REAL TIME |

Weather Icon
Γεωπολιτική 31 Δεκεμβρίου 2020

James Stavridis : Πέντε βιβλία του 2020 που εξηγούν τον κόσμο

James Stavridis : Πέντε βιβλία του 2020 που εξηγούν τον κόσμο

Κάθε φορά που ξεκινούσα να επισκεφθώ μια χώρα – μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ όταν ήμουν Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής, προσπαθούσα να διαβάζω κάποιο βιβλίο που θα μπορούσε να με βοηθήσει να καταλάβω την ιστορία, τον πολιτισμό και το zeitgeist του τόπου.

Έτσι, καθώς τελειώνει το 2020, θέλω να προτείνω πέντε βιβλία που με βοήθησαν να κατανοήσω τον “μπερδεμένο” κόσμο, όπως αυτός έχει διαμορφωθεί, τον τελευταίο χρόνο.

Ας ξεκινήσουμε με μια ματιά σε μερικές από τις πλέον σημαντικές παγκόσμιες τάσεις: το “The New Map: Energy, Climate, and the Clash of Nations” του βραβευμένου με Pulitzer αναλυτή Daniel Yergin (σ.σ. ο Dan είναι συνάδελφός μου στην εταιρεία ιδιωτικών επιχειρηματικών κεφαλαίων Carlyle Group).

Το βιβλίο του Yergin για τον κλάδο του πετρελαίου, “The Prize”, του 1990, αποτελεί τυπικό σημείο αναφοράς στις περισσότερες σχολές μεταπτυχιακών σπουδών επί των διεθνών σχέσεων. Παρεμπιπτόντως, ο κόσμος εξακολουθεί να εξαρτάται από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα για το 80% της ενέργειάς του – περίπου στο ίδιο ποσοστό όπως και όταν γράφτηκε το βιβλίο πριν από 30 χρόνια. Τόσο πολλά άλλα, όμως, έχουν αλλάξει έκτοτε.

Στο “The New Map”, ο Yergin υφαίνει το δίχτυ της γεωπολιτικής γύρω από την ανάλυση του για την ενέργεια και το κλίμα. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τη μελέτη του σχετικά με τους κινεζικές εδαφικές διεκδικήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Σε αυτό το τεράστιο “σώμα” ύδατος, συναντούμε τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, κοντά στο 40% της παγκόσμιας ναυτιλίας, αύξηση θερμοκρασίας του νερού, υπεραλίευση και έναν ολοένα και πιο επικίνδυνο στρατιωτικό ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ο Yergin διατυπώνει επιχειρήματα περί της ανάγκης να στραφούμε σε πιο “πράσινες” πηγές ενέργειας, ωστόσο επισημαίνει πόσο δύσκολο θα είναι αυτό – και πώς ο ανταγωνισμός (ίσως και η σύγκρουση) μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα “χρωματίσει” τις επόμενες δύο δεκαετίες. Πρόκειται για υποχρεωτικό ανάγνωσμα για το επιτελείο του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ένα δεύτερο δυνατό ανάγνωσμα είναι το “The Missionaries“, ένα μυθιστόρημα με θέμα την Κολομβία, του Phil Klay. Βετεράνος στρατιωτικός, ο Klay κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου το 2014 με το “Redeployment”, μια συλλογή διηγημάτων για τον πόλεμο στο Ιράκ, στον οποίο συμμετείχε ως πεζοναύτης των ΗΠΑ.

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube