Weather Icon

Ο προβλεπτός Ερντογάν και το αφήγημα για κυρώσεις

Ο προβλεπτός Ερντογάν και το αφήγημα για κυρώσεις

ΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ είναι οι κινήσεις της κατοχικής Τουρκίας. Ακόμη και οι κινήσεις τακτικής θεωρούνται αναμενόμενες. Κι αυτό όχι γιατί συνήθως η Άγκυρα εξαγγέλλει τις επόμενες ενέργειές της, αλλά επειδή επί της ουσίας συνοδεύονται από μια αλαζονεία και υπεροψία από πλευράς του καθεστώτος Ερντογάν έναντι των άλλων χωρών. Μετά από μια μακρά περίοδο παραμονής στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος και της Κύπρου, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι το ερευνητικό σκάφος, «Όρους Ρέις», επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι το επίσης ερευνητικό σκάφος, «Μπαρμπαρός», παραμένει στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά τούτο φαίνεται να μην ενοχλεί πολλούς. Θεωρείται λίγο-πολύ αναμενόμενο. 

ΜΕΤΑ, λοιπόν, την απόφαση για την αποχώρηση του «Όρους Ρέις», όπως άλλωστε αναμενόταν, η Άγκυρα άρχισε τα… ανοίγματα ενόψει και της συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. (11-12 Δεκεμβρίου) στη διάρκεια της οποίας ενδέχεται να συζητηθούν και κυρώσεις της κατοχικής δύναμης. Σε συνδυασμό με την (προσωρινή αυτό είναι βέβαιο) αποχώρηση του «Όρους Ρέις» από την περιοχή,  η Άγκυρα καλεί την Αθήνα για διάλογο! Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, έσπευσε να αναφέρει, αφήνοντας αιχμές κατά της Αθήνας,πως η χώρα του είναι υπέρ ενός άνευ όρων διάλογο. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του τουρκικού ΥΠΕΞ «η Ελλάδα με πρόσχημα το «Ορούς Ρέις» αρνείτο το διάλογο» και διερωτήθηκε κατά πόσο τώρα θα αλλάξει στάση η Αθήνα. Είναι σαφές πως η Άγκυρα ρίχνει το γάντι στην Αθήνα με ένα αφήγημα που είναι παραπλανητικό.  

ΤΟ ζητούμενο είναι τι θα γίνει τώρα. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος επέστρεψε, στις 29 Νοεμβρίου,  στο λιμάνι της Αττάλειας, μετά τη λήξη της σχετικής NAVTEX και ενώ πραγματοποιούσε έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για 49 ημέρες. Όταν θα γίνουν οι επισκευές και θα κάνουν τις διακοπές τους τα μέλη του προσωπικού, το πιο πιθανόν είναι να επιστρέψει πίσω για συνέχιση των ερευνών. Εάν, για παράδειγμα, τώρα αρχίσουν οι διερευνητικές διαπραγματεύσεις, όταν το σκάφος θα επανέλθει θα διακοπούν; Κρύο- ζεστό ντους δηλαδή; Το θέμα δεν είναι εάν αποχώρησε προσωρινά το σκάφος, αλλά κατά πόσο η κατοχική Τουρκία εγκαταλείπει τις επεκτατικές της βλέψεις. Τότε και μόνο τότε μπορεί να αρχίσει διάλογο.

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ούτε εμείς στην Κύπρο, ούτε στην Ελλάδα, ότι οι παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζονται. Παράλληλα, θα πρέπει με αποφασιστικότητα να επιμένουμε κατά τις συζητήσεις μας με τους εταίρους μας στην Ε.Ε. στη θέση ότι για να αλλάξει στάση το καθεστώς Ερντογάν θα πρέπει να έχει κόστος. Θα πρέπει να αισθάνονται στην Άγκυρα πως εάν συνεχίσουν την επιθετική συμπεριφορά θα έχουν κόστος. Αυτό για να γίνει θα πρέπει Αθήνα και Λευκωσία να επιμένουν στην αναγκαιότητα των κυρώσεων και να εξουδετερώσουν το νέο «συναινετικό» αφήγημα της κατοχικής δύναμης. Δεν είναι αυτοσκοπός οι κυρώσεις, πλην όμως φαίνεται πως μόνο έτσι θα εκτονωθεί η ένταση.  Κι όλα αυτά ενώ η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ προσπαθεί να προετοιμάσει το έδαφος για σύγκληση άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube