REAL TIME |

Weather Icon
Ρωσία , Συρία , Τουρκία 19 Δεκεμβρίου 2020

Με την ουρά στα σκέλια έφυγαν οι Τούρκοι από επτά στρατιωτικά παρατηρητήρια στο Ιντλίμπ

Με την ουρά στα σκέλια έφυγαν οι Τούρκοι από επτά στρατιωτικά παρατηρητήρια στο Ιντλίμπ

Η Τουρκία έχει χτίσει 12 στρατόπεδα στην περιφέρεια Ιντλίμπ, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας της Αστανά, που υπεγράφη μεταξύ Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας, για τη δημιουργία ζώνης αποκλιμάκωσης.

Στη συμφωνία προβλεπόταν η λειτουργία παρατηρητηρίων, για την επιτήρηση και την υλοποίηση της διαδικασίας αποκλιμάκωσης.

Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη τη συμφωνία, που προέβλεπε τη λειτουργία 12 τουρκικών παρατηρητηρίων, έχτισε 12 στρατόπεδα, στα οποία υπηρετούσαν 200-300 στρατιώτες και αξιωματικοί, ενώ σε κάθε στρατόπεδο υπήρχαν τεθωρακισμένα οχήματα και βαρέα όπλα, όλμοι και πυροβολικό.

Απώτερος στόχος της Τουρκίας ήταν η στρατιωτική κατοχή της περιοχής και τελικά η προσάρτησή της στην τουρκική επικράτεια, ενώ στη διάρκεια της παρουσίας του εκεί ο τουρκικός στρατός, αντί να αφοπλίσει τους τζιχαντιστές, όπως είχε υποσχεθεί στην Αστανά, τους εξόπλιζε και τους ενίσχυε με κάθε τρόπο.

Όμως, η επιχείρηση ανακατάληψης που ξεκίνησε στις αρχές του 2020 ο στρατός της Συρίας, με τη βοήθεια της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, έφερε τα επτά από τα 12 στρατόπεδα να βρίσκονται στο μέσον περιοχών που ήλεγχε ο στρατός της Συρίας.

Εκεί, αποκλεισμένα τα τουρκικά στρατόπεδα, προστατεύονταν από ρωσική στρατονομία, υπό την προστασία της οποίας γίνονταν η μεταφορά τροφίμων και οι αναπληρώσεις του προσωπικού.

Όταν ο συριακός στρατός εξεδίωξε από τις περιοχές αυτές του συμμάχους του τουρκικού στρατού τζιχαντιστές, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, είχαν δηλώσει επανειλημμένα ότι ο τουρκικός στρατός δεν αποχωρεί ποτέ από θέσεις που κατέχει και ότι η τουρκική σημαία δεν υποστέλλεται από εκεί που κυματίζει.

Τελικά, φαίνεται ότι και ο τουρκικός στρατός αποχωρεί από θέσεις που κατέχει και η τουρκική σημαία υποστέλλεται από κει που κυματίζει.

Κι αυτό γιατί τις τελευταίες ημέρες ολοκληρώθηκε η σιωπηρή και ταπεινωτική αποχώρηση του τουρκικού στρατού από επτά στρατόπεδα-παρατηρητήρια, ενώ η αποχώρηση από τα άλλα πέντε εξαρτάται από το πότε θα δώσει ο Πούτιν το πράσινο φως στον Άσαντ για τη συνέχιση των επιχειρήσεων για την ανακατάληψη ολόκληρης της επαρχίας Ιντλίμπ.

Σημειώνεται ότι τα τουρκικά ΜΜΕ έγραψαν ελάχιστα για την ταπεινωτική αποχώρηση του τουρκικού στρατού, ενώ ο στρατός διαρρέει ότι δεν πρόκειται για αποχώρηση, αλλά για αλλαγή θέσεων.

Ελπίζω οι Έλληνες επιτελείς να μελετήσουν με μεγάλη προσοχή την υπόθεση αυτή, για να απομυθοποιηθεί ο μύθος που έχει χτιστεί, δυστυχώς και σε ελληνικά μυαλά, για την πραγματική ισχύ του τουρκικού στρατού.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube