Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Τουρκία 3 Δεκεμβρίου 2020

Κώστας Μαυρίδης: Μόνο το πάγωμα της Τελωνειακής Ένωσης μπορεί να συμμορφώσει την Τουρκία

Κώστας Μαυρίδης: Μόνο το πάγωμα της Τελωνειακής Ένωσης μπορεί να συμμορφώσει την Τουρκία

Τις νομικές, πολιτικές και εμπορικές παραβιάσεις της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, από το καθεστώς Ερντογάν, παρέθεσε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ-S&D) σε κλειστή συνεδρία της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου. Η συζήτηση αφορούσε την παρούσα κατάσταση της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, στην παρουσία εκπροσώπου της Επιτροπής και στο πλαίσιο ευρύτερης συζήτησης για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης τόνισε ότι η Τελωνειακή Ένωση αποτελεί προνομιακό καθεστώς εμπορίου, το οποίο η ΕΕ παρέχει προς την Τουρκία. Ακολούθως, παρέθεσε μία προς μία, τις τουρκικές παραβιάσεις της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, καταδεικνύοντας την εις βάρος της ΕΕ κατάσταση και την απραξία της. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι: 

α) Η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να άρει το εμπάργκο σε πλοία, αεροσκάφη και προϊόντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραβιάζοντας την νομική της υποχρέωση βάσει της Τελωνειακής Ένωσης.

β) Το παράνομο εμπάργκο που η Τουρκία επιβάλλει σε ευρωπαϊκές εμπορικές και άλλες δραστηριότητες με βάση την Κύπρο, επηρεάζει δυσμενώς τον ανταγωνισμό και προκαλεί σημαντικές ζημιές στην ΕΕ σε διάφορους τομείς (ναυτηλία, αερογραμμές, επικοινωνίες κ.ά.).

γ) Εκτός από οικονομικές συνέπειες, έχουν επανειλημμένως διαπιστωθεί οι υπαρκτοί κίνδυνοι για ατυχήματα με ανθρώπινες απώλειες από την παράνομη λειτουργία αεροδρομίου στο κατεχόμενο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

δ) Η ΕΕ ουδέποτε έθεσε θέμα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) παρά τις συσσωρευμένες παραβιάσεις κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας που υφίστανται από το 2004. Σε αντίθεση, η Τουρκία πρόσφατα προσέφυγε στον ΠΟΕ εναντίον της ΕΕ, θεωρώντας ότι επηρεάζεται δυσμενώς από το ζήτημα που προέκυψε με το χάλυβα.

ε) Η Τουρκία παρεμβάλει σωρεία εμπορικών φραγμών, κατά παράβαση της Τελωνειακής Συμφωνίας, σε διάφορους τομείς (όπως στα φαρμακευτικά προϊόντα), για τους οποίους γίνεται αναφορά στην πρόσφατη έκθεση (2020) της Επιτροπής για την Τουρκία. Μάλιστα, ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

στ) Οι παραβιάσεις θεμελιωδών κανόνων δικαίου και των πλέον βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός Τουρκίας, καθώς και η ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στην Αν. Μεσόγειο μέχρι την συνεχιζόμενη κατοχή κυπριακού εδάφους και γενικότερα η νεο-οθωμανική επεκτατικότητα, δεν επιτρέπουν τη συνέχιση του προνομιακού καθεστώτος εμπορίου χωρίς δασμούς και περιορισμούς στα τουρκικά προϊόντα.

Ο κ. Μαυρίδης κατέληξε υποδεικνύοντας ότι τα πιο πάνω συνιστούν ουσιαστική παραβίαση της Συμφωνίας (material infringement of the Agreement), καλώντας την ΕΕ να προχωρήσει στην αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία και απευθυνόμενος στην Επιτροπή ρώτησε τι άλλο πρέπει να συμβεί για να αξιολογηθεί η παραβίαση ουσιαστική.  

Πηγή: philenews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube