Weather Icon

Μετακινούνται οι τεκτονικές πλάκες των συναλλαγών στην Ευρώπη – Δισεκατομμύρια εγκαταλείπουν το City

Μετακινούνται οι τεκτονικές πλάκες των συναλλαγών στην Ευρώπη – Δισεκατομμύρια εγκαταλείπουν το City

Οι ευρωπαικές αγορές θα δουν τη μεγαλύτερη μετατόπιση χρηματιστηριακών συναλλαγών εδώ και δύο δεκαετίες με το που θα ανοίξουν τα χρηματιστήρια τη νέα χρονιά, με το κέντρο βάρους του trading να μεταφέρεται εκτός Λονδίνου λόγω του Brexit.

Οι μεγάλοι παίκτες, που άρχισαν τις προετοιμασίες από τότε που η Βρετανία αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ευρωπαική Ενωση, ελπίζουν οτι η μετάβαση θα είναι ομαλή και οτι δεν θα υπάρξει αναστάτωση στο trading μετοχών και παραγώγων σε ευρώ παρόλο που ο ορίζοντας όσον αφορά στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις παραμένει θολός.

Η εμπορική συμφωνία-ορόσημο του Brexit την περασμένη εβδομάδα θέτει νέους κανόνες για την αλιεία και τη γεωργία χωρίς, ωστόσο, να καλύπτει τον σημαντικό κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Βρετανίας, κάτι που σημαίνει οτι η πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ παύει στο τέλος της 31ης  Δεκεμβρίου.

Οι επόμενες ημέρες θα δώσουν την πρώτη γεύση των επιπτώσεων της μετατόπισης με τις εποπτικές αρχές και στις δύο όχθες της θάλασσας της Μάγχης να είναι σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο διαταραχής στις 4 Ιανουαρίου, στην πρώτη συνεδρίαση των χρηματιστηρίων τη νέα χρονιά.

Δεν αποτελεί μυστικό η επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειωθεί η εξάρτηση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών από το City του Λονδίνου και να αυξηθούν οι όγκοι των συναλλαγών στη Φρανκφούρτη, το Παρίσι, το Αμστερνταμ και σε άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρώπης των 27 χωρών-μελών.

Αυτό όμως θα διαχωρίσει τις αγορές μετοχών, ομολόγων και παραγώγων της Ευρώπης σε δύο ξεχωριστές δεξαμενές συναλλαγών, εγείροντας ανησυχίες για το αν οι επενδυτές θα τύχουν λιγότερο ανταγωνιστικών τιμών στις χρηματιστηριακές τους συναλλαγές.

Από την 4η Ιανουαρίου οι τράπεζες στην ΕΕ πρέπει να πραγματοποιούν συναλλαγές μετοχών σε ευρώ εντός της Ένωσης, κάτι που θα τις αναγκάσει να εγκαταλείψουν τις πλατφόρμες συναλλαγών του Λονδίνου, όπως αυτές του CBOE Europe, του Aquis Exchange, την πλατφόρμα Turquoise του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου και τη Sigma-X Europe της Goldman Sachs, και να μεταφέρουν το trading στους ευρωπαικούς κόμβους που έχουν ανοίξει στο Αμστερνταμ και στο Παρίσι.

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube