REAL TIME |

Weather Icon

Ιρανή Μάτα Χάρι, ένας ερωτύλος αντιφρονών και στο βάθος… ΜΙΤ

Ιρανή Μάτα Χάρι, ένας ερωτύλος αντιφρονών και στο βάθος… ΜΙΤ

Υπόθεση κατασκοπείας με ροζ πινελιές γνωστοποίησαν οι Τούρκοι και εξέθεσαν το Ιράν. Μία πράκτορας σαγήνευσε έναν εχθρό των μουλάδων, τον παρέσυρε στην Πόλη, τον τσάκωσε και τον έστειλε πεσκέσι στην Τεχεράνη. Ωστόσο το πραγματικό ερώτημα είναι σε τι ακριβώς αποσκοπεί ο Ερντογάν

Πρόκειται για σχετικά φρέσκο (οκτωβριανό) επεισόδιο κατασκοπείας, επί τουρκικού εδάφους, που, αν αληθεύει στις διαστάσεις που περιγράφονται, ασφαλώς σχετίζεται με την επικοινωνία (την πότε έτσι και την πότε αλλιώς) των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας και του Ιράν.

Το όλο θέμα ωστόσο προσφέρεται και για πυροδότηση πολιτικής φύσεως ερωτημάτων, του τύπου: «Τι μπορεί να επιδιώκει στην παρούσα φάση ο Ερντογάν και παίζει τέτοιο χαρτί;» ή «Ενώ συνεργάζεται με τους μουλάδες, γιατί ταυτόχρονα τους καταγγέλλει στη Δύση;»

Το επεισόδιο, πάντως, όπως εκτιμούν διεθνή Μέσα, ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στις ιρανοτουρκικές σχέσεις. Ας πάρουμε από την αρχή τα πράγματα όμως, έχοντας κατά νου ότι οι πληροφορίες που χρησιμοποίησε ο δημοσιογράφος ο οποίος αποκάλυψε την υπόθεση προέρχονται αποκλειστικά από τους Τούρκους. Το στόρι συνοψίζεται στα εξής: ένας αντιφρονών Ιρανός που ζούσε στη Σουηδία απήχθη στην Κωνσταντινούπολη από ιρανούς πράκτορες, αφού πρώτα σαγηνεύτηκε από κάποια Μάτα Χάρι με τσεμπέρι, από ιρανικής κοπής κατασκοπίνα δηλαδή. Ζαλισμένος από έρωτα πήρε το αεροπλάνο, προσγειώθηκε στην Πόλη, αλλά πιάστηκε στη φάκα των Ιρανών και κατόπιν προσήχθη στο πραιτώριο της Τεχεράνης για τα περαιτέρω, πληρώνοντας έτσι πολύ ακριβά τα μάτια της κοπέλας.

Το βρετανικό δίκτυο Sky News, όπου φιλοξενήθηκε το ρεπορτάζ, δήλωσε μετά βεβαιότητος ότι διαθέτει την ικανότητα «αποκλειστικής πρόσβασης στα αρχεία της τουρκικής Αντιτρομοκρατικής» και διατείνεται ανεπιφύλακτα ότι «ο ακτιβιστής της ιρανικής αντιπολίτευσης» Χαμπίμπ Σάαμπ έπεσε πρώτα στη θηλυκή ξόβεργα και κατόπιν στα χέρια των ανακριτών του με τα κλεκτρόδια και το… καλάι. (Αν το καλοσκεφτεί κανείς και με κάποιο κέφι, για την υπερσυντηρητική θεοκρατία η κίνηση «γυναίκα-δόλωμα» είναι πράξη σούπερ επαναστατική, πιθανότατα συνιστά βόμβα στα θεμέλια του καθεστώτος…)

Το ρεπορτάζ του Sky News εφιστά την προσοχή στο ότι ο απαχθείς και συλληφθείς Σάαμπ αντιμετωπίζει πλέον ποινή εκτέλεσης στην πατρίδα του. Για να αποτραπεί τέτοια εξέλιξη, «οι φίλοι του και η οικογένειά του καλούν επειγόντως την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη διεθνή κοινότητα σε άμεση παρέμβαση για να τον σώσουν». Αυτή η φράση μπορεί να διαβαστεί και σαν επίκληση των δημοκρατικών ευαισθησιών της δημοκρατικής Ευρώπης από πλευράς τής εξίσου… δημοκρατικής με αυτήν Τουρκίας. Και ο νοών νοείτω. 

Για τη συνέχεια Protagon

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube