REAL TIME |

Weather Icon

Κύπρος: Σφραγίζει τα οδοφράγματα ως τις 25 Δεκεμβρίου το Ψευδοκράτος

Κύπρος: Σφραγίζει τα οδοφράγματα ως τις 25 Δεκεμβρίου το Ψευδοκράτος

Σταματούν οι διελεύσεις μεταξύ 15-25 Δεκεμβρίου για όσους μένουν στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο και εργάζονται στη νότια Κύπρο

Από αύριο και μέχρι και τα Χριστούγεννα απαγορεύονται στην Κύπρο οι διελεύσεις μέσω των οδοφραγμάτων για όσους μένουν στα κατεχόμενα και εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές, εξαιρούνται οι Τουρκοκύπριοι φοιτητές και μαθητές, αλλά και οι ασθενείς που είναι υπό θεραπεία στις ελέυθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι νέες αποφάσεις της λεγόμενης «επιτροπής μεταδοτικών ασθενειών», του ψευδοκράτους που συνήλθε σήμερα περιλαμβάνουν επίσης την απαγόρευση όλων των εκδηλώσεων για την Πρωτοχρονιά σε κλειστούς ή ανοικτούς χώρους, καθώς και την αύξηση της υποχρεωτικής καραντίνας από 7 σε 10 μέρες.

Τα νέα μέτρα, προβλέπουν ότι οι διελεύσεις μεταξύ 15-25 Δεκεμβρίου, των ημερομηνιών αυτών περιλαμβανομένων, για όσους μένουν στην «βόρεια (κατεχόμενη) Κύπρο» και εργάζονται στη «νότια Κύπρο» (Κυπριακή Δημοκρατία) και όσους κάνουν εμπόριο μέσω του Κανονισμού της ΕΕ για τη Πράσινη Γραμμή, σταματούν. Σταματούν επίσης οι διελεύσεις το ίδιο χρονικό διάστημα για τους οδηγούς ταξί ή μέσων μαζικής μεταφοράς προς τις ελεύθερες περιοχές. Από το μέτρο εξαιρούνται οι Τουρκοκύπριοι μαθητές, φοιτητές και ασθενείς υπό θεραπεία στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων οι διελεύσεις σταματούν και για όσους μένουν στις ελεύθερες περιοχές, Ελληνοκύπριους και άλλους, και εργάζονται στα κατεχόμενα, αλλά και για όσους θέλουν να επισκεφθούν εγκλωβισμένους Ελληνοκύπριους στα κατεχόμενα. Οι εργαζόμενοι που μένουν στην μια πλευρά και εργάζονται στην άλλη, θα μπορούν να περάσουν οι μεν από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα, αλλά θα μπουν σε υποχρεωτική καραντίνα 10 ημερών. Οι δε από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές, θα μπορούν να έρθουν στην ελληνοκύπριακή πλευρά, αλλά όταν επιστρέψουν να μπουν σε καραντίνα 10 ημερών ή να μείνουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά μέχρι την άρση του μέτρου της υποχρεωτικής καραντίνας στην επιστροφή τους στα κατεχόμενα.

Η επιδημιολογική ομάδα του λεγόμενου «υπουργείου υγείας» του ψευδοκράτους αποφάσισε επίσης ότι όσοι φτάνουν στο ψευδοκράτος από το εξωτερικό με αρνητικό PCR, 72 ωρών θα μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα όχι 7 αλλά 10 ημερών, από την οποία θα βγαίνουν εφόσον κάνουν δεύτερο PCR και είναι κι αυτό αρνητικό.

Εξακολουθεί να ισχύει η κατάργηση των σύντομων επισκέψεων μέχρι 72 ώρες, χωρίς καραντίνα, μέχρι να ληφθεί αντίστοιχη απόφαση.

Από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2021, περιλαμβανομένων και των δύο ημερομηνιών, απαγορεύτηκαν οι εορτασμοί και οι εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, όπως και σε εξωτερικούς χώρους. Κλειστά παραμένουν μεταξύ 15 – 25 Δεκεμβρίου ταβέρνες, μπαρ, κλαμπ και παρόμοια κέντρα διασκέδασης. Καφέ και εστιατόρια θα λειτουργούν με βάση τα μετρά που ανακοινώθηκαν πιο πριν, όχι περισσότερο από έξι άτομα στο τραπέζι, 1.5 μέτρο απόσταση μεταξύ των τραπεζιών κτλ. Η παραβίαση των κανόνων αυτών προβλέπει πρόστιμα. Εξακολουθούν, αναφέρεται, να ισχύουν οι κανόνες που αφορούν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η επιδημιολογική ομάδα του «υπουργείου υγείας» του ψευδοκράτους, εξέδωσε απόφαση και για όσους μεταβαίνουν στα κατεχόμενα για σκοπούς θεραπείας με σκοπό να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση λέγοντας ότι κι αυτοί θα μπαίνουν σε υποχρεωτική 10ημερη καραντίνα και μετά θα μπορούν να πάνε στα κέντρα γονιμότητας. Για όσους είναι υπό θεραπεία, το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας θα ισχύσει μετά τις 24 Δεκεμβρίου.

Η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί στις 24 Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube