fbpx
Weather Icon

Μέλος του τουρκικού κόμματος MHP: ”Το κουρδικό κόμμα HDP είναι ένα σμήνος από έντομα που πρέπει να δολοφονηθούν”

Μέλος του τουρκικού κόμματος MHP: ”Το κουρδικό κόμμα HDP είναι ένα σμήνος από έντομα που πρέπει να δολοφονηθούν”

Neşe İdil / Duvar English

Ο αναπληρωτής ηγέτης του εθνικιστικού Nationalist Movement Party (MHP) της Τουρκία έχει προσέβαλε το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) αποκαλώντας το “ένα σμήνος εντόμων”, ενώ ζήτησε επίσης ευθέως τον θάνατό τους. Ο αναπληρωτής ηγέτης του MHP Semih Yalçın εξισώνει το HDP με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) σε μια σειρά ψυχρών tweets στις 12 Δεκεμβρίου λέγοντας ότι “τα στόματά τους πρέπει να κλείσουν.”

“Το HDP / PKK είναι εχθροί του λαού, της φύσης και της ανθρωπότητας. Η τρομοκρατική ομάδα HDP / PKK είναι ένα κοπάδι πολιτικών εντόμων που πρέπει να σκοτωθούν. Είναι μια ομάδα της οποίας τα στόματα πρέπει να κλείσουν”, δήλωσε ο Γιαλσίν. Τα σχόλιά του έγιναν όταν ο αρχηγός του MHP Devlet Bahçeli, ένθερμος σύμμαχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε το κλείσιμο του HDP.

“Η δικαιοσύνη και ο νόμος πρέπει να αναλάβουν δράση και να κλείσουν το HDP με τρόπο που να μην μπορεί να ανοίξει ξανά. Αυτό που λέω είναι ότι η ικανότητα της τουρκικής πολιτικής να μεταφέρει και να αποδεχθεί το HDP έχει τελειώσει. Αυτό το κρησφύγετο του τρόμου και του αυτονομισμού πρέπει να κλείσει “, δήλωσε ο Μπαχτσέλι στο Twitter.

Σε απάντηση, το HDP είπε ότι ο Μπατσέλι πρέπει να κλείσει το στόμα του αντί να κλείσει το HDP. “Εκείνοι που ενεργούν ως μαφία υπό την άνετη προστασία της κυβέρνησης είναι οι πραγματικοί εχθροί του λαού. Θα φέρουμε τη δημοκρατία σε αυτήν τη χώρα ανεξάρτητα από εσάς. Θα κάνετε στο μέλλον αυτής της χώρας μια μεγάλη χάρη εάν κλείσετε το στόμα σας αντί κλείνοντας το HDP “, είπε το κόμμα.

Τα κουρδικά κόμματα έχουν στοχοποιηθεί από ισχυρισμούς για απόσχιση και τρομοκρατία από την ίδρυσή τους. Το HDP είναι το τελευταίο στην πολυετή παράδοση της πολιτείας. Το HDP συχνά κατηγορείται από την κυβέρνηση και το MHP ότι έχει δεσμούς με το PKK, το οποίο γίνεται αποδεκτό ως τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόλο που το HDP αρνείται αυτούς τους συνδέσμους, συχνά στοχεύει στην εν λόγω κατηγορία. Δεκάδες αξιωματούχοι υψηλού επιπέδου HDP βρίσκονται πίσω από τις κατηγορίες που σχετίζονται με το PKK, συμπεριλαμβανομένων των πρώην συμπροέδρων του Selahattin Demirtaş και Figen Yüksekdağ, και το κόμμα αντιμετωπίζει τεράστια πίεση παρά το ότι είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο μετά το AKP και το κύριο αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).

Το διαβόητο παρελθόν της MHP

Οι απόπειρες ποινικοποίησης του HDP αυξήθηκαν αφού το AKP του Erdoğan σχημάτισε συμμαχία με το MHP και άρχισε να ακολουθεί την εθνικιστική ατζέντα του. Παρά την επιρροή του στην κυβέρνηση, οι ψήφοι του MHP είναι κάτω του 10 τοις εκατό – χαμηλότερες από το HDP – σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Αν και είναι σύνηθες για την κυβέρνηση και τους εθνικιστές να ζητούν από το HDP να «αποστασιοποιηθεί από το PKK», η αντιπολίτευση ζήτησε πρόσφατα από το κυβερνών μπλοκ να αποστασιοποιηθεί από τη μαφία μετά την υποστήριξη του Μπαχτσέλι για έναν από αυτούς.

Ο Μπαχτσέλι τον περασμένο μήνα υπερασπίστηκε τον αρχηγό της μαφίας Αλατίν Τσακίτσι, ο οποίος είναι επίσης στενός φίλος του, αφού απείλησε τον αρχηγό της CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Η κυβέρνηση παρέμεινε ως επί το πλείστον σιωπηλή επί του θέματος, με αρκετούς αξιωματούχους να λένε ότι ξεκίνησε έρευνα στο Τσακίκι για τις απειλές του. Το δικαστικό σώμα δεν ενήργησε τόσο γρήγορα όσο στις υποθέσεις εναντίον μελών του HDP, δίνοντας έτσι de-facto ατιμωρησία στη μαφία και τους ανοιχτούς υποστηρικτές της στο κοινοβούλιο. Ο Çakıcı αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή τον Απρίλιο παρά την καταδίκη του για πολλά γνωστά εγκλήματα κατόπιν επιθυμιών του Μπαχτσέλι.

Η ζωή του φωτίζει έντονα τους δεσμούς μεταξύ της βαθιάς κατάστασης και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και του MHP και της μαφίας. Το γεγονός ότι ο Yalçın χαρακτήρισε το HDP “ένα κοπάδι εντόμων που πρέπει να σκοτωθεί” είναι συγκλονιστικό για πολλούς, λαμβάνοντας υπόψη το διαβόητο παρελθόν του MHP και του κινήματος “ülkücü”, το οποίο είναι μια ομάδα ακροδεξιών υπερ-εθνικιστών Τούρκων.

Η ομάδα “ülkücü”, η οποία είναι επίσης γνωστή ως Γκρίζοι Λύκοι, σκότωσε αριστερούς, Κούρδους, Αλεβίτες και μειονοτικές ομάδες στην Τουρκία στο παρελθόν, ενεργώντας συχνά ως δύναμη του κράτους. Η ομάδα απαγορεύτηκε πρόσφατα στη Γαλλία μετά από επιθέσεις εναντίον Αρμενίων στη χώρα. Ένα από τα πιο γνωστά εγκλήματα που διαπράχθηκε από την ομάδα είναι η σφαγή του Μαρά. Πάνω από εκατό Aλεβ’ιτες στη νότια επαρχία Maraş σκοτώθηκαν το 1978. Μια άλλη είναι η σφαγή Bahçelievler, η οποία ήταν όταν οι Γκρίζοι Λύκοι σκότωσαν επτά αριστερούς φοιτητές στην Κωνσταντινούπολη.

Παίρνοντας εντολές από τον İmralı, Qandil Mountains

Ο Γιάλσι στις 12 Δεκεμβρίου κατηγόρησε το HDP ότι έλαβε εντολές από τα Όρη Καντίλ, την έδρα του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ και τον Άμραλι, αναφερόμενος στη φυλακή İmralı όπου φυλακίστηκε ο αρχηγός του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν. “Υπάρχουν πολλές συγκεκριμένες αποδείξεις ότι αυτό το κόμμα είναι ”δαχτυλίδι” εγκληματικότητας”, δήλωσε ο Γιαλσίν, ισχυριζόμενος ότι το HDP στέλνει νέους στα βουνά για να πολεμήσουν παράλληλα με το PKK.

“Βάψατε τα χέρια σας με αίμα αθώων ανθρώπων! Είστε το μεγαλύτερο εμπόδιο απέναντι στην ειρήνη και την ευημερία του λαού. Σταματήστε να εκμεταλλεύεστε τα προβλήματα, τις προσδοκίες και τα όνειρα των ανθρώπων”, είπε. Ο αναπληρωτής ηγέτης του MHP σημείωσε ότι το κόμμα θα περιμένει “το κλείσιμο και την εξάντληση του τρόμου που το HDP προσπαθεί να διατηρήσει ισχυρό.”

“Αυτό το αηδιαστικό HDP έχει φτάσει στο τέλος της διαδρομής του”, δήλωσε ο Yalçın.

Το HDP στα διεθνή δικαστήρια

Ο συμπρόεδρος της HDP Mithat Sancar δήλωσε ότι θα υποβάλουν καταγγελίες τόσο στα εσωτερικά όσο και στα διεθνή δικαστήρια κατά των παρατηρήσεων της Yalçın. “Ο Yalçın χρησιμοποίησε παρατηρήσεις που γίνονται αποδεκτές ως ένα είδος εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας στο διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο Σανκάρρ στον Νέργκι Ντεμιρκάγια από τον Ντουβάρ σε συνάντηση με μια ομάδα δημοσιογράφων στο κοινοβούλιο στις 12 Δεκεμβρίου. Ο Sancar συνέχισε να δίνει ένα παράδειγμα από τη γενοκτονία της Ρουάντα, λέγοντας ότι ο Hutus ονόμασε τον Tutsis «κατσαρίδες» από το Radio Television Libre des Milles Collines όταν υποκίνησε τις δολοφονίες.

Ο συμπρόεδρος του HDP ανέφερε επίσης μια έκθεση του Genocide Watch που κυκλοφόρησε το 1996, τονίζοντας ότι η σύγκριση της αντίθεσης με ζώα, έντομα, παράσιτα ή ασθένειες είναι ένα από τα βήματα που οδηγούν σε γενοκτονία. Σύμφωνα με τον Sancar, οι παρατηρήσεις του Yalçın στοχεύουν επίσης περίπου έξι εκατομμύρια άτομα που έχουν ψηφίσει υπέρ του HDP. Όταν ρωτήθηκε εάν το κόμμα αναμένει υπόθεση κλεισίματος, ο Sancar είπε, “Υιοθετούμε προφυλάξεις έναντι όλων των δυνατοτήτων”. “Το δικαστικό σώμα είναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, οπότε δεν είναι δύσκολο να ξεκινήσει μια υπόθεση κλεισίματος εναντίον μας. Δεν θεωρούμε απαραίτητο να συζητήσουμε αυτό το θέμα. Κάνουμε τη δική μας δουλειά και συνεχίζουμε.”

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: www.duvarenglish.com

σχετικά άρθρα