγόρησε θύμα βιασμού, από περιστατικό που έλαβε χώρα σε αυτοκινητόδρομο της περιοχής, πως εκείνο προκάλεσε το συμβάν1.

Αν και αργότερα «απολογήθηκε» για τη δήλωσή του, η απολογία του αυτή στην ουσία αποτελούσε δικαιολόγηση αυτών που αρχικά ισχυρίστηκε παρά συγνώμη. Όμως, δεν είναι ο μόνος. Στην πραγματικότητα, αντιπροσωπεύει την οπτική γωνία της μάζας του Πακιστάν, τα μέλη της οποίας θα συνεχίσουν να πιστεύουν ότι το θύμα είναι κατά έναν τρόπο ο ένοχος. Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που έκανε την εμφάνιση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο όπου ένα ιδιωτικό κανάλι είχε πάρει συνέντευξη από άνδρες και γυναίκες, συζητώντας την εν λόγω μάστιγα της πακιστανικής κοινωνίας. Πολλοί από τους άνδρες είχαν αμέτρητες δικαιολογίες για το βιασμό που κυμαίνονταν από τη χυδαιότητα σε τηλεοπτικές εκπομπές έως το γεγονός ότι όταν οι γυναίκες τους αρνούνται να τους ικανοποιήσουν, βγαίνουν έξω και βιάζουν άλλες γυναίκες, ισχυριζόμενοι ότι ένας άντρας θα ικανοποιήσει τη σφοδρή επιθυμία του μέσω του βιασμού της γυναίκας του ή μέσω του βιασμού μιας άλλης γυναίκας η οποία δεν είναι σύζυγός του.

Καμία τουρκική σαπουνόπερα, λοιπόν, δεν μπορεί να αλλάξει αυτή την νοοτροπία. Καμία απαγόρευση περιεχομένου δεν μπορεί να διδάξει τον ανδρικό πληθυσμό του Πακιστάν. Αυτό εξαρτάται από το αν η κοινωνία, ως σύνολο, κάνει δραστικές αλλαγές στον ίδιο της τον εαυτό και στις αξίες που ενσταλάζει στους νέους. Μόνο τότε θα μπορέσει η πακιστανική κοινωνία να βγει από την άβυσσο μέσα στην οποία βυθίζεται όλο και περισσότερο.

1Στις 9 Σεπτεμβρίου 2020, λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μητέρα με τα δύο της παιδιά έμεινε από βενζίνη στον αυτοκινητόδρομο που οδηγούσε έξω από την επαρχία της Λαχόρης. Τηλεφώνησε στους συγγενείς της που βρίσκονταν στην πόλη της Gujranwala οι οποίοι την συμβούλεψαν να καλέσει τους αριθμούς επείγουσας ανάγκης του αυτοκινητόδρομου και την ίδια ώρα έσπευσαν προς εκείνη. Σύμφωνα με την κατάθεση συγγενούς, της άτυχης μητέρας, στην αστυνομία, δύο άντρες ηλικίας έως 35 ετών κατάφεραν να παραβιάσουν το σταματημένο αυτοκίνητο και να της κλέψουν χρήματα και κοσμήματα που είχε μαζί της. Το λυπηρό της υπόθεσης είναι ότι τη βίασαν μπροστά στα δύο της παιδιά σε κοντινό χωράφι και μετά έφυγαν. Την επόμενη ημέρα, ο διοικητής της αστυνομικής διεύθυνσης της επαρχίας της Λαχόρης, Umer Sheikh, κάνοντας δηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης υπονόησε πως ήταν κι εκείνη υπεύθυνη για το εγκληματικό αυτό συμβάν. Αναρωτήθηκε γιατί το θύμα δεν έλεγξε τα καύσιμα του αυτοκινήτου της πριν ξεκινήσει και γιατί δεν πήγε από έναν πολυσύχναστο δρόμο δεδομένου ότι ήταν μόνη με δύο παιδιά.

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: https://nayadaur.tv/2020/12/banning-vulgar-content-wont-reduce-sex-crimes-understanding-consent-and-bodily-autonomy-will/

https://www.bbc.com/news/world-asia-54186609

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube