REAL TIME |

Weather Icon

Ιράν: o Σουλτάνος, σύμμαχος του Ισραήλ …

Ιράν: o Σουλτάνος, σύμμαχος του Ισραήλ …

ParsToday   12 Δεκεμβρίου 2020 
.
Αυτό το «ποίημα» με αυτονομιστικές υποδηλώσεις με το οποίο ο Ερντογάν προσπάθησε να πνίξει την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, την ημέρα της παρέλασης νίκης στο Μπακού, τη θλίψη του ως σκουπιδιάρης σουλτάνος, και αυτό σε φόντο νεο-οθωμανικής μουσικής, γεγονός που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ενόχλησε βαθύτατα τους στρατηγούς του στρατού του Αζερμπαϊτζάν, ένα ποίημα που έφερε την πρώτη ανοιχτή πολιτική κρίση μεταξύ του Ιράν και της Τουρκίας με την αμοιβαία κλίση των πρεσβευτών τους, δεν μπορεί να κρύψει ένα πράγμα:
.
Στη Συρία, ήταν η Αντίσταση που τον έκανε να χάσει, όπως στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου ο «τρομοκρατικός διάδρομος» του, που προσπάθησε να δημιουργήσει, ακολουθώντας τη συνταγή του Βρετανού πρέσβη στην Άγκυρα και να ικανοποιήσει τον άξονα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ισραήλ, μόνο για να εκνευρίσει το Ιράν στο δυτικό υπογάστριο του και τη Ρωσία στο νότιο υπογάστριο της, ήρθε αντιμέτωπος με την οργή εκείνων των χιλιάδων πολιτών και στρατιωτών του Αζερμπαϊτζάν που εξακολουθούν να μισούν τον Αλιγίεφ επειδή “εμπλέξε τον τουρκικό στρατό και τους τακφιριστές μισθοφόρους του σε αυτόν τον εθνικό πόλεμο”.
.
Το Μάρτιο του 2020, την 15η ημέρα της επιχείρησής “κλαδί της ελιάς”, ο Ερντογάν είχε την ατυχή ιδέα να δοκιμάσει την αναδημιουργία των ταυτόχρονων επιδρομών με drone που έκανε κατά του αρμενικού στρατού τον ‘Οκτώβριο. Ορισμένες πηγές ισχυρίστηκαν ότι το έπραξε μετά από υποκίνηση του Ισραηλινού συμμάχου του με τον οποίο μόλις επανέλαβε διακριτικά δεσμούς, μια ανάκαμψη που επισκιάστηκε κάπως από την «μαροκινή ομαλοποίηση». Αυτή η επιδρομή είχε ως στόχο να ανακτήσει τον έλεγχο της στρατηγικής τοποθεσίας του Σαρακίμπ που βρίσκεται στη συμβολή των αυτοκινητόδρομων M4-M5, μια πολύ κακή ιδέα που κόστισε τη ζωή πολλών μαχητών της Χεζμπολάχ και, ως εκ τούτου, της στρατιωτικής του ομάδας στον Σουλτάνο: την επόμενη μέρα, η μονάδα ελίτ της Χεζμπολάχ Ραντβάν έφαγε με μια μπουκιά τους τακφιριστές τρομοκράτες στο Σαρκίμπ και τους Τούρκους εκπαιδευτές τους. Το ίδιο, στο αποκορύφωμα της μεταφοράς τρομοκρατών από την Ιντλίμπ στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Αντίσταση υπενθύμισε στον Σουλτάνο ότι υπάρχουν πάντα όρια που δεν πρέπει να διασχίζονται και ένας όμορφος χαιρετισμός πυραύλων ώθησε τον Στρατό του Τουράν να τραπεί σε φυγή από το Μορέκ και ξεκίνησε μια σειρά αποσύρσεων, η τελευταία από τις οποίες χρονολογείται πριν από λίγες ημέρες από τις τοποθεσίες που βρίσκονται μεταξύ Χάμα και Χαλεπιού: μια δεκάδα αποσύρσεις στη βόρεια Συρία και μια «ζώνη ασφαλείας» που όλο και συρρικνώνεται σαν μαραμένη βιολέτα.
.
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης την Παρασκευή τον θάνατο ενός πιλότου και ενός λοχία, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε επίθεση στο βορά της συριακής επαρχίας Χασάκε. Η έκρηξη ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου στην πόλη Ρας αλ-Άιν που βρίσκεται στην επαρχία Χασάκε στη βόρεια Συρία, σκότωσε 16 άτομα, συμπεριλαμβανομένων τριών Τούρκων στρατιωτών, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων (OSDH), μιντιατική βιτρίνα της φιλοδυτικής συριακής αντιπολίτευσης και όργανο της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου. Οι παρατηρητές το είδαν ως ακόμη ένα κτύπημα από τον Συριακό Στρατό, την Αντίστασης και τη Ρωσία, προσπαθώντας να κάνουν τον Σουλτάνο να καταλάβει ότι είναι καιρός να φύγει και να ετοιμάσει τις βαλίτσες του. 
.
Οι τοπικές πηγές αναφέρουν ότι η δυνατή έκρηξη έκανε σκόνη ένα όχημα κοντά στο “τουρκικό” αστυνομικό σημείο ελέγχου στο Ρας αλ-Άιν. Αλλά δεν είναι μόνο στο Ρας αλ-Άιν που η Άγκυρα πληρώνει για τα λάθη του Σουλτάνου. Μια άλλη συμβολική πόλη που βρίσκεται στην Άιν Ίσα, στην επαρχία της Ράκα, ήτοι 300 μέτρα από τα τουρκικά σύνορα, είδε ξαφνικά την εμφάνιση τριών ρωσικών βάσεων τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που δεδομένου του ζουρλομανδύα που επέβαλε μόλις ο Πούτιν στον Ερντογάν στο Καραμπάχ, δεν προοιωνίζει θετικές εξελίξεις για τον Σουλτάνο. 
.
Γεγονός παραμένει όμως ότι η αντι-Ιρανική έξοδος της Άγκυρας πέφτει σε μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή, ενώ η σιωνιστική οντότητα κρατά την αναπνοή της με την ιδέα ότι θα υποστεί την οργή της ιρανο-Αντίστασης σε αντίποινα για τη χειρότερη ηλιθιότητα που διέπραξε ποτέ στα 70 χρόνια της παράνομης ύπαρξης της, δηλαδή να προκαλέσει το Ιράν. Ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι εκτός από το ότι πρέπει να εκδικηθεί για την αποτυχία που υπέστηκε από τον άξονα Ιράν-Ρωσίας περικυκλώνοντας εντελώς το ΝΑΤΟ, η πρώτη στα βορειοδυτικά σύνορά της και η δεύτερη στα νότια σύνορά της, και αυτό, προτού η Μόσχα ιδρύσει μια μεγάλη αεροπορική βάση στην καρδιά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με εκατοντάδες στρατιώτες και χιλιάδες οπλισμούς, η Τουρκία ήθελε να αποδείξει την καλή τη πίστη της στο Τελ Αβίβ σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, όπου η σιωνιστική οντότητα δεν ξέρει πλέον ποιον άγιο να προσκηνίσει. 
.
Αλλά πάλι αποτυχία! Αυτή τη στιγμή, η Χαμάς, ένα ενεργό μέλος του άξονα της Αντίστασης και Αδελφός Μουσουλμάνος, δεν έχει πλέον να κάνει άλλα προσκυνήματα στον Σουλτάνο, δεδομένου ότι ο τελευταίος από καιρό έχει θυσιάσει την παλαιστινιακή υπόθεση στον βωμό των νέο-οθωμανικών ονείρων του και ότι η οπορτουνιστική του στάση δεν μαζεύει πλέον κανένα ούτε στην Ιντλίμπ όπου οι μισθοφόροι του δεν διστάζουν να σκοτώσουν Τούρκους στρατιώτες.  
.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου που ξέσπασε στις 27 Σεπτεμβρίου μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός για να σχηματίσει το «Τουρκκιστάν» του και τον Στρατό του Τουράν του. 
.
Αυτή η επιθυμία παρέμεινε ευσεβής πόνος: αυτή η πολιτική δεν απέφερε καρπούς παρά τις κολοσσιαίες δαπάνες που επιβλήθηκαν στην Τουρκία και στο πρόσωπο του Ερντογάν, η Τουρκία δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί αυτόν τον πόλεμο για να φτάσει στην Κασπία. Στις 10 Νοεμβρίου υπογράφηκε η τριμερής συμφωνία μεταξύ Μόσχας, Μπακού και Ερεβάν και η συμφωνία αυτή δεν προβλέπει κανένα ρόλο για την Τουρκία, ενώ ούτε άλλαξαν τα νότια σύνορα που χωρίζουν την Αρμενία από το Ιράν. Ο Ερντογάν επέστρεψε με άδεια χέρια από τον Καύκασο και δεν κατόρθωσε ούτε και να πάρει ένα μέρος του διαδρόμου του Λαχίν του οποίου το όνομα αναφέρθηκε στη συμφωνία. Ακόμη χειρότερα, ο ίδιος και ο Ισραηλινός φίλος του είδαν τον στρατό και τον λαό του Αζερμπαϊτζάν να απομακρύνονται για να προσεγγίζουν τα σύμβολα του Σιϊσμού, λίγο πολύ όπως οι Hashds του Ιράκ. Περαιτέρω, αυτό το υπόβαθρο ίσως να μπορεί να δώσει στο μέλλον ανοσία στο Καύκασο κατά των τρομοκρατών μισθοφόρων του Σουλτάνου και των Ισραηλινών χορηγών τους, και εξοργίζει τον Σουλτάνο.  
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube