Weather Icon

Ντρίμπλα Μέρκελ μέσω ΝΑΤΟ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Ντρίμπλα Μέρκελ μέσω ΝΑΤΟ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Στον αέρα θα βρίσκεται το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία ως την τελευταία στιγμή. «Παίζουμε με τις λέξεις», αναφέρει στο Εuro2day.gr ανώτατη πηγή της ΕΕ. Οι κυρώσεις που πέφτουν στο τραπέζι και η στάση Αθήνας, Λευκωσίας.

Να ξαναβάλει το ΝΑΤΟ από το παράθυρο, επιχειρεί τις τελευταίες ώρες η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να αποφύγει ρητή καταγραφή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Αυτό αποκάλυψε στο Euro2day.gr ανώτατη πηγή της ΕΕ η οποία εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις αργά χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με την ανώτατη πηγή, η κα Μέρκελ επιθυμεί η έκβαση της σημερινής Συνόδου Κορυφής να είναι θετική ως προς τα γερμανικά συμφέροντα. Δηλαδή, να σταλεί ακόμα ένα αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, αλλά να αποφευχθεί η οριοθέτηση «σκληρών» και γενικών μέτρων κατά της Αγκυρας και παράλληλα να μην προσδιοριστούν ημερομηνίες.

«Η κα Μέρκελ θεωρεί ότι λόγω της παρεκτροπής της Τουρκίας, πρέπει να ενεργοποιηθεί η απόφαση που πάρθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 1ης Οκτωβρίου ώστε οι ελληνοτουρκικές διαφορές να λυθούν μέσω του ΝΑΤΟ», εξήγησε ο αξιωματούχος.

«Η Γερμανία προτιμά να ενεργοποιήσει τον Μηχανισμό Αποκλιμάκωσης Έντασης του ΝΑΤΟ. Καθώς οι προσπάθειες μεσολάβησης απέτυχαν μέχρι στιγμής, η κ. Μέρκελ δεν θα έλεγε όχι σε περαιτέρω ενίσχυση της προσπάθειας αυτής. Μέσω ΝΑΤΟ όμως και όχι μέσω ΕΕ», είπε η πηγή, συμπληρώνοντας ότι κατά την Καγκελάριο «η Ευρώπη είναι πολύ ευάλωτη για να διαχειριστεί τις ελληνοτουρκικές διαφορές αυτή τη στιγμή» και ότι «πολλές χώρες αντιλαμβάνονται την γερμανική θέση ότι η Τουρκία παραμένει απρόβλεπτος, αλλά πολύτιμος γεωστρατηγικός σύμμαχος».

Ήδη την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ έκανε μια δήλωσε που πέρασε όμως απαρατήρητη. Είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ στα πλαίσια συνέντευξης τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ:

«Έχουμε προχωρήσει στη δημιουργία μηχανισμού αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μία γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των δύο συμμάχων και στην ακύρωση συγκεκριμένων στρατιωτικών ασκήσεων. Δεσμεύομαι να ενδυναμώσω αυτόν τον μηχανισμό έτσι ώστε να υπάρξουν ολοκληρωμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Στόλντενμπεργκ και Γερμανία, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με Αθήνα και Άγκυρα προκειμένου να υπάρξει έστω και την ύστατη στιγμή διάθεση για διάλογο. Και από τις δύο πλευρές εισπράττει «όχι» για διαφορετικούς λόγους όμως.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι ο χρόνος έληξε και περιμένει να δει τι θα αποφασιστεί στην σημερινή Σύνοδο πριν κάνει οποιαδήποτε άλλη κίνηση. Παράλληλα ροκανίζει χρόνο μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Αμερικανού προέδρου, ελπίζοντας ότι ο Λευκός Οίκος θα πάρει ξεκάθαρα στάση κατά της Τουρκίας μέσω κυρώσεων για τις οποίες πιέζει το Κογκρέσο.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube

σχετικά άρθρα