Weather Icon
Κύπρος 15 Δεκεμβρίου 2020

Κατεχόμενα: Ανοίγουν τις εκκλησιές για εκδηλώσεις

Κατεχόμενα: Ανοίγουν τις εκκλησιές για εκδηλώσεις

Θεωρεί τις κατεχόμενες εκκλησιές ότι βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία του το ΕΒΚΑΦ. Μετά τη γνωστή ιστορία και τους ανυπόστατους ισχυρισμούς για την περιουσία του θρησκευτικού ιδρύματος στην περίκλειση πόλη της Αμμοχώστου, ανοίγει θέμα και με τις κατεχόμενες εκκλησιές στα κατεχόμενα οι οποίες αναστηλώνονται με δαπάνες της ΕΕ. Το ΕΒΚΑΦ με μια απύθμενου θράσους ανακοίνωση του, υποστηρίζει ότι είναι το υπεύθυνο ίδρυμα για τις εκκλησίες στα κατεχόμενα, σημειώνοντας παράλληλα ότι προχωρεί στο άνοιγμα των αναστηλωμένων εκκλησιών για να μην βρίσκονται σε αχρησία με τη διοργάνωση κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Υπενθυμίζεται σχετικά, ότι μόλις πριν από λίγες μέρες οι παράνομες αρχές του «δήμου Λευκονοίκου» σε συνεργασία με το ΕΒΚΑΦ είχαν διοργανώσει φιλανθρωπικό παζαράκι στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον κατεχόμενο δήμο. Δεν ήταν όμως η μοναδική περίπτωση, καθώς το 2009 είχαμε τη μετατροπή του ναού της Παναγίας Οδηγήτριας στην παλιά Λευκωσία σε πολιτιστικό κέντρο. Από την ανακοίνωση του ΕΒΚΑΦ όμως φαίνεται ότι πλέον η χρήση των ναών για τέτοιου είδους εκδηλώσεις θα είναι συχνό φαινόμενο.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠ, η εφημερίδα Vatan σε άρθρο της αναφέρει ότι το ΕΒΚΑΦ ισχυρίστηκε ότι το ίδιο είναι υπεύθυνο για τις εκκλησίες που βρίσκονται στα κατεχόμενα και ότι δαπάνησε «σοβαρά κονδύλια» για συντήρηση αυτών των εκκλησιών. Σε γραπτή του δήλωση, το ΕΒΚΑΦ υποστηρίζει ότι «δεν πρέπει ποτέ να ξεχνιέται ότι το ΕΒΚΑΦ, που είναι ένα ίδρυμα 450 χρόνων, καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια εντός του προϋπολογισμού του για να αναστηλώσει και να προστατεύσει όλους τους χώρους λατρείας». 

Το ΕΒΚΑΦ αναφέρει επίσης ότι μόνο για την αναστήλωση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα δαπάνησε 2,5 εκατομμύρια ευρώ και ότι την ίδια προσέγγιση επέδειξε σε σχέση και με άλλες εκκλησίες.  

Ένα άλλο σημαντικό βήμα για προστασία των εκκλησιών σχετίζεται με το άνοιγμα των αναστηλωμένων εκκλησιών για χρήση, υποστηρίζεται στη δήλωση, η οποία αναφέρει ότι παλιά οι αναστηλωμένες εκκλησίες παρέμεναν κλειστές. 

Σύμφωνα με το ΕΒΚΑΦ, αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτάθηκαν προς το ίδιο λέγοντας ότι καταστρέφονται οι αναστηλωθείσες με χρήματα της ΕΕ εκκλησίες όταν δεν χρησιμοποιούνται και επομένως πρέπει να λειτουργούν ως χώροι στους οποίους γίνονται κοινωνικές/ πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ισχυρίστηκε και τα εξής: 

«Το ίδρυμά μας επέδειξε θετική και εποικοδομητική προσέγγιση σε αυτή την κατάσταση και έδωσε τις εκκλησίες προς χρήση των δήμων της περιοχής για κοινωνικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επιπλέον, παρέχουμε στους δήμους κάθε είδους στήριξη για φροντίδα και επιδιόρθωση των εκκλησιών. Και οι δήμοι άρχισαν να χρησιμοποιούν τις εκκλησίες για λειτουργίες όπως εργόχειρο γυναικών και να τις προστατεύουν από κάθε είδους ζημιά επιδιορθώνοντάς τις. Και αυτή η κατάσταση είναι ένα άλλο παράδειγμα της φροντίδας που επιδεικνύουμε για όλους τους χώρους λατρείας».       

Σημειώνοντας ότι αν υπάρχουν ελλείψεις σε σχέση με την κατάσταση των εκκλησιών το ίδρυμα αναφέρει ότι είναι έτοιμο να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του στο θέμα αυτό και χαρακτήρισε χωρίς νόημα και κακοπροαίρετη την προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το ΕΒΚΑΦ δεν παρέχει την απαραίτητη φροντίδα σε όλους τους χώρους λατρείας.

Σημειώνεται επίσης ότι την περασμένη βδομάδα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επικαλέστηκε το αρχείο του ΕΒΚΑΦ όσον αφορά τους τίτλους ιδιοκτησίας στο Βαρώσι. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hakikat την περασμένη βδομάδα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Διοίκησης των Βακουφίων Μουσταφά Γκιοκμέν, ανέφερε ότι η εγκυρότητα των τίτλων ιδιοκτησίας σχετικά με το Βαρώσι φαίνεται στο αρχείο του ΕΒΚΑΦ. 

Σε δηλώσεις κατά τη συνάντηση, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι λόγω του αγώνα που διεξήγαγε ο πρώην ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Δρ Φαζίλ Κουτσιούκ κατά την Βρετανική αποικιοκρατία, η Διοίκηση των Βακουφίων πέρασε στη διοίκηση των Τουρκοκυπρίων, υπογραμμίζοντας ότι τα Βακούφια αντιπροσωπεύουν έναν σημαντικό θεσμό, ο οποίος διαχειρίζεται και αξιολογεί τις περιουσίες από τα παλαιά χρόνια, για να τον μεταφέρει στις μελλοντικές γενιές με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο.

Αναφερόμενος στο θέμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η πολιτική που ακολουθούν εκεί δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο, προσθέτοντας ότι τα δικαιώματα του ΕΒΚΑΦ δεν θα παραβιαστούν από την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», που αναγνωρίζεται διεθνώς.

Φωνάζουν ακόμα για παρεμβάσεις στο ΚΕΕ 

Ο  «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Φαϊζ Σουτζούογλου, αναφερόμενος σε δηλώσεις του στο θέμα της αποχώρησης του από τον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης για την ηγεσία του κόμματος, είπε ότι υπήρξαν παρεμβάσεις ενάντια στην υποψηφιότητα του από την Τουρκία, αφού του ασκήθηκαν πιέσεις να αποσυρθεί από τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ανέφερε επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα στην τουρκοκυπριακή «Γενί Ντουζέν» (πηγή ΓΤΠ), πως συναντήθηκε με δύο άτομα που του ανέφεραν πως ήρθαν έχοντας αυτό τον σκοπό (να τον κάνουν να αλλάξει γνώμη) και να του μεταφέρουν ότι θα υπήρχε υποστήριξη στην άλλη υποψηφιότητα. Αρνήθηκε ωστόσο να αποκαλύψει την ταυτότητά τους.

Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα η «Αβρούπα» αποκαλύπτει τα άτομα τα οποία προσέγγισαν τον Σουτζούογλου για να του ασκήσουν πιέσεις να αποσύρει την υποψηφιότητα του και γράφει ότι ένα από αυτά είναι ο Μπιναλί Γιλτιρίμ (πρώην Πρωθυπουργός της Τουρκίας και συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν).

Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι ο Σουτζούογλου δήλωσε πως δεν υπάρχει συμφωνία να υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος για την ηγεσία στο προσεχές συνέδριο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, που αναμένεται να γίνει είτε τον Απρίλιο, είτε τον Μάιο.

Διαφωνίες για το τιμολόγιο 

Διαφωνίες στα κατεχόμενα για το ποιος πληρώνει τελικά τα τιμολόγια των έργων που γίνονται από την Τουρκία. Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Αβρούπα (πηγή ΓΤΠ) τα χρήματα καταβάλλονται από το κατοχικό καθεστώς. Κάτι όμως που διαψεύδει ο Ερσίν Τατάρ. 

Σε δημοσίευμά της η Αβρούπα γράφει πως ποσό 900 εκατομμυρίων λιρών Τουρκίας (ΤΛ) πληρώθηκε για επιδιόρθωση της βλάβης στον αγωγό μεταφοράς νερού από το Αναμούρ της Τουρκίας στα κατεχόμενα και ότι τα χρήματα αυτά πληρώθηκαν από την «ΤΔΒΚ». 

Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες και τα 100 εκατομμύρια ΤΛ που χρειάστηκαν για την ανέγερση του νοσοκομείου επειγόντων περιστατικών στην κατεχόμενη Λευκωσία καταβλήθηκαν από την «ΤΔΒΚ» και όχι από την Τουρκία, όπως δηλώθηκε. 

Ωστόσο, η Κίπρις Πόστασι έγραψε πως ο Ερσίν Τατάρ μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή διέψευσε το δημοσίευμα της Αβρούπα και επεσήμανε ότι η βλάβη στον αγωγό επιδιορθώθηκε με κονδύλια που έστειλε η Τουρκία. 

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube