Weather Icon

Μασσαλία: Αρμένιοι και Κούρδοι διαδηλώνουν ενάντια στις σφαγές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Μασσαλία: Αρμένιοι και Κούρδοι διαδηλώνουν ενάντια στις σφαγές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ
Στη Μασσαλία, οι αντίπαλοι του Τούρκου αρχηγού κράτους συναντήθηκαν στην πλατεία του δημαρχείου. • © FTV
Ενώ η Αρμενία ξεκινά τρεις ημέρες πένθους σε φόρο τιμής στα θύματα της σύγκρουσης μεταξύ της ίδιας και του τουρκικού κράτους, οι Αρμένιοι και οι Αρμένιοι Κούρδοι διαδηλώνουν σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, όπως στη Μασσαλία, για να καταγγείλουν “τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τα τουρκικό και αζερικό κράτη “.
.
.
Ήταν αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το δημαρχείο της Μασσαλίας, αυτό το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου, για να καταγγείλουν τις σφαγές που διαπράχθηκαν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στα βόρεια της Συρίας.
.
Το κάλεσμα ξεκίνησε από το Συντονιστικό Συμβούλιο των Αρμενικών Οργανώσεων της Γαλλίας και τη Συλλογική Αλληλεγγύη στο Κουρδιστάν, με την υποστήριξη των ελληνικών, ασσυρ0-χαλδεϊκών και κυπριακών ενώσεων.
Καταγγέλλουν ” τα βαρβαρικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν με ατιμωρησία από τα τουρκικό και τα αζερικό κράτη υπό τις διαταγές των δύο δικτατορών Ερντογάν και Αλίγιεφ”.
.
“Σήμερα διαδηλώνουμε σε όλη την Ευρώπη και θέλουμε όλους να μας ακούσουν. Ζήτω η ελευθερία”, είπε ένας Κούρδος μπροστά από το δημαρχείο. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές βαδίσανε προς το Παλιό Λιμάνι.

Μια θανατηφόρα σύγκρουση

Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων άμαχων πολιτών, έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση μεταξύ δύο πρώην σοβιετικών χωρών, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, από τα τέλη Σεπτεμβρίου.
.
Ο πόλεμος ξέσπασε γύρω από τον αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που κατοικείται από Αρμενίους στο Αζερμπαϊτζάν.
Τερματίστηκε με την υπογραφή, στις 9 Νοεμβρίου, συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός υπό την αιγίδα της Μόσχας, με την οποία χορηγήθηκαν σημαντικά εδαφικά σε όφελος του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο υποστηρίζεται από τη Τουρκία, παρότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ επιβίωσε μειωμένο.
.
Η συμφωνία αυτή προκάλεσε θυμό στην Αρμενία, όπου η αντιπολίτευση διαδηλώνει σχεδόν κάθε μέρα ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με την υπογεγραμμένη συμφωνία, η Ρωσία έχει αναπτύξει περίπου 2.000 στρατιώτες για τη διατήρηση της ειρήνης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ένας Ρώσος ναρκοσυλλέκτης σκοτώθηκε από μια έκρηξη αυτή την εβδομάδα.
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube