Weather Icon
Οικονομική Κρίση 21 Δεκεμβρίου 2020

Κανένας δεν βλέπει τι έρχεται…

Κανένας δεν βλέπει τι έρχεται…

Κατά την περίοδο του 2009 και του 2010 ενώ οι αριθμοί μιλούσαν από μόνοι τους κανένας δεν ήθελε να δει αυτό που ερχόταν. Πολύ περισσότερο δεν το έβλεπαν οι πρωθυπουργοί της περιόδου ο Κ. Καραμανλής που έχασε τις εκλογές και ο Γ. Παπανδρέου που τις κέρδισε με το σύνθημα “λεφτά υπάρχουν”.

Μάλιστα…

“Το πλήγμα που αναμένουμε από το lockdown και την παράτασή του θα εμφανιστεί με χρονική υστέρηση και θα επηρεάσει κυρίως τα έσοδα του Δεκεμβρίου και των επόμενων μηνών” σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Σωστή παρατήρηση…

Η είδηση όμως είναι πως σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2020, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 18.313 εκατ. ευρώ…

Αντιλαμβάνεται κάποιος το μέγεθος;

Επιχειρήσεις “ζόμπι”…

Την είδηση αυτή πρέπει να την συναρτήσει κάποιος με  μια παράγραφο της ομιλίας του επικεφαλής της Eurobank κ. Φ. Καραβία σε σχετική εκδήλωση του ΙΟΒΕ.

“Αν δείτε τον κατάλογο των αιτήσεων που λάβαμε για χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών θα δείτε ότι λάβαμε αιτήματα επιχειρήσεων με αρνητικά ίδια κεφάλαια, λάβαμε αιτήματα από υπερδανεισμένες επιχειρήσεις με λόγο χρέους προς ακαθάριστα έσοδα 8 και 10, λάβαμε αιτήματα από εταιρείες οι οποίες ήδη είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια…”

Στην ίδια εκδήλωση  ο επικεφαλής της Εθνικής  κ. Π. Μυλωνάς συμπέρανε πως: “Δεν νομίζω ότι δεν γίνονται επενδύσεις επειδή δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Απλώς, δεν υπάρχουν επενδύσεις”.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια οι πάγιες επενδύσεις, τις οποίες συνήθως επιδιώκουν να χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες, είναι λιγότερο του 10% του ΑΕΠ. Και αν σε αυτές προστεθούν οι αποσβέσεις, τότε οι “καθαρές” επενδύσεις που φέρνουν την ανάπτυξη, πρακτικά δεν υπάρχουν.

Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής δυο από τις μεγαλύτερες τράπεζες αφορούσαν απαντήσεις τους σε προηγούμενη τοποθέτηση του Προέδρου της Τραπέζης της Ελλάδας κ. Στουρνάρα πως από τα 40 δισ. ευρώ που μπήκαν στα ταμεία των τραπεζών τα τελευταία χρόνια, “ένα πολύ, πολύ μικρό μέρος έχει πάει στην ιδιωτική οικονομία”.

Αντίθετα, το πλεόνασμα τραπεζικής ρευστότητας που δημιουργήθηκε, διοχετεύεται κυρίως σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, σε καταθέσεις της ΤτΕ και στη μείωση του διατραπεζικού δανεισμού…

Κανένας δεν βλέπει τι έρχεται;

Αντιθέτως μάλλον πολλοί το βλέπουν καθώς όσοι χρωστάνε και δεν έχουν να χάσουν τίποτα προσπαθούν να αυξήσουν περαιτέρω τα χρέη τους και όσοι δεν χρωστάνε αρνούνται να δανειστούν για να μην χρειαστεί να χάσουν αυτά που έχουν…

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube