Ακολουθήστε μας

Οικονομία

“Κυριάκο… τα μαζεύω και φεύγω”

Δημοσιεύτηκε στις

 

Έχω την τιμή να είμαι ένας από τους τακτικούς αναγνώστες σας, καθώς είστε μια φωνή “λογικής” και πολύ “εύστοχα” καυτηριάζετε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.

Σας επισυνάπτω την  προ ημερών ανάρτηση της εταιρείας μου με αφορμή τη μετατροπή της Αστυπάλαιας σε νησί ηλεκτροδοτούμενο από ΑΠΕ και της αντιδιαμετρικά και παράλογης αντιμετώπισης του δικού μου έργου.

Επίσης προ ημερών διάβασα το άρθρο σας με τον τίτλο “Κυριάκο δεν επιστρέφω”, αν και ακόμη φαίνεται να ισχύει το “τα μαζεύω και φεύγω”…

Οφείλω να εξηγήσω, ότι δεν έχω κάτι με την πολιτεία και με την κυβέρνηση. Τουναντίον, επικροτώ και στηρίζω τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από πλευράς κυβέρνησης για να ανορθωθεί η βαριά άρρωστη και τραυματισμένη οικονομία μας, και μάλιστα εν μέσω κορονοϊού και με κόντρα στον παραλογισμό και την ψεκασμένη λογική (με τα οποία έχω και εγώ το πρόβλημα, όπως πιστεύω  και σχεδόν κάθε λογικός και δημιουργικός άνθρωπος στην χώρα μας)!

Για τα όσα λέω, βέβαια υπάρχει λόγος…

Ο λόγος είναι η κακή έως εχθρική αντιμετώπιση που υπάρχει στον τόπο μας στην επιχειρηματικότητα.

Μεγάλωσα σε αγροτική οικογένεια, στην Κέα (Τζιά), που όπως όλα τα Κυκλαδονήσια, νιώθουν έντονη την παρουσία των ανέμων.

Από μικρός προσπάθησα να αξιοποιήσω την αιολική ενέργεια, αρχικά για το σπίτι μου και όταν το νομικό πλαίσιο το επέτρεψε (στα μισά της δεκαετίας του ’90), θέλησα να αποκομίσω και όφελος, στη λογική του να συνδυάσω το “τερπνό με το ωφέλιμο”.

Έχω την τιμή να είμαι από τους πρώτους που δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα και κατάφερα το 2000 να εγκαταστήσω την πρώτη μου ανεμογεννήτρια στην Τήνο (η μοναδική που υπάρχει μέχρι στιγμής στην Τήνο), για την οποία είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος και δικαιωμένος, μια και αισθάνομαι ότι ωφελήθηκα ο ίδιος, ωφελώντας ταυτόχρονα το περιβάλλον και την οικονομία του τόπου μου. https://www.energeiakikykladon.gr/pr10aug/

Αμέσως μετά (το 2001), θέλησα να επεκτείνω την εγκατάστασή μου.

Αγόρασα γη, έκανα νέες αιτήσεις και ξεκίνησα την αδειοδοτική διαδικασία, σε συνεννόηση με τον δήμο, αλλά και με την ομόφωνη γνώμη του.

Το 2004 ολοκλήρωσα σχεδόν την αδειοδότηση και ήμουν έτοιμος για την εγκατάσταση.

Όμως η ηλεκτρική διασύνδεση της Τήνου με την Άνδρο και αυτής με την Εύβοια, άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα και επέβαλε αναμονή -μέχρι να ολοκληρωθούν κάποια δίκτυα- αρχικά μέχρι το 2005.

Το 2005 έγινε 2007 που με τη σειρά του έγινε 2010 και από εκεί εύκολα φτάσαμε στο 2014-15, ανανεώνοντας άδειες, πληρώνοντας εγγυητικές και δεσμευόμενοι σε ΔΕΣΜΗΕ και ΑΔΜΗΕ κλπ.

Μέχρι τότε κανένα πρόβλημα με τον δήμο και την τοπική κοινωνία.

Το 2014, “άνοιξε” επιτέλους τεχνικά ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου. Αμέσως το 2015, ξαναεπικαιροποίησα την αδειοδότηση, στη συνέχεια το 2017 η εταιρεία μου δανειοδοτήθηκε από την Εθνική Τράπεζα, έκανα σύμβαση, αγόρασα εξοπλισμό (ανεμογεννήτριες κλπ), αλλά  αμέσως μετά,  άρχισαν τα προβλήματα…

Η στάση της δημοτικής αρχής άλλαξε κατά 180ο,  ταυτίστηκε με συλλογικότητα που αντιπαλεύει τις ανεμογεννήτριες και από υποστηρικτής έγινε σκληρός διώκτης του έργου -που πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα μικρό αιολικό πάρκο, με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα (3  μόνο ανεμογεννήτριες οι μικρότερες εμπορικά διαθέσιμες και χωρίς νέους δρόμους δίκτυα κλπ)- το οποίο θα παράγει σημαντικό μέρος του ρεύματος που καταναλώνει η ίδια η Τήνος.

Έτσι άρχισε η Οδύσσεια! Εμφανίστηκαν από το πουθενά και χρησιμοποιούνται ως όπλα εναντίον του έργου, απίστευτα και άγνωστα πράγματα, όπως θέματα βλάβης του περιβάλλοντος, ζημιάς στην τοπική οικονομία και στον τουρισμό, μου ετέθη η στάμπα του καταπατητή της δημοτικής περιουσίας επειδή ο δρόμος πρόσβασης διέρχεται διαμέσου έκτασης φερόμενης ιδιοκτησίας δήμου, η στάμπα αυτού που δεν σέβεται την τοπική κοινωνία και την άποψή της (!!!), κλπ (σ.σ. ο ίδιος ο δήμος μου έχει χορηγήσει βεβαίωση ότι πρόκειται περί αγροτικού δρόμου και επίσης έχει ομόφωνα εγκρίνει το έργο και τα συνοδά του !!!).

Διευκρινίζω ότι αυτά λέγονται ΚΑΙ από τα ίδια πρόσωπα που κατά την αδειοδότηση του έργου ήταν ΚΑΙ τότε στο δημοτικό συμβούλιο (όπως ΚΑΙ τώρα) και μου χορήγησαν τη βεβαίωση ότι ο δρόμος πρόσβασης είναι αγροτικός και ενέκριναν ομόφωνα το έργο!!!

Ακολούθησε σειρά καταγγελιών από μέλη του δήμου και ιδιώτες οι οποίες κατέπεσαν όλες.

Σειρά δικαστηρίων από τη δημοτική αρχή με αφορμή κυρίως τον δρόμο πρόσβασης στα οποία δικαιωθήκαμε στο σύνολό τους. Προηγήθηκε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και πάλι από τη δημοτική αρχή, η οποία απορρίφθηκε επιβεβαιώνοντας τη νομιμότητα του έργου.

Μετά από αυτά, περάσαμε σε σειρά παρανόμων ενεργειών από συλλογικότητες και με συμμετοχή δημοτικών συμβούλων δημάρχου κλπ, όπως η αποτροπή εξόδου από το πλοίο σε οχήματα για το έργο (μπετονιέρες), κλείσιμο δρόμων, παρεμποδίσεις από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο (κλείσιμο του δρόμου με φορτηγό του δήμου), https://fb.watch/2gQL3YXSr8/ κλπ, κλπ…

Αυτή τη στιγμή, έχοντας ολοκληρώσει το σύνολο των υποδομών του έργου, (θεμέλια ανεμογεννητριών, πλατείες ανέγερσης, οδοποιία, υπόγειο ηλεκτρικό δίκτυο και δίκτυο διασύνδεσης με ΔΕΔΔΗΕ, κτίριο ελέγχου, υποσταθμό κλπ.), έχοντας καταβάλει μέσω ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΣΜΟΎ, το σύνολον του κόστους του έργου, καθώς και τις δαπάνες για συμμετοχή στο δίκτυο ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ, και με τις ανεμογεννήτριες του έργου να είναι και αυτές ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΕΝΕΣ, ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΕΣ, ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ

ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ εδώ και 2,5 χρόνια (!!!), με τις δανειακές υποχρεώσεις στην τράπεζα σε εκκρεμότητα,

ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΜΟΝΟ Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ για να τελειώσει το έργο, αλλά,!!!…

Βρέθηκε νέο εμπόδιο και πάλι από δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο, καθώς μια απλή διαδικασία χορήγησης αδείας διέλευσης στα φορτηγά που θα μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες στη θέση εγκατάστασής τους, παρεμποδίζεται από τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους. Για την ακρίβεια “αποκρούεται” κατά τη δήλωση του ίδιου του δημάρχου!!! Η οποία είναι “άκρως αποκαλυπτική” των προθέσεων –τουλάχιστον- του ιδίου του δημάρχου.

Σημειωτέον ότι στο έργο έχει μπει και αλλοδαπός (Γερμανός επενδυτής), ο οποίος έχει μείνει άναυδος με τα όσα βλέπει να γίνονται και βέβαια ο διασυρμός της χώρας εκτός των τειχών της, μοιάζει αναπόφευκτος, αν δεν ξεπερασθεί το πρόβλημα άμεσα και με πιθανά σοβαρές επιπτώσεις για την εικόνα της χώρας ως πόλος έλξης (για την ακρίβεια απώθησης !!!) επενδυτών, σε μια περίοδο μάλιστα που η προσέλευση ξένων επενδυτών είναι αναγκαία για την ανόρθωση της οικονομίας μας.

Πέραν των άλλων, μέρα με τη μέρα και υπό το βάρος της πραγματικότητας που ζούμε… αναρωτιέμαι πλέον αν πράττω σωστά, καθώς “με νύχια και με δόντια” προσπαθώ να κρατήσω τα παιδιά μου για να μην φύγουν στο εξωτερικό, αφού έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές τους, “βιώνουν” την ζοφερή Ελληνική πραγματικότητα στην ίδια τους την οικογένεια!!!

Για τους λόγους αυτούς λοιπόν, βλέπω ότι εκτός από τον τίτλο “Κυριάκο, δεν επιστρέφω”, ισχύει ακόμη και το “Κυριάκο, τα μαζεύω και φεύγω” και θα ισχύει δυστυχώς για όσο υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές, που διώχνουν  δημιουργικούς ανθρώπους από τον τόπο μας …

Με εκτίμηση

Γιάννης Στέφας

Σημείωση: Το ψήφισμα της ΠΕΔ είναι με αφορμή την αγωγή της εταιρίας μου εναντίον εκείνων που την παρεμποδίζουν το τελευταίο έτος στο να ολοκληρώσει την σκυροδέτηση των θεμελίων των 3 ανεμογεννητριών, καθώς εμφανίζονται σε κάθε προσπάθεια (σε αλλεπάλληλες προσπάθειες) και κλείνουν τον δρόμο μη επιτρέποντας στις μπετονιέρες να διέλθουν, προκαλώντας ζημιά στο μεταφερόμενο σκυρόδεμα και ακυρώνοντας κάθε φορά τις εργασίες. Σε  όλες τις προσπάθειες αυτές, παρευρίσκετο αστυνομική δύναμη, η οποία όμως δεν κατάφερνε να τους απομακρύνει από τον δρόμο (τους έχει όμως καταγράψει και υποβάλει μηνύσεις) και η διαδικασία διακοπτόταν προκαλώντας ζημιά στην εταιρεία και στο έργο και οδηγώντας την εταιρεία μου στην καταστροφή και κατάρρευση, το οποίο προφανώς είναι και ο στόχος των, για να καταστρέψουν το έργο.

Από το Capital

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία

Κατά μέτωπο επίθεση της ΕΕ σε Apple και Meta! Πρόστιμο 700 εκατ.Ευρώ

Οι κυρώσεις για παραβίαση του νόμου για τις ψηφιακές αγορές έρχονται εν μέσω επιθέσεων στην ΕΕ από την κυβέρνηση Τραμπ για αυτό που θεωρεί ως άδικη στόχευση αμερικανικών εταιρειών από την ένωση.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Close-up view of a smartphone displaying apps, held by a hand, with a blurred laptop in the background.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε στην Apple και τη Meta πρόστιμο συνολικά 700 εκατομμυρίων ευρώ (797 εκατομμύρια δολάρια) κατά την πρώτη εφαρμογή του ορόσημου νόμου για τον ψηφιακό ανταγωνισμό.

Οι κυρώσεις για παραβίαση του νόμου για τις ψηφιακές αγορές έρχονται εν μέσω επιθέσεων στην ΕΕ από την κυβέρνηση Τραμπ για αυτό που θεωρεί ως άδικη στόχευση αμερικανικών εταιρειών από την ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι επέβαλε πρόστιμο 500 εκατομμυρίων ευρώ (570 εκατομμύρια δολάρια) και 200 ​​εκατομμύρια ευρώ (228 εκατομμύρια δολάρια) στην Apple (AAPL) και στον ιδιοκτήτη του Facebook Meta (META).

Επίκρισεις από τη Meta

Ο Τζόελ Καπλάν, επικεφαλής διεθνών υποθέσεων της Meta, επέκρινε την απόφαση της ΕΕ, κατηγορώντας την ότι «προσπαθεί να μειώσει τις επιτυχημένες αμερικανικές επιχειρήσεις».

«Δεν πρόκειται απλώς για πρόστιμο. Η Επιτροπή που μας αναγκάζει να αλλάξουμε το επιχειρηματικό μας μοντέλο, επιβάλλει ουσιαστικά έναν δασμό πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Meta, ενώ απαιτεί από εμάς να προσφέρουμε μια κατώτερη υπηρεσία», πρόσθεσε ο Kaplan.

Κατά τη διάρκεια μιας έρευνας που διήρκεσε ένα χρόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι, για ένα χρονικό διάστημα πέρυσι, η Meta δεν είχε δώσει στους χρήστες τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν εκδόσεις των πλατφορμών της που επεξεργάζονται λιγότερα προσωπικά τους δεδομένα χωρίς να καταβάλουν χρέωση.

Τον Νοέμβριο του 2023, η εταιρεία υιοθέτησε ένα μοντέλο διαφήμισης «συναίνεσης ή πληρωμής», το οποίο ανάγκασε τους Ευρωπαίους χρήστες του Facebook και του Instagram είτε να συναινέσουν σε «συνδυασμό προσωπικών δεδομένων» για εξατομικευμένη διαφήμιση είτε να πληρώσουν για εκδόσεις των πλατφορμών χωρίς διαφημίσεις.

Ένα χρόνο αργότερα, η Meta παρουσίασε ένα άλλο δωρεάν εξατομικευμένο μοντέλο διαφήμισης, το οποίο λέει ότι επεξεργάζεται «λιγότερα προσωπικά δεδομένα», σημείωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή αξιολογεί εάν το νέο μοντέλο συμμορφώνεται με τους κανόνες της.

Η επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι η Apple είχε παραβιάσει τον λεγόμενο κανόνα «διεύθυνσης» στο DMA. Σύμφωνα με τον κανόνα, οι προγραμματιστές εφαρμογών που διανέμουν τις εφαρμογές τους μέσω του App Store της Apple θα πρέπει να μπορούν να ενημερώνουν τους πελάτες, δωρεάν, για εναλλακτικές προσφορές εκτός του καταστήματος, να τους κατευθύνουν σε αυτές και να τους επιτρέπουν να κάνουν αγορές.

Λόγω ορισμένων περιορισμών που επιβλήθηκαν από τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό, «οι καταναλωτές δεν μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από εναλλακτικές και φθηνότερες προσφορές», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για «αδικία» κάνει λόγο η Apple

Ένας εκπρόσωπος της Apple είπε ότι το πρόστιμο είναι «ακόμα ένα παράδειγμα του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει άδικα» την εταιρεία και την αναγκάζει να «χαρίσει την τεχνολογία (της) δωρεάν». Πρόσθεσε ότι σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

«Έχουμε ξοδέψει εκατοντάδες χιλιάδες ώρες μηχανικής και κάναμε δεκάδες αλλαγές για να συμμορφωθούμε με αυτόν τον νόμο, καμία από τις οποίες δεν ζήτησαν οι χρήστες μας. Παρά τις αμέτρητες συναντήσεις, η Επιτροπή συνεχίζει να μετακινεί τις θέσεις στόχου σε κάθε βήμα», είπε ο εκπρόσωπος.

Το μέγεθος των αντίστοιχων προστίμων της Apple και της Meta αντικατοπτρίζει τη «βαρύτητα και τη διάρκεια» των παραβιάσεων του DMA από τις εταιρείες, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσθέτοντας ότι πρέπει να πληρώσουν τα πρόστιμα εντός 60 ημερών διαφορετικά κινδυνεύουν με πρόσθετες οικονομικές κυρώσεις.

Με πληροφορίες από CNN

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία

Λευκός χρυσός της Ελλάδας θα γίνει η φέτα!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αισιόδοξος για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας φάνηκε ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων στην εκπομπή In Business της τηλεόρασης της Ναυτεμπορικής, με τη Μαρία Σμιλίδου.

«Παρόλα τα προβλήματα, το αυξημένο κόστος παραγωγής και την κλιματική κρίση που ταλανίζουν την παραγωγή, τα αγροτικά προϊόντα θα έχουν μέλλον» είπε χαρακτηριστικά. Σημαντικός είναι ο ρόλος των συνεταιρισμών στην προσπάθεια τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα να πρωταγωνιστήσουν στον παραγωγικό τομέα της χώρας σύμφωνα με τον κύριο Σατολιά.

Η παραγωγή φέτας από το Συνεταιρισμό Καλαβρύτων αγγίζει τους 5.000 τόνους φέτας Π.Ο.Π. Καλαβρύτων ετησίως, «είμαστε οι πρώτοι σε πώληση φέτας στη χώρα» τόνισε ο Παύλος Σατολιάς.

«Οι επενδύσεις είναι το όχημα που θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα, θα μειώσει τα κόστη και θα μας βάλει στην αγορά» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε προσπάθεια εξωστρέφειας.

«Αποτελεί στρατηγική επιλογή να βγουν τα προϊόντα μας προς τα έξω. Την προηγούμενη εβδομάδα έφτασε το πρώτο μας φορτίο στην Αμερική. Οι δασμοί Τραμπ μας καθυστέρησαν, ωστόσο με την αναβολή τους το φορτίο πήγε» σχολίασε για τις δυσκολίες στο διεθνές εμπόριο. «Η ελληνική φέτα ταξιδεύει σε 78 χώρες του πλανήτη» και μπορεί να γίνει ο «λευκός χρυσός» της χώρας τόνισε εμφατικά.

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία

Η μικροσκοπική χώρα που κερδίζει από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αν και έχει έκταση μόλις 730 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μόνο έξι εκατομμύρια κατοίκους, είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα στον κόσμο. Οι σημαντικότεροι θαλάσσιοι εμπορικοί δρόμοι περνούν από το λιμάνι της.

Ο λόγος για τη Σιγκαπούρη. Μια μικρή δημοκρατία στη νοτιο-ανατολική Ασία, που ξαφνικά έχει γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Nvidia, του αμερικανικού ψηφιακού κολοσσού. Σύμφωνα μάλιστα επίσημα στοιχεία, μόνο στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πουληθεί περισσότεροι ημιαγωγοί της Nvidia, απ`ότι στη Σιγκαπούρη.

Το οικονομικό έτος 2024, η Σιγκαπούρη αντιπροσώπευε το 11,2% των συνολικών εσόδων της Nvidia, ύψους 6,83 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ένα χρόνο αργότερα, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 18,1% και τα έσοδα πολλαπλασιάστηκαν στα 23,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 246,7%.

Η εταιρεία διευκρινίζει ότι, στην πραγματικότητα, το ποσοστό των πωλήσεων ημιαγωγών στη Σιγκαπούρη είναι περίπου 2%, αλλά οι υπολογισμοί βασίζονται στη διεύθυνση χρέωσης των πελατών. «Οι πελάτες χρησιμοποιούν τη Σιγκαπούρη για να συγκεντρώνουν τις χρεώσεις, αλλά τα προϊόντα μας αποστέλλονται σχεδόν πάντα αλλού», εξηγεί η Nvidia στην τελευταία έκθεσή της.

Στο «δρόμο» για την Κίνα

Σύμφωνα με τους Straits Times, υπάρχουν αυξανόμενες υποψίες ότι ορισμένες χώρες- με πρώτη την Κίνα-παρακάμπτουν, μέσω Σιγκαπούρης τους εμπορικούς φραγμούς που έχουν θέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες για την εξαγωγή αμερικανικών ημιαγωγών και επεξεργαστών. Την περασμένη εβδομάδα τρεις άνδρες κατηγορήθηκαν στη Σιγκαπούρη ότι ήταν υπεύθυνοι για τη μεταφορά μικροτσίπ της Nvidia στην Κίνα. «Μεγάλες ποσότητες ημιαγωγών αποστέλλονται ονομαστικά στη Μαλαισία, αλλά στην πραγματικότητα  μπορεί να καταλήξουν στην Κίνα», γράφει η εφημερίδα.

Η Εισαγγελία της Σιγκαπούρης έχει διατάξει έρευνες, καθώς διαφαίνεται πώς υπάρχει «ένα δίκτυο ιδιωτών και εταιρειών  που «ξεπλένουν» τον τελικό προορισμό των «κατασκευασμένων στις ΗΠΑ», επεξεργαστών. Οι κατηγορούμενοι πρόκειται να παρουσιαστούν ενώπιον της δικαιοσύνης τον επόμενο μήνα και ερευνώνται για  το γεγονός ότι «έστειλαν σε φορολογικούς παραδείσους κάπου 390 εκατομμύρια δολάρια, από έσοδα που απέσπασαν από αυτή την παράνομη δραστηριότητα», σύμφωνα με το Reuters.

Δεν είναι μόνο η Nvidia

Πριν από λίγες μέρες, ο πρόεδρος Τραμπ πρόσθεσε μάλιστα τον επεξεργαστή Η20 της Nvidia στον κατάλογο με τα απαγορευμένα  προς εξαγωγή στην Κίνα, ηλεκτρονικά προϊόντα. Πρόκειται για έναν επεξεργαστή που σχεδίασε η εταιρεία ειδικά για να επιτρέπει στην Κίνα να συμμορφώνεται με τους περιορισμούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ και να συνεχίσει να έχει πρόσβαση στην τεχνολογία της. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο τα προϊόντα Nvidia που υπόκεινται σε ελέγχους εξαγωγών, αλλά και εκείνα της Dell και της Supermicro.

Οι αρχές λένε πώς είναι δύσκολο να ελεγχθεί ολόκληρη η αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς οι αμερικανικές εταιρείες μπορούν ελεύθερα να πουλήσουν προϊόντα σε μη απαγορευμένες περιοχές, ανεξάρτητα από το τι κάνει στη συνέχεια ο παραλήπτης- κάτι που συχνά είναι πέρα ​​από τον έλεγχο του πωλητή.

Όλα αυτά βέβαια, είναι παρενέργειες του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να εμποδίσει τον αντίπαλό της να αποκτήσει πρόσβαση στην τεχνολογία της και επιβάλλει άκρως περιοριστικά μέτρα, όπως ελέγχους εξαγωγών και δασμούς. Από την πλευρά της, η Κίνα προσπαθεί να παρακάμψει τους φραγμούς με κάθε δυνατό τρόπο. Και η Σιγκαπούρη βρίσκεται στη μέση αυτής της εμπορικής σύγκρουσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις22 δευτερόλεπτα πριν

Πολύ φοβάμαι για διαμοιρασμό της περιοχής!

Παρέμβαση του Σταύρου Καλεντερίδη στην τηλεόραση της "Ναυτεμπορικής"

Διεθνή15 λεπτά πριν

Ρούμπιο: Ο πρόεδρος Τραμπ είναι αποφασισμένος να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι αποφασισμένος να αποτρέψει το Ιράν...

Διεθνή30 λεπτά πριν

Απειλεί με αποχώρηση των ΗΠΑ από τις διαπραγματεύσεις ο Βανς! Πίεση σε Ουκρανία-Ρωσία να τα βρούνε

Οι δηλώσεις γίνονται την ώρα που Αμερικανοί, Ουκρανοί και Ευρωπαίοι συναντώνται στο Λονδίνο για έναν γύρο συνομιλιών.

Διεθνή45 λεπτά πριν

Τελεσίγραφο Μαχμούντ Αμπάς στη Χαμάς! Να πελευθερώσει τους ομήρους και να παραδώσει τα όπλα της στην Παλαιστινιακή Αρχή

Η Χαμάς έχει αρνηθεί αιτήματα τους τελευταίους μήνες από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ να παραδώσει τα όπλα της.

Close-up view of a smartphone displaying apps, held by a hand, with a blurred laptop in the background. Close-up view of a smartphone displaying apps, held by a hand, with a blurred laptop in the background.
Οικονομία1 ώρα πριν

Κατά μέτωπο επίθεση της ΕΕ σε Apple και Meta! Πρόστιμο 700 εκατ.Ευρώ

Οι κυρώσεις για παραβίαση του νόμου για τις ψηφιακές αγορές έρχονται εν μέσω επιθέσεων στην ΕΕ από την κυβέρνηση Τραμπ...

Δημοφιλή