REAL TIME |

Weather Icon
Ισραήλ , Τουρκία 6 Δεκεμβρίου 2020

Νέα χείρα προσέγγισης από την Τουρκία στο Ισραήλ

Νέα χείρα προσέγγισης από την Τουρκία στο Ισραήλ

Σχόλιο Ινφογνώμωνα

Μεταφέρουμε προς γνώσιν και κρίσιν των αναγνωστών μας το άρθρο μεταφρασμένο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υιοθετούμε το περιεχόμενό του. Οι αναγνώστες έχουν κρίση να αξιολογήσουν το άρθρο, την πηγή και την αξιοπιστία του.

Επειδή ακούγονται διάφορα, ότι με τη δημοσίευση κάνουμε κακό στα εθνικά μας συμφέροντα, εμείς από την πλευρά μας θεωρούμε ότι αν δεν το παρουσιάζαμε, θα διαπράτταμε ατόπημα απέναντι στους Έλληνες αναγνώστες, οι οποίοι πρέπει να τα διαβάζουν όλα και να εξάγουν οι ίδιοι τα δικά τους συμπεράσματα.

Ακολουθεί το άρθρο της israelhayom, με πρωτότυπο τίτλο:

Erdogan confidant sends Israel another message of reconciliation

Ο πρώην Τούρκος ναύαρχος Cihat Yayci προτείνει μια διμερή συμφωνία για τις κοινές αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των χωρών, η οποία θα αφήσει κυριολεκτικά μόνη την σύμμαχο του Ισραήλ, την Κύπρο. Ισραηλινός αξιωματούχος: Κάθε πρόταση που έρχεται και είναι σε βάρος της Κύπρου είναι μη εφικτή.

Dean Shmuel Elmas and Ariel Kahana

Μετά από χρόνια διπλωματικών συγκρούσεων, η Τουρκία το Σαββατοκύριακο σηματοδότησε ξανά στο Ισραήλ την επιθυμία της για επαναπροσέγγιση. Τη Δευτέρα, ο πρώην ναύαρχος Cihat Yayci, στενός και έμπιστος συνεργάτης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να δημοσιεύσει μια πρώτη-του-είδους πρόταση για συμφωνία σχετικά με τις κοινές αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των χωρών στη Μεσόγειο Θάλασσα. Το άρθρο θα εμφανιστεί στο ισραηλινό ακαδημαϊκό περιοδικό Turkeyscope – που εκδόθηκε από το Κέντρο Moshe Dayan για Μέση Ανατολή και Αφρικανικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ – υποδεικνύοντας από μόνη της την επιθυμία να εξαλείψει τις εντάσεις με το Ισραήλ.

Το Ισραήλ Hayom πιστεύει ότι ήταν το δεύτερο σήμα συμφιλίωσης από την Τουρκία, καθώς αφορά την ενεργειακή αγορά του Ισραήλ. Πριν από τέσσερις μήνες, αξιωματούχοι στην Άγκυρα έστειλαν στους Ισραηλινούς ομολόγους τους ένα σαφές μήνυμα σχετικά με την επιθυμία της Τουρκίας να ξεκινήσει συνομιλίες για το θέμα. Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο, η διαδικασία σταμάτησε. Η επόμενη πρόταση ακολούθησε μέσω μιας έκθεσης την περασμένη εβδομάδα σε ένα συνεργαζόμενο με τον Ερντογάν Τουρκικό ΜΜΕ για μυστικές συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της Μοσάντ και των Τούρκων ομολόγων τους. Σύμφωνα με την έκθεση, και σε αυτές τις συνομιλίες, οι εκπρόσωποι του Ερντογάν εξέφρασαν την επιθυμία να αναπροσαρμόσουν τις σχέσεις με το Ισραήλ. Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι τους τελευταίους μήνες ο Τούρκος ηγέτης σταμάτησε να διαμαρτύρεται για το Εβραϊκό κράτος.

Σύμφωνα με την πρόταση του Yayci, εν τω μεταξύ, τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών θα συναντηθούν εις βάρος της Κύπρου. Από τη σκοπιά των Τούρκων, η συμφωνία που προτείνεται στους Ισραηλινούς αποτελεί επέκταση των θαλάσσιων συνόρων του πρώην ναυάρχου που κατασκευάστηκε με τη Λιβύη. Αυτή η συμφωνία υπεγράφη στην Τρίπολη στις 27 Νοεμβρίου του περασμένου έτους και είναι η πηγή των τρεχουσών εντάσεων μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας. Εάν σε αυτό το σημείο οι Έλληνες είχαν ήδη εξοργιστεί για τη ναυτιλιακή τους αποκοπή με την Κύπρο – τότε μια τέτοια συμφωνία θα έκανε τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα για την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Πρώτα απ ‘όλα, ο πρώην Τούρκος ναύαρχος επικεντρώνεται στη μεταφορά μπλοκ 8,9,11 και 12 από Κύπριους στα ισραηλινά χέρια. Το μπλοκ 12 είναι η τοποθεσία του πεδίου φυσικού αερίου Yishai-Aphrodite, βορειοδυτικά του πεδίου αερίου Leviathan του Ισραήλ, που ελέγχεται από την ισραηλινή εταιρεία Delek, τον γίγαντα της βιομηχανίας Shell και την Noble Energy με έδρα τις ΗΠΑ. Το πεδίο φυσικού αερίου, που ανακαλύφθηκε στις ακτές της Κύπρου το 2011 από την Noble Energy που εδρεύει στο Τέξας, εκτιμάται ότι περιέχει 7-10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου στην ισραηλινή πλευρά και περίπου 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην κυπριακή πλευρά. Ως αναφορά, η εκτιμώμενη αξία των 100 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου είναι περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου στην περιοχή του πεδίου Yishai-Aphrodite είναι ακόμη υπό αμφισβήτηση, παρά όλες τις άλλες συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι χώρες. Ταυτόχρονα, η Κύπρος και η Τουρκία βυθίζονται σε πολλές διαφορές για τα θαλάσσια σύνορά τους. Ως εκ τούτου, ο Yayci προσπαθεί να επιλύσει τόσο τα προβλήματα της Άγκυρας όσο και της Ιερουσαλήμ με μια διχασμένη συμφωνία, μέσω διμερούς συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ που αφήνει την Κύπρο σε αδιέξοδο.

Επίσης, πιθανό όφελος για το Ισραήλ, βάσει της πρότασης της Yayci, είναι η σύνδεση του σκοπούμενου αγωγού φυσικού αερίου του Ισραήλ με την Ευρώπη με τον ήδη υπάρχοντα τουρκικό αγωγό. Σύμφωνα με τον Yayci, αυτή η επιλογή θα ήταν “πολύ πιο πρακτική και φθηνή για το Ισραήλ σε σύγκριση με το έργο EastMed.”

Εν τω μεταξύ, οποιαδήποτε συγκατάθεση του Ισραήλ στην πρόταση του Yayci, σίγουρα θα προκαλούσε έντονη αντίσταση από την Ελλάδα και την Κύπρο, μεταξύ άλλων. Πρώτα απ ‘όλα, θα έβλεπαν οποιαδήποτε ισραηλινοτουρκική εφαρμογή κυριαρχίας σε αυτό που θεωρούν τα χωρικά τους ύδατα – ως εισβολή. Δεύτερον, η ισραηλινή συμφωνία με την τουρκική πρόταση θα αποτελούσε επίσης αναγνώριση της θέσης της Τουρκίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη κοντά στα ελληνικά νησιά της Ρόδου και του Καστελόριζο. Το υπεράκτιο πεδίο φυσικού αερίου του Leviathan (Αεροφωτογραφία Albatross).

Τέλος, θα έθετε το Ισραήλ σε αβέβαιη θέση σε σχέση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για δύο λόγους. Πρώτον: Ο πρίγκιπας του Αμπού Ντάμπι Mohammed bin Zayed υπέγραψε πρόσφατα ένα αμυντικό σύμφωνο με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Πέρα από αυτό, οι εντάσεις μεταξύ των ΗΑΕ και του Ερντογάν και των εταίρων του στο Κατάρ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πραγματική διπλωματική επίπτωση μεταξύ Ιερουσαλήμ και Αμπού Ντάμπι. Όσον αφορά την τουρκική πρόταση, ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι η βελτίωση των σχέσεων με την Άγκυρα ήταν μία ευπρόσδεκτη εξέλιξη. Ωστόσο, κάθε πρόταση που έρχεται σε βάρος της Κύπρου δεν είναι εκκινητή.

“Η Κύπρος είναι σύμμαχος του Ισραήλ και τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των χωρών αναγνωρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση”, εξήγησε ο ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος. “Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες αναφορές προσέγγισης μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών των χωρών, η ίδια η πρόταση του Yayci που περιέχεται στο άρθρο που έγραψε δείχνει την επιθυμία της Άγκυρας για μια νέα αναβάθμιση των σχέσεων [με το Ισραήλ]”, δήλωσε ο εκδότης του Τουρκικού σκοπού Dr. Hayom. “Για να αναβαθμίσουν οι δύο χώρες τις σχέσεις στο σημείο της πραγματικής ομαλοποίησης, πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία πριν από όλα απαιτούν την επιστροφή πρεσβευτών και προξένων.”

Ο Yanarocak πρόσθεσε: «Για λόγους οποιασδήποτε σχέσης που βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, η Τουρκία πρέπει να αλλάξει τη φύση της συζήτησής της προς το κράτος του Ισραήλ. Με άλλα λόγια, πρέπει να σταματήσει με τη μη νομιμοποίηση του Ισραήλ που βλάπτει την εικόνα του. Πέρα από αυτό, η Άγκυρα πρέπει να διαλύσει τη στενή σχέση της με τη Χαμάς. Εάν ο Ερντογάν το κάνει αυτό, είναι λογικά ασφαλές να πιστέψουμε ότι η Ιερουσαλήμ θα προσπαθήσει να βρει τρόπους για να κάνει τη σχέση αυτή ξανά λειτουργική, όπως συνέβη στο παρελθόν. “

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: israelhayom.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube