REAL TIME |

Weather Icon

Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος στον Alpha 98,9: Να βρεθεί χρυσή τομή για να μην έχουμε κρυπτοχριστιανισμό – Δεν συζητάμε για τη Θεία Κοινωνία

Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος στον Alpha 98,9: Να βρεθεί χρυσή τομή για να μην έχουμε κρυπτοχριστιανισμό – Δεν συζητάμε για τη Θεία Κοινωνία

Την ανάγκη να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι ναοί υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος εκφράζοντας το φόβο πως σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε ένα κρυπτοχριστιανισμό που δεν μας αρμόζει στην Ελλάδα.

Όσον αφορά το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας υπογράμμισε πως δεν είναι κάτι υπό συζήτηση ξεκαθαρίζοντας πως «Όσοι θα έρθουν να κοινωνήσουν, θα κοινωνήσουν».

«Σε ό,τι αφορά τους ανοιχτούς χώρους (σ.σ. τελετή αγιασμού των υδάτων) συμφωνούμε απόλυτα (με την κυβέρνηση). Και εγώ έχω πει ότι δεν πρέπει να γίνει η μεγάλη τελετή των Θεοφανίων. Σε ό,τι αφορά όμως τη Θείες Λειτουργίες εκεί υπάρχει μία πρόταση που είναι ανεφάρμοστη. Ξεφεύγει από τη λογική εντελώς αν σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή στις εξόδιες ακολουθίες έχουμε εννέα πρόσωπα που παρίστανται και είναι εύκολο να οριστούν γιατί είναι οι εννέα πιο στενοί συγγενείς, εσείς αλήθεια ποιους θα επιλέγατε ως στενούς συγγενείς του Χριστού για να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα; Εξόδιο ακολουθία θα κάνουμε; Νομίζω ότι είναι πέρα από κάθε λογική αυτό που προτάθηκε και χαιρόμαστε που ήδη άκουσα την είδηση ότι θα συνομιλήσουν οι δύο άνδρες, τόσο ο Μακαριότατος όσο και ο πρωθυπουργός και νομίζω ότι μπορούν να βρουν τη χρυσή τομή και να πάμε όπως μέχρι τώρα ενωμένοι στο να γιορτάσουμε και Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά και Θεοφάνια και να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και όσα μας περιμένουν στη συνέχεια. Αυτό ελπίζουμε και ευχόμαστε», είπε αρχικά ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος μιλώντας στην εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή στον Alpha 98,9.

«Νομίζω ότι είναι μια εμπειρία που τον βοηθάει πλέον να δει την πραγματικότητα όπως την βλέπουμε όλοι γιατί πλέον ο καθένας μας έχουμε ένα γνωστό, οικείο πρόσωπο άρα ξέρουμε όλοι ότι ναι, πρέπει να προφυλαχθούμε. Αυτό όμως μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να μη γιορτάσουμε Χριστούγεννα έχει μεγάλη διαφορά. Πρέπει να βρούμε τη μέση οδό όπως οι Έλληνες πάντα τη βρίσκουμε», σημείωσε αναφερόμενος στην περιπέτεια του Αρχιεπισκόπου με τον κορωνοϊό.

Ερωτηθείς για το ποια είναι η αντιπρόταση σημείωσε: «Να πάρουμε τα τετραγωνικά των ναών. Δεν μπορούμε να εξισώσουμε όλους τους ναούς. Ο Άγιος Παντελεήμονας Αχαρνών δεν έχει καμία σχέση με τα παρεκκλησία στο Πήλιο. Νομίζω ότι θα πρέπει να βρούμε μία χρυσή τομή. Να βάλουμε ένα ανώτατο όριο πιστών. Αυτό δεν το αρνείται κανείς (σ.σ. την ανάγκη να υπάρχουν περιοριστικά μέτρα). Αυτό το έχουμε τονίσει εξ αρχής. Τα τηρήσαμε από την αρχή με θρησκευτική ευλάβεια και θα τα τηρήσουμε και πάλι. Πρέπει να δημιουργήσουμε κλίμα εμπιστοσύνης για να μπορέσουμε να αντέξουμε».

Ερωτηθείς αν η αναφορά του αφορά μόνο στη λειτουργία των Χριστουγέννων ή αν μιλά γενικότερα συμπλήρωσε: «Κοιτάξτε να δείτε. Εντάξει είναι πολλοί πιστοί που θέλουν και την Πρωτοχρονιά να ξεκινήσουν τη χρονιά τους με την Εκκλησία. Μπορεί κανείς να τους αρνηθεί; Νομίζω ότι εφόσον βρούμε το μέτρο, το πόσοι πιστοί θα είναι μέσα στο ναό όλα τα άλλα μετά τακτοποιούνται. Δεν υπάρχει πρόβλημα».

Σε ερώτηση αν επιμείνει η κυβέρνηση σε αυτό το μέτρο: «Αν επιμείνει η κυβέρνηση εμείς θα ακολουθήσουμε πρώτα πρώτα τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου οι οποία μας διαβιβάζει τις αποφάσεις της κυβερνήσεως. Αν δεν τις διαβιβάσει μετά εμείς έχουμε ένα θέμα, θα είμαστε με τη σύνοδο. Αυτό που προσωπικά φοβάμαι και σας το λέγω υπεύθυνα – θα έχουμε ένα κρυπτοχριστιανισμό που δεν μας αρμόζει στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να πάμε σε ένα τέτοιο σημείο. Γιατί έτσι ενισχύουμε αν θέλετε τους ακραίους οι οποίοι θα πουν ‘ωραία εμείς ανοίγουμε τους ναούς, ελάτε όποιοι θέλετε και θα πληρώσουμε και τα πρόστιμα’. Είναι λύσεις αυτές;».

«Η Θεία Κοινωνία δεν αμφισβητείται από κανένα. Και βεβαίως θα κοινωνήσει. Το ερώτημα δεν είναι η Θεία Κοινωνία. Το ερώτημα είναι ο συγχρωτισμός στο ναό. Μόνο αυτό τίθεται. (…) Η Θεία Κοινωνία θα δοθεί έτσι κι αλλιώς εφόσον θα τελεστούν οι Θείες Λειτουργίες μετά οι πιστοί που θα έρθουν θα βρουν τον τρόπο να κοινωνήσουν. Μην αμφιβάλετε γι’ αυτό. Αυτά τα θέματα είναι πολύ λεπτά», σημείωσε.

«Κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει στον πιστό στην Ελλάδα να λάβει μέρος στη Θεία Κοινωνία, να κοινωνήσει. Γιατί μπορεί να είναι ένας άνθρωπος ω μη γένοιτο αν τον πάρει ο Θεός θα πρέπει να έχει κοινωνήσει. Αυτό είναι συνταγματική κατοχυρωμένο. Προσέξτε το. Στο θέμα της Θείας Κοινωνίας δεν υπάρχει συζήτηση. Δεν το συζητούμε. Όσοι θα έρθουν να κοινωνήσουν, θα κοινωνήσουν. Γίνεται αλλιώς; Αυτό δεν πρέπει να γίνει κρυφά, ούτε με τρόπους που θα διακυβεύει την υγεία των ανθρώπων. Πρέπει να συγκροτημένα. Να παραμείνουμε ενωμένοι και πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή. Αυτό νομίζω ότι αρμόζει στον πολιτισμό μας, στην παράδοση μας και στο λαό μας. Και αυτό επιδιώκουμε και εμείς. Και εν πάση περιπτώσει χαιρόμαστε να ακούμε ότι θα υπάρξει συνάντηση και διάλογος και νομίζω ότι θα φέρει αποτέλεσμα», συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube