Weather Icon
Cyberwar , Εξοπλισμοί , Τεχνολογία 12 Δεκεμβρίου 2020

Internet of military things: Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης και Big Data Analysis στην υπηρεσία του στρατεύματος

Internet of military things: Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης και Big Data Analysis στην υπηρεσία του στρατεύματος

Το Internet of Things (IoT) στην αμυντική βιομηχανία, επίσης γνωστό ως Internetof Military Things (IoMT) ή Internet of Battlefield Things (IoBT), βρίσκεται στα αρχικά του στάδια. Η GlobalData προβλέπει ότι κορυφαίες εταιρείες στο C4ISR, η κυβερνοασφάλεια, η αυτονομία και άλλα συναφή πεδία στα οποία συμμετέχουν εταιρείες όπως η Northrop Grumman, η Boeing, η Lockheed Martin, η Thales, η BAE Systems, η L3 Harris Technologies, η Leonardo DRS και η Airbus, θα είναι μέρος της επανάστασης του IoMT.

Ακολουθούν μερικές από τις βασικές τεχνολογικές τάσεις που επηρεάζουν το θέμα IoMT τους επόμενους 12 έως 24 μήνες, όπως προσδιορίζεται από το GlobalData.

AI και analytics

Το AI είναι ένα βασικό στοιχείο για τη βέλτιστη χρήση του IoMT, καθώς επιτρέπει πιο αποτελεσματική ανάλυση των τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων που ρέουν με υψηλό ρυθμό από έναν ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό συσκευών αιχμής. Οι πληροφορίες που σχετίζονται με την άμυνα / την ασφάλεια έρχονται κυρίως με τη μορφή ευφυΐας ανοιχτού κώδικα (OSINT), εφοδιασμού, υποστήριξης, συντήρησης και πληροφοριών για το πεδίο της μάχης. Τα Big data analytics μπορούν να σαρώσουν τεράστιο όγκο δεδομένων και ταυτόχρονα να μειώσουν τις σχετικές απώλειες πληροφορίας χρησιμοποιώντας τεχνολογίες AI, όπως η μηχανική μάθηση.

Τα logistics, η υποστήριξη και η συντήρηση επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από τα Big data analytics. Η προληπτική συντήρηση βάσει συνθηκών μπορεί να μειώσει το κόστος και να αυξήσει τη διαθεσιμότητα των πλατφορμών. Ανάλογα με τον πελάτη και τις ανησυχίες ασφαλείας του, καθώς και τις διαθέσιμες βιομηχανικές δυνατότητες, το IoMT, σε συνδυασμό με τα Big data analytics και την εφοδιαστική βάσει επιδόσεων (PBL), είναι ένας πολλά υποσχόμενος συνδυασμός για την αμυντική βιομηχανία. Τέλος, battlefield intelligence IoMT στο πεδίο της μάχης αναμένεται να διατηρήσει μια ανθρωποκεντρική μορφή. Λόγω της φύσης του, η οποία συνεπάγεται με άμεση καταστροφή στόχων, ειδικά όταν πρόκειται για επιχειρήσεις σε μη στρατιωτικές περιοχές, θα είναι πάντοτε απαραίτητη η ταυτοποίηση του ανθρώπου έτσι ώστε να παρθεί η τελική απόφαση για την καταστροφή του στόχου.

Υπάρχουν πολλά ηθικά διλήμματα που προκύπτουν από αυτήν την αναγκαιότητα, τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν ως εμπόδια στην ταχεία επέκταση του IoMT στον τομέα των οπλισμένων μη επανδρωμένων συστημάτων. Για αυτό το συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς, είναι σημαντικό για έναν χρήστη να επενδύσει στην ποιότητα και την ποσότητα των αισθητήρων του, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζει και να προσδιορίζει στόχους. Το AI εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ζητήματα που σχετίζονται με την αιτιότητα. Για παράδειγμα, οι μηχανές δεν μπορούν πάντοτε να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ ενός άνδρα που κρατά ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ και ενός όπλου και, εάν εμφανιστεί μια απάντηση, δεν μπορεί πάντα να εξηγήσει γιατί.

Αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική πτυχή ειδικά για τον τομέα της ασφάλειας, όπου τα μη επανδρωμένα συστήματα με τεχνολογία AI, ειδικά όταν λειτουργούν σε σμήνη, θα μπορούσαν τελικά να πραγματοποιήσουν τις αποστολές τους κοντά σε πολίτες και πολιτικά περιουσιακά στοιχεία. Όσον αφορά τα ηθικά διλήμματα που τίθενται, οι άνθρωποι είναι πολύ απρόθυμοι να έχουν στην περιοχή τους ένα μη επανδρωμένο σύστημα που θα μπορούσε να αποφασίσει από μόνο του τι ή ποιος αποτελεί απειλή, ακόμη και αν το ποσοστό ακρίβειας του αλγορίθμου είναι το υψηλότερο δυνατό.

Πολλές αμυντικές εταιρείες προσφέρουν ήδη τις λύσεις τους για ανάλυση OSINT και παρακολούθηση της ποιότητας των συστημάτων, οι οποίες είναι επίσης διαθέσιμες και στην πολιτική αγορά. Παραδείγματα τέτοιων εταιρειών είναι οι Northrop Grumman, Lockheed Martin, Boeing, ESRI και Palantir Technologies.

Αισθητήρες

Η τεχνολογία αισθητήρων εξελίσσεται γρήγορα. Οι αισθητήρες EO / IR, το ραντάρ, τα σόναρ, οι ανιχνευτές κίνησης ή ήχου έχουν τις δυνατότητές τους αυξημένες καθώς βελτιώνεται η τεχνολογία που ενσωματώνουν. Για παράδειγμα, το EO / IR μπορεί να δει περαιτέρω, σε πολύ πιο δύσκολες κλιματολογικές και ατμοσφαιρικές συνθήκες, είτε είναι μέρα είτε νύχτα. Τα ραντάρ σταδιακής συστοιχίας μπορούν να κάνουν πολλαπλές εργασίες, ταυτόχρονα να συλλέγουν πληροφορίες σε χερσαίες, θαλάσσιες ή αεροπορικές περιοχές χωρίς να χάνουν την κάλυψη ή την ακρίβεια του εύρους.

Επιπλέον, η τεχνολογία υποσυστατικών επιτρέπει σε αυτούς τους αισθητήρες να κατασκευάζονται σε μικρογραφία, επιτρέποντας την ενσωμάτωσή τους σε πολλές πλατφόρμες. Επομένως, οι εξελίξεις στην τεχνολογία εξαρτημάτων αυξάνουν ταχέως τις δυνατότητες των κορμών IoMT. Θα αλλάξει επίσης και το εμπορικό τοπίο, καθώς οι κατασκευαστές υποσυστημάτων θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή της αγοράς, κλείνοντας το κενό με τους κατασκευαστές πλατφορμών.

Συστήματα παρακολούθησης της υγείας του συστήματος μάχης

Ο τομέας των αισθητήρων δεν περιλαμβάνει μόνο τα προαναφερθέντα παραδείγματα (ραντάρ, σόναρ κ.λπ.). Τα τελευταία χρόνια, η αμυντική βιομηχανία έχει αναπτύξει υψηλής τεχνολογίας αισθητήρες που είναι σε θέση να παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας ενός συστήματος. Αυτά τα εργαλεία δεν κάνουν απλώς προειδοποίηση του χειριστή μιας πλατφόρμας για δυσλειτουργία. Συνδυάζουν την είσοδο του αισθητήρα και τα αναλυτικά δεδομένα για να προσφέρουν προγνωστικά δεδομένα αναλυτικών στοιχείων για αστοχίες ή δυσλειτουργίες πολύ πριν εμφανιστούν. Οι δαπάνες για την εφοδιαστική, με τη μορφή ανταλλακτικών και κόστους κύκλου ζωής, θα μειωθούν καθώς οι χρήστες θα είναι σε θέση να εξορθολογίσουν την εφοδιαστική αλυσίδα τους, αυξάνοντας ταυτόχρονα τη διαθεσιμότητα συστημάτων και πλατφορμών.

Επεξεργαστές και πομποί

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το IoMT βασίζεται στην ύπαρξη ενός ασφαλούς και ικανού δικτύου, οι ισχυροί επεξεργαστές θα παραμείνουν βασικό συστατικό για την επεξεργασία μεγάλων δεδομένων με γρήγορο ρυθμό. Επιπλέον, με την ασύρματη μετάδοση δεδομένων μέσω συστημάτων ραδιοεπικοινωνίας, οι πομποί πρέπει να είναι σε θέση να μεταδίδουν μεγαλύτερους όγκους δεδομένων περαιτέρω και ταχύτερα.

Αποθήκευση δεδομένων

Η αμυντική βιομηχανία εργάζεται σε μια ποικιλία λύσεων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των τεχνικών ζητημάτων που σχετίζονται με την αποθήκευση μεγάλου όγκου δεδομένων. Πολλές ιδιωτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Amazon, προσφέρουν λύσεις αποθήκευσης σε κυβερνητικούς χρήστες, συμπεριλαμβανομένου του US DoD. Ωστόσο, μια ικανότητα αποθήκευσης δεδομένων για επιχειρήσεις μάχης θα πρέπει να συμμορφώνεται με πολλές τεχνικές προδιαγραφές και πιθανότατα θα πρέπει να διαχωρίζεται από τις καθαρά λύσεις COTS.

Στην πολιτική αγορά, το IoT γίνεται το επόμενο πεδίο μάχης τύπου cloud. Η Amazon, η Google, η Microsoft, η Alibaba και η IBM συναγωνίζονται μεταξύ τους για να παρέχουν την υποδομή cloud που θα συνδέει και θα λειτουργεί τα συνδεδεμένα πράγματα στον κόσμο. Έχουν δρομολογηθεί διάφορες υπηρεσίες cloud ειδικά για IoT για να επιτρέπουν γρήγορη και αποτελεσματική αποθήκευση-επεξεργασία δεδομένων στο cloud, κυρίως σε υποδομές ως υπηρεσία (IaaS), αλλά και σε λύσεις πλατφόρμας ως υπηρεσία (PaaS).

Ασφάλεια

Η ασφάλεια παρουσιάζει ένα από τα πιο κρίσιμα εμπόδια στην ανάπτυξη του IoT. Ωστόσο, κατά την παροχή λύσεων ασφαλείας, οι προμηθευτές είχαν πρόβλημα να ξεπεράσουν τους παραδοσιακούς τομείς τους. Για παράδειγμα, οι προσφορές ασφαλείας IoT των χειριστών αφορούσαν κυρίως τον έλεγχο ταυτότητας συσκευών και την αξιοπιστία δικτύου. Είναι σαφές ότι μπορεί να προκύψουν παραβιάσεις σε επίπεδο συσκευής, σε επίπεδο δικτύου, σε επίπεδο εφαρμογής, σε επίπεδο αποθήκευσης και σε επίπεδο δεδομένων. Υπάρχει κάποια εργασία σε εξέλιξη η οποία μπορεί να βοηθήσει τους χειριστές και τους εκπαιδευτές στο κομμάτι της αποτροπής. Για παράδειγμα, η AT&T έχει εγγραφεί στο IoT Cybersecurity Alliance, σε συνεργασία με την IBM, Nokia, Palo Alto Networks, Symantec και Trustonic για να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις. Η ασφάλεια από άκρο σε άκρο είναι απαραίτητη για ευρεία υιοθέτηση του IoT. Οι ηγέτες στην ενοποιημένη διαχείριση απειλών είναι τα Check Point Software, FireEye, Fortinet, Mimecast και Palo Alto Networks. Σημαντικοί προμηθευτές πληροφορικής όπως η Cisco, η IBM, η Dell και η HPE προσφέρουν επίσης συναρπαστικές λύσεις ασφάλειας IoT.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: www.army-technology.com

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube