Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 11 Δεκεμβρίου 2020

ΗΠΑ: Υπερψηφίστηκε από τη Γερουσία το νομοσχέδιο για κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400

ΗΠΑ: Υπερψηφίστηκε από τη Γερουσία το νομοσχέδιο για κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400
Το νομοσχέδιο-κλειδί το οποίο εγκρίνεται κάθε χρόνο αφορά τη χρηματοδότηση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας και θέτει την στρατιωτική πολιτική. Έχει ήδη περάσει από την Βουλή των Αντιπροσώπων με μόλις 40 Ρεπουμπλικανούς να στηρίζουν τον Τραμπ και να ψηφίζουν κατά.

Η Γερουσία στις ΗΠΑ υπερψήφισε το νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες του 2021 το οποίο περιλαμβάνει κυρώσεις κατά του αγωγού Nord Stream 2 και της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.

Το νομοσχέδιο με προϋπολογισμό 740 δισεκατομμύρια δολάρια περιλαμβάνει επίσης την απόσυρση 12.000 στρατιωτών από τη Γερμανία και προβλέπει περαιτέρω πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία, καθώς και απαγόρευση της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-ΗΠΑ.

Τουλάχιστον 75 βουλευτές της Γερουσίας, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, στήριξαν τη νομοθεσία, παρά το κάλεσμα Τραμπ να ψηφίσουν κατά και τις απειλές του για βέτο.

Την Τρίτη, η Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε το νομοσχέδιο με 335 ψήφους έναντι 78, με τους υπέρμαχους του νομοσχεδίου να εκφράζουν την ελπίδα ότι ο μεγάλος αριθμός θετικών ψήφων θα στείλει ισχυρό μήνυμα στον πρόεδρο Τραμπ προκειμένου να αλλάξει στάση.

Η αγορά των S-400 αποτελεί εδώ και αρκετό καιρό σημείο τριβής των ΗΠΑ με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, Τουρκία, καθώς η Ουάσινγκτον προσπαθεί να αναγκάσει τους γείτονες να εγκαταλείψουν την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, τα S-400 δεν συμβαδίζουν με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, ενώ θα μπορούσαν να διαταράξουν τις επιχειρήσεις των αμερικανικών F-35 της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν τίθεται θέμα υποχώρησης όσον αφορά στην αγορά των S-400, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα ήταν ανοιχτή και στην αγορά των συστημάτων Patriot των ΗΠΑ.

Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube